Inventatori si inventii din mitologie

Inventatorii mitici ai antichitatii ne-au adus unele dintre cele mai mari inventii ale epocii noastre. Hephaistos, Daedalus, Talos (or Calus), Palamedes si altii se numara printre cele mai faimoase personaje mitologice ce intra in categoria inventatorilor.

Homer descrie in operele sale inventii ale zeilor si ale altor personaje mitologice. Aceste inventii sunt tripozi care se misca singuri, usi care se deschis la un semnal acustic, roboti antropomorfi.

Exista diferite versiuni ale povestilor mitologice pentru fiecare inventie. Spre exemplu, nu stim daca civilizatia noastra este responsabila pentru inventarea ferastraului. Grecii o atribuiau lui Talos. Astazi spunem ca fenicienii au gasit culoarea purpuriu, dar potrivit lui  Julius Pollux, scriitor din secolul al II-lea, culoarea a fost descoperita de Hercule. Sau de cainele sau.care a fost gasit mancand melci pe coasta Levantului, zona renumita in antichitate pentru aceasta culoare. Palaephatus crede ca tot Hercule a descoperit-o, localizand-o la Tir. Regele Pheonix a primit in dar o roba de la Hercule vopsita in aceasta culoare. El a considerat ca aceasta culoare sa devina cea a casei regale.

inventii mitologice

Insa altii isi pun alta intrebare. A fost acest Hercule cel egiptean sau cel grec? Zeii straini importati din alte culturi erau “elenizati” si li se dadea o identitate nationala greaca. La fel cum obtin atletii astazi identitatea nationala a tarilor straine care i-au adoptat. Asadar, haideti sa vedem cele mai interesante povesti ale inventiilor si inventatorilor din mitologie.

Hephaistos (sau Hephaestus) constructorul, artizanul si armurierul zeilor

hefaistos

Hefaistos, zeul mestesugarilor, era mai priceput decat toti zeii Olimpului. Cea mai importanta descriere a muncii sale apare in Teogonia lui Hesiod.

Sotul Afroditei, zeita frumusetii si dragostei, fiul lui Zeus si Hera, Hefaistos era un inventator genial. Se credea ca el inventase mai multe dispozitive automate. El a construit armura pentru Ahile. Cand Hefaistos a fost alungat din Olimp a fost foarte maniat. El i-a trimis Herei un tron de aur care a facut-o captiva cand s-a asezat pe el. Doar cand l-a imbatat Dionisos a eliberat-o pe Hera. Ca dar i s-a permis sa se casatoreasca cu Afrodita si sa se reintoarca in Olimp. A folosit un alt dispozitiv sa il prinda pe Ares, iubitul Afroditei.

Cititi mai multe despre:

Exista picturi care il reprezinta pe Dionisos ducandu-l pe Hefaistos in ceruri. Una dintre legendele grecesti spune ca, la nastere, Hefaistos a fost aruncat pe pamant de Hera. Asa explica povestea autorul Pausanias.

Se credea ca Hefaistos facea uneltele de metal necesare agriculturii, dar si razboiului. Hefaistos, un zeu al primelor unelte agricole se va opune zeului razboiului, Ares.

Casa lui Hefaistos este Vulcan, o imensa forja sub un vulcan unde lucrau uriasi. Casa sa era pazita de tripozi si roboti de aur.

Talos (“soare” in cretana”) era un robot metalic gigant din mitologia greaca. El a fost construit de Hefaistos pentru a proteja insula Creta. El putea incercui insula de trei ori intr-o zi. Imagini de pe monede si ceramica exista in acest sens. Talos a fost distrus de argonauti deschizand o valva prin care Talos si-a pierdut lichidul hidraulic sau sangele dupa alte versiuni.

Tot Hefaistos mai este creditat cu faurirea carului lui Helios, zeul soarelui, arcului lui Eros, zeul-copil al dragostei si dorintei, coiful inaripat si sandalele lui Hermes, zeul comertului. Orice arme, armuri si lucruri interesante din mitologia greaca au fost opera lui Hefaistos.

Daidalos (sau Daedalus) din Atena

daedalus si icarus

In 989, Daedalus si nepotul sau, Talus, inventeaza ferastraul, menghina, sfredelul si alte instrumente necesare tamplarilor. Asa a inceput aceasta arta in Europa. Daedalus a mai inventat si statuile cu picioarele sub ele reprezentate in asa fel incat sa crezi ca pot merge.

Daedalus era fiul lui Alcippe si Eupalamus. Eupalamus (Metion) era cel mai faimos inventator, descendent al lui Hefaistos. Sora lui, Polycaste, si fiul Talos a inventat ferastraul la 12 ani. A luat coloana unui peste si cu ea a taiat un bat in doua. A copiat inventia in fier. Tot Talos a inventat roata olarului si primul compas pentru a desena cercuri. Aceste inventii l-au facut pe Talos l-au facut mai faimos decat pe Daedalus. Acesta l-a ucis. Mama lui s-a sinucis. Daedalus si-a gasit refugiu la regele Minos al Cretei. Aici este binevenit ca mare artizan.

