Festivalul japonez al florilor

 Peste tot în Japonia Hana Matsuri– se refera la serviciul memorial efectuat la temple din Japonia pentru a sarbatori nasterea lui Buddha pe 8 aprilie. Acesta este în mod oficial numit Kanbutsue. În aceasta zi, cladiri mici, decorate cu flori sunt facute la temple si o tanjobustu (copil figurina reprezentandu-l pe Buddha) este plasat în interior. Aceasta figurina este presarata de adoratori folosind un polonic cu ama-cha, care este o bautura facuta cu apa calda si frunze de ceai. Unii oameni iau acasa acest ama-cha si il beau ca apa sfintita.

Shakyamuni Buddha a fost nascut cu aproximativ 2.500 de ani în urma sub copacul Bodhi, în gradina Lumbini (Nepal) descendent Sakya al Regelui Suddhodhana si reginei lui, Maya. Atunci cand copilul s-a nascut, florile au înflorit, pasarile au cantat si ploaie dulce a cazut din cer.

Buddha a dclarat ca e aici pentru a aduce pacea tuturor fiintelor simtitoare din lume care sufera.

Evenimentul este comemorat în templele budiste din Japonia ca aniversarea nasterii lui Buddha Shakyamuni. Ziua este sarbatorita cu parade oferind imagini ale lui Buddha copil, ca elefant alb vazut de mama sa, în visul ei chiar înainte de nasterea lui. Copii sunt îmbracati în haine traditionale japoneze decorate cu flori de cires.

Festivalul Florilor este o veche traditie japoneza insa in secolul VI el s-a suprapus cu nasterea lui Buddha si de atunci cele doua sunt celebrate simultan.

Un altar special numit Hanamido – o statueta Buddha copil decorata cu flori reprezentand gradina din Lumbini, in sudul Nepal, unde se spune ca regina Maya a intrat in travaliu.

Aceste ritualuri sunt savarsite si in India. Hanamatsuri este predominant un festival buddhist Mahayana; Buddhistii Theravadin sarbatoresc nasterea lui Buddha, iluminarea si intrarea în nirvana în timpul festivalului de Wesak , care are loc în luna mai în momentul lunii pline.

Natura festivalului variaza foarte mult de la regiune la regiune, si, adesea, pare sa aiba caracteristicile unor festivaluri de primavara mai mari: de izgonire a demonilor sau rugaciuni pentru viitoarea recolta. Aceasta nu este o sarbatoare publica.

Calugari si ministri se strang la templu sa efectueze un serviciu de sutre ini rug?ciune, iar oamenii se adun? pentru a participa la ceremonia de onorare. Vizitatorii apreciaza foarte mult cultura, traditiile si atmosfera de sarbatoare. Toti ciresii sunt infloriti iar japonezii adora natura.

Sarbatori similare sunt efectuate în Asia. Deasemenea, sectele buddhiste din Statele Unite celebreaza nasterea lui Buddha.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 639 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.