Gigantice constructii din piatra

Cele mai mari constructii antice neterminate din lume

Cariera Yangshan din China este faimoasa pentru unele dintre cele mai impresionante proiecte neterminate. Imparatul Yongle, al treilea conducator al dinastiei Ming din China, a domnit in 1402 si 1424.

Cariera de langa Nanjing, China era folosita de secole ca sursa de piatra pentru cladiri si monumente. Astazi ea este conservata ca sit istoric.

In 1405, imparatul Yongle, ordona taierea unei imense stele pentru mausoleumul Ming Xiaoling. Aceasta trebuia sa serveasca memoriei tatalui sau.

Au fost taiate trei piese separate: piedestalul, corpul si partea de sus. Aceasta urma sa fie decorata cu un design de dragon. Dupa ce au realizat taierea, arhitectii si-au dat seama ca mutarea stelei ar fi imposibila fizic.

Ca rezultat, proiectul a fost abandonat. Dimensiunile ar fi fost de 73 metri inaltime si aproape 30 de tone. Muncitorii care nu reuseau sa-si indeplineasca cota erau ucisi pe loc.

Cele mai mari constructii antice neterminate din lumeObeliscul egiptean taiat din granit la Assuan. A fost cerut de Hatshepsut (1508–1458 i. Hr),pentru a completa templul de la Karnak.

Este cu o treime mai mare decat orice obelisc egiptean ridicat vreodata. Daca ar fi fost terminat ar fi avut 42 metri inaltime si aproape 1.200 tone. Obeliscul abandonat ne ofera informatii pretioase despre tehnicile de taiere a pietrei din acea perioada, despre unelte si muncitori.

Intrarea sudica in Baalbeck, Liban. O monstruasa cariera de piatra e casa uriaselor monumente din care a fost construit templul. Un bloc imens, considerat cel mai mare din lume a ramas pe acelasi loc ca acum 2.000 de ani.

Are aproape 1.000 de tone si 21 de metri. Pietre similare au fost folosite pentru podiumul unui urias templu dedicat lui Jupiter in sanctuarul roman de la Baalbeck.

Giganticele constructii ale epocilor pierdute

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,083 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.