Daedalus va deveni celebru in mitologie pentru doua mituri. Acestea sunt povestile sale: mitul Minotaurului si cel al lui Icar, primul om care a zburat vreodata.

Prima este legata de Pasiphae, sotia regelui Minos. Ea i-a cerut lui Daedalus sa ii construiasca un instrument care sa-i permita sa isi continue relatia cu un prea frumos … taur alb. Acesta era taurul sacru al lui Poseidon. Daedalus va face o vaca din lemn ce ii va permite reginei sa se ascunda inauntru si sa isi satisfaca dorintele. Taurul a fost pacalit de deghizare. Pasiphae a avut un fiu ca rezultat al uniunii. Unul nu prea obisnuit, anume Minotaurul. Acesta avea cap de taur si corp de om, spune Apollodorus. Pentru a ascunde creatura de cretani, Minos a ordonat constructia labirintului-inchisoare.

Sase fecioare si sase feciori erau oferiti ca sacrificiu la fiecare noua ani. Aici apare in scena Theseu, fiul lui Aegeus si legenda firului Ariadnei. Acest fir il va calauzi pe tanar prin labirint. Theseu va invinge Minotaurul.

Daedalus si fiul sau, Icarus, vor fi intemnitati pentru ca l-au ajutat pe Theseu. Pentru a scapa din inchisoare, Daedalus va construi aripi din penele pasarilor, ata si ceara. Daedalus il va avertiza pe Icarus sa nu se apropie de soare prea mult, dar acesta va fi ucis. Aripile sale s-au topit. Povestea este descrisa de insusi Ovidiu.

Corpul ii va fi inmormantat de Daedalus in Icaria. Daedalus fuge apoi in Sicilia unde este intampinat de rege. Minos incearca sa-l gaseasca printr-un siretlic. El va oferi un premiu mare oricui va pune un fir printr-o scoica inchisa. Daedalus gaseste solutia: pune o furnica sa o faca legand de ea firul. Asa incepe razboiul intre cele doua natiuni. In cele din urma, Minos este ucis.

Tot Daedalus, spun unele surse, a facut primele statui cu ochii deschis, ca sa para ca pot vedea. El a inventat toporul, sula, cantul, panzele pentru vase, scaunul impaturit pentru templul Atenei. Toate acestea apar descrise la Diodorus.

Tot el a creat imaginea lui Hercule din templul Atenei. El este in spatele imaginilor din Theba si Creta. A creat si statuia lui Britomartis si Afrodita din Delos. El construieste oracolele din Trophonius. Tot Daedalus este inspiratia din spatele palatului Cnossos, arhitectul Templului lui Apollo din Cumae. Creaza Propylonul din Memphis, curtea de justitie din Sardinia, Holumbethra (baia publica) din Megara in Sicilia, fortareata regelui Cocalus, sauna din grota Selinus si multe altele. Creaza chiar un berbec de aur pentru Afrodita pe Muntele Eryx.

 

Palamedes, inventatorul zarurilor

Sofocle pretinde in 1200 i. Hr. ca zarurile au fost inventate de Palamedes. Chiar in timpul asediului Troiei. Palamedes din Argos ar fi inventat si cele 11 litere ale alfabetului, sau chiar 16. Tot el se crede ca ar fi descoperit numaratul, greutatile si masurile (atribuite si zeului Hermes), rangurile militare si jocul Pessoi (o forma de sah). El a fost ucis de Odiseu (Ulise). Herodot ii atribuie zarurile la fel. Poate au fost inventate independent in diferite locuri pana in 6000 i. Hr. Romanii credeau ca zeita Fortuna se ocupa de noroc. Egiptenii credeau ca zeul Theuth a inventat zarurile, numerele, matematica, geometria, astronomia si altele.

 

Philoctetes, inventatorul arcului ce a cucerit Troia

Philoctetes era un maestru-arcas, inventator al anumitor tipuri de arcuri. Acesta este mentionat de Homer. Dar este respins de armata ce invada Troia si lasat pe o insula pustie. Au pretins ca are un picior infectat ce reprezenta un blestem. Doar cand armata a inteles ca are nevoie de arma lui au incercat sa-l impace.

 

Boutades, primul olar

Potrivit unei legende, prima figurina in lut, a fost produsa de el. Era un olar sikyonian din Corinth. Se crede ca a trait in 657 i. Hr. Boutades face aceasta figurina pentru fiica sa indragostita. Fiica sa deseneaza conturul umbrei sale pe zid de la lumina lampii in timp ce tanarul doarme. Iar tatal va produce lutul intr-un astfel de forma. Descrierea este facuta de Plinius.

 

Cine a inventat instrumente muzicale?

Se crede ca lira cu trei corzi a fost inventat de Hermes. I-a fost data lui Apollo ce a adaugat inca patru corzi. Hermes gasise cand era mic carapacea unei testoase. Atena a inventat flautul si l-a aruncat apoi, ne povesteste Aristotel.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,367 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.