Carnavaluri in America Latina

Dansatori purtand costume traditionale din padurile tropicale peruviene iau parte la MegaCarnavalul din Lima, Peru. MegaCanavalul a adunat mai mult de 1.000 de artisti reprezentand mai multe regiuni din Peru, care includ carnavaluri, ca parte din traditia lor, cum ar fi Puno, Cajamarca, Tarapoto sau Ayacucho.

Impresionante prin exuberanta si efervescenta lor, renascand an de an cu noi forte si noi participanti, mai entuziasti decat predecesorii lor, carnavalurile din lumea întreaga atrag an de an nenumarati privitori. De la elaboratele care alegorice strabatand Sambadromul din Rio pana la namolul primordial din Parati, cateva dintre carnavalurile care s-au desfasurat de la începutul anului atrag atentia.

În Haiti carnavalul a revenit la un an dupa cutremurul devastator, dar în acest an este mai întunecat si mai amenintator, agitat, cu tonalitati violente, ca si cum haitienii încearca sa exorcizeze demonii lor.

Carnaval pe strazile din Port-au-Prince, capitala haitiana. Îmbracati în costume tribale mii de oameni au dansat pana la epuizare.
Aceasta este penultima zi de carnaval si cea mai plina. Costume care amintesc de istoria insulei sau de simboluri legate de fertilitate au defilat prin centrul orasului Port-au-Prince.


Un artist spectaculos îmbracat ca un arlechin respira foc în timpul paradei în Barranquilla, Columbia

Pe langa faimosul carnaval de la Rio de Janeiro, oamenii din întreaga lume sarbatoresc sosirea  Postului Mare, în mai multe moduri diferite.

Carnavalul din Barranquilla devine de la an la an mai zgomotos, mai impresionant si mai generos cu amatorii de aventura. Denumit de UNESCO  “o capodopera a patrimoniului oral si  imaterial al umanitatii”.

Un amestec de traditie, tinerete, muzica si culoare, Carnavalul din Barranquilla culmineaza cu deja celebra bataie cu flori. Bataia cu flori este o traditie a acestui festival, care consta într-o  ”batalie” simbolica de culoare, frumusete si pace.

Una dintre cele mai mari sarbatori din afara Braziliei este in orasul columbian Barranquilla unde petrecerea dureaza timp de cinci zile.

În orasele braziliene multe scoli de samba ca in Sao Paulo formeaza parade din sute de dansatori si toata noaptea merg pe strazi. Dupa Rio de Janeiro, Sambadromul din Sao Paulo este considerat a doua mare “pasarela de samba” din Brazilia, tara care va petrece cinci zile si cinci nopti pe strazi si în baruri.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 530 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.