a noua poarta

Filmul si cartea saptamanii: A Noua Poarta

Poate exista raul intr-o carte? Dar iadul? Tarot magic si simbolism diabolic intr-o carte geniala. O carte ce vrea sa aiba intre pagini cheia spre adancurile iadului. Ca sa nu mai punem la socoteala superba interpretare a actorului Johnny Depp in vechea si nestiuta interpretare din 1999. 

O carte scrisa de Arturo Pérez-Reverte.si un film regizat de Roman Polanski.

a noua poartaExista întotdeauna cineva care cauta cea mai usoara cale de a obtine mai multa placere, bogatie sau putere. Întotdeauna mi s-a parut fascinant cum unii ar renunta la orice, si zic literalmente la orice – onoare, moralitate, familie – si vor încerca orice e omeneste posibil doar pentru a obtine ceea ce isi doresc cel mai mult. Despre urmatorii se crede ca au apelat la raul suprem pentru a-si obtine dorinta.

Muzica lugubra, imaginea intunecata, interpretarea retinuta si, nu in ultimul rand, regia si obsesiile lui Polanski insusi fac acest film un horror psihologic teribil. Un  anticar cu o pasiune nebuna si totodata innebunitoare pentru cartile rare ajunge printr-o ciudata circumstanta de evenimente sa caute ultimele doua exemplare din Cele noua porti catre regatul umbrelor, o carte din secolul al XVII-lea despre care se spune ca ar avea ilustratii criptice la a caror realizare ar fi contribuit insusi Satana.

Pentru ca anumite carti nu trebuie deschise. Secretele lor trebuiesc lasate in intuneric. Dar o minte geniala, obsesiva, va actiona mereu contrar. Va dori sa descopere cea mai intunecata lumina. Oricat de mult ar arde.

 

Presupusa carte, scrisa de insusi Diavolul cu sange omenesc si imbracata in piele omeneasca, a fost copiata de nebunul care a ars pe rug, Aristide Torchia in Venetia anului 1666 (cifra fatidica a diavolului in Evul Mediu).

Personaj real dar si enigma, omul si cartea isi leaga in acest film secretele.

Invocatii satanice, Diavolul sub forma unei femei languroase, urmariri si conspiratii, totul vrajit de Polanski intr-o atmosfera tenebroasa.

Emanuelle Seigner, atractia cu adevarat fatala in acest film, este demonul care asteapta in umbra, iar misterul si supranaturalul sunt mai mult simtite decat relevate.

Cursa pentru ultimele exemplare ale cartii sunt demne de sintagma – „Singurul lucru mai terifiant decat cautarea Diavolului… este gasirea lui.”

 

 

Cititi mai multe despre:

 

 

Misterul, ocultismul, suspansul dau filmului o latura intunecata. Intamplarile ireale sau la limita par a se petrece noaptea, iar ziua, personajul principal se intoarce la lumea adevarata (dar realitatea poate fi confuza uneori).

Cum se dezleaga ghicitoarea?

a noua poarta johnny deppCele 9 Porti sunt praguri ale vietii si mortii simbolice. Cele 9 sunt reprezentate de 9 gravuri, 9 usi. Dar ele nu duc la invierea printului iadului. Pentru ca vorbim de o poveste a dualitatii. Una este povestea avaritiei materialiste. Cealalta este cea a cautarii spirituale. A desavarsirii, perfectionarii absolute.

Distrugere sau Iluminare. Acestea sunt rezultatele. Asta se afla in spatele usilor. Cale de mijloc nu exista.

 

Exista un inceput si un sfarsit liniar, eroul osciland intre Bine si Rau. Dar pana la urma ce este Raul si cum il percepem?

Adaptare cinematografica foarte reusita a cartii „Clubul Dumas” a scriitorului spaniol Arturo Perez Reverte,  filmul  transpune cartea intr-o alta lume.

Poate insusi prezenta lui Johnny Depp ca protagonist enigmatic face acest film, insa actorul era deabia la inceputul carierei, iar filmul nu a benefiaiat de critici prea reusite.

Nu este un film comercial in mod clar, asa cum nici Roman Polanski nu este un regizor obisnuit.

Iar predilectia lui Johnny Depp pentru asemenea roluri este cel putin la fel de legendara. Si ciudata, am putea adauga… Insusi diavolul il prefera, pe el, in ciuda multor altor „pretendenti”

Cata vreme facem din cautarea plenitudinii un scop in sine , tindem sa cadem in capcana cautarii absolutului fara nici o sansa de a scapa de dezamagirea finala.

Ne raman in minte la final cautarea imposibila a Absolutului, ochii verzi demonici ai blondei, castelul in flacari de la final si…. a Noua Poarta.

Finalul, poate chiar Infernul,  chiar Fericirea la polul opus, asta cauta eroul.

Numele filmului pleaca de la ilustratiile cu sensuri ascunde ale cartii. Interpretate corect, invocatiile continute ar fi dus la deschiderea portilor lumii întunericului, dar incercarea te si innebunea.

Ce inseamna trecerea Portii?

Portile reprezinta experiente. La nivel spiritual sau simbolic ele sunt iluminarea. Unii cred ca, prin anumite ritualuri, putem modifica realitatea. Astfel incat sa nu mai existe granita. Aici este vorba de dualitate. Dualitatea materiei si a spiritului. Iar cele doua lupta pentru suprematie.

Pe langa surse de inspiratie deja celebre precum Mythosul Cthulhu al lui Lovecraft, intalnim si catarii. Catarismul, ca religie distrusa de catolici, a luptat impotriva materialismului. Eroul vrea sa scape din lumea umbrelor.

Se pare ca diavolul este insotitor pe drum, cel care deschide ochii dintr-o anumita perspectiva. Un ghid intr-o lume dominata de Diavol. In oglinda, este reflexia acelei lumi – lumea adevarului.

Filmul a avut ca locatie castelul Château de Puivert din regiunea franceza Quercob. Aici sa fie iadul? A Noua Poarta este secretul.

 

Apreciat de #mythologica!

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 4,832 times, 1 visits today)

1 thought on “Filmul si cartea saptamanii: A Noua Poarta”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.