Halloween, monstri, vrajitoare si istorii bantuite

Haloween a fost mereu pentru publicul larg o sarbatoare ciudata, inspaimantatoare, o sarbatoare a vrajitoarelor, mortilor vii si strigoilor. De la infamul Salem pana la povestirea lui Frankenstein, de la monstri, vrajitoare si istorii bantuite pana la castele si locuri de groaza.

 

Monstri, vrajitoare si istorii bantuite

La granita intre toamna si iarna, viata si moarte, Haloween este timpul sarbatorii, dar si al superstitiilor. Originile sale ajung pana la festivalul antic celt al Samhain. Atunci oamenii aprindeau focuri si purtau costume incercand sa alunge fantomele. Atunci cand Imperiul Roman a cucerit teritoriul celt, alte festivaluri romane s-au contopit cu vechea traditie. Primul  a fost Feralia, ce avea legatura cu trecerea mortilor. Al doilea era sarbatoarea in cinstea Pomonei, zeita romana a fructelor si copacilor. Simbolul acesteia era marul. In secolul al VIII-lea, Papa Gregoriu al III-lea a inchinat ziua de 1 noiembrie onorarii sfintilor si martirilor, Ziua Tuturor Sfintilor.

 

Vrajitoarele din Salem

monstri, vrajitoare si istorii bantuite
Procesele vrajitoarelor din Salem au inceput in primavara anului 1692. Un grup de tinere din satul Salem, Massachusetts, au pretins ca sunt posedate de diavol si au acuzat cateva femei din localitate de vrajitorie. Credinta in supernatural era foarte raspandita in acea vreme in Noua Anglie. Aceasta, combinata cu realitatea dura a vietii puritane si frica constanta de straini a creat mediul perfect pentru isteria ce a urmat. S-a intrunit astfel un tribunal special in acest sens.

Prima vrajitoare condamnata, Bridget Bishop, a fost spanzurata in iunie. Alte 18 pretinse vrajitoare i-au urmat, iar alti 150 de barbati, femei si copii au fost acuzati in urmatoarele luni. Pana in luna septembrie frenezia a trecut si opinia publica a inceput sa se intoarca impotriva proceselor. Unele verdicte au fost anulate, insa gustul amar si durerea au ramas in sanul comunitatii, iar mostenirea lor a durat secole.

 

Monstrul Frankenstein – o poveste de groaza reala?

monstri, vrajitoare si istorii bantuite
Actorul britanic Boris Karloff (1887 – 1969) in rolul lui “Frankenstein”, in regia lui James Whale, 1931. 

Publicat de Mary Wollstonecraft Shelley la varsta de 21 de ani, “Frankenstein” — sau “Prometeu modern“— este cunoscut ca primul roman SF. Se pare ca totul a pornit in urma unei provocari. Cartea exploreaza teme psihologice si idealuri romantice legate de frumusetea si bunatatea naturii. Daca stam sa cautam adevaratul Frankenstein in vremea lor putem gasi adevarul.

In acea epoca, Luigi Galvani studia efectele electricitatii pe animale folosind electrozi. Nepotul sau, Giovanni Aldini folosea aceeasi tehnica pe corpurile umane decedate. Alchimistul Johann Konrad Dippel fusese acuzat ca este jefuitor de morminte si isi conducea experimentele chiar la castelul Frankenstein.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,041 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Halloween, monstri, vrajitoare si istorii bantuite”

  1. Pingback: Saptamana de Halloween la Mythologica | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.