Maha Shivratri este sarbatorita în întreaga Indie.

La New Delhi – Maha Shivratri a fost  sarbatorita în întreaga Indie cu milioane de rugaciuni adresate zeului Shiva si multi au postit în timpul zilei. Multimile mari au început îmbulzeala la templele lui Shiva în toate orasele si satele oferind flori, fructe, frunze si lapte.

La Ayappa – Templul din Delhi, “Aproximativ 8.000 de credinciosi au oferit rugaciuni pentru Bhole Nath (Lordul Shiva) si multi altii vor veni,” spunea Ravindra Nagar, preotul sef la Birla Mandir, în inima orasului, a spus IANS.

Mahashivratri în Chennai

Potrivit lui Ramnath Tripathy, un preot la Shiv Mandir pe Pusa Road, Prasad e facut din faina de grau, zahar, ghee si fructe uscate, împreuna cu fructe proaspete care au fost distribuite vizitatorilor.

Ca parte a traditiei, multi oameni mananca numai asta de Maha Shivratri sau raman pe o dieta bazata pe fructe si lapte.

Multe temple au foraganizat si rugaciunile de noapte pentru ca sarbatoare se încheie înainte de ivirea zorilor.

 Festivitatile Shivratri au avut loc, de asemenea, în toate statele, în special la cele mai cunoscute temple Shiva.

Mahashivratri – Marea Noaptea a Domnului Shiva este un festival de bun augur si important al hindusilor, în special pentru adeptii Lordului Shiva care sarbatoresc acest festival religios cu mare entuziasm. O multime de altare sfinte si temple se  aduna in rugaciune cu ocazia acestei zi. Ca în fiecare an, Mahashivratri 2013 va fi celebrat într-o Duminica, 10 martie si va debuta prin decorarea templelor in culori vii. Conform mitologiei hinduse, Mahashivratri este ziua preferata a Domnului Shiva. Adeptii sai fac in aceasta zi o ora de meditatie spirituala urmand ritualuri pentru a comemora Mahashivratri si a fi binecuvantati. Dimineata devreme, cand viziteaza templele aduc jertfe zeului lor si poarta ghirlande ceremoniale din florile si frunzele arborilor. Deasemenea se aplica cenusa sfanta pe frunte si se recita mantre sfinte in cadrul ceremonialului.

Numeroase povesti mitologice interesante si intrigante se crede ca fac referire la celebrarea  Mahashivratri. Într-o varianta, adeptii cred ca Shivratri este de bun augur, deoarece aceasta marcheaza ceremonia de casatorie a Domnului Shiva si Parvati. Cu toate acestea, multi cred ca Mahashivratri semnifica noaptea de rau augur atunci când Domnul Shiva a efectuat dansul “Tandava”, care a dus la crearea, conservarea si devastarea universului. Mahashivratri este nu numai unul dintre festivalurile magnifice din India, dar, de asemenea, este celebrat în Nepal si în alte regiuni unde Domnul Shiva este adorat. Printre diferitele altare populare, Amarnath templul de pelerinaj sau Muntele Amarnath (aproximativ 140 km de Srinagar, Jammu si Kashmir) este considerat a fi cel mai sfant în hinduism. Înconjurat de terenuri montane fascinante si munti înzapeziti pitoresti, acest altar ramane aglomerat de pelerini pe tot parcursul anului, în special de Mahashivratri. Pentru femei, Mahashivratri este un festival de bun augur. Ele se roaga Domnului Shiva si lui Parvati sa le dea harul lor si sa le binecuvanteze cu o viata si casatorie linistita si fericita. Este intr-adevar o ocazie speciala pentru intreaga Indie.

Shivaratri este un mare festival de convergenta al lui Shiva si Shakti.  De asemenea, este cunoscut sub numele de padmarajarathri. Deoarece multe calendare diferite sunt urmate de diferite grupuri etno-lingvistice din India, lnumele lor nu coincid. În conformitate cu traditiile sunt  efectuate penitente în practica yoga si meditatie în scopul de a obtine daruri.

În Nepal, milioane de hindusi participa la Shivaratri reuniti din diferite parti ale globului, la Templul Pashupatinath. Mii de credinciosi participa, de asemenea, la Mahasivaratri la diferite temple Shiva Shakti din Nepal.

In conformitate cu literaturile vedice – exista o legenda asociata numita Neelkanta. Dupa ce a baut otrava, Shiva s-a dus pe Himalaya, pentru a medita. Realizand ca a fost gasit nectarul nemuririi, asuras au încercat sa-l fure de la deva, si au vrut sa devina mai puternici decat deva, pentru a fi în masura sa ii distruga. Dupa o “serie de intervet?ii divine,”  deva au aparut ca si castigatori si au primit darul nemuririi. Shiva s-a sacrificat pentru siguranta familiei sale (univers) si a baut otrava.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 526 times, 1 visits today)