Ghid practic: cum sa furi aur din siturile arheologice romanesti

Ma uitam pe History Channel si ma minunam cat de inventivi sunt americanii. Niste tipi tatuati din California si San Diego cumparau telefoane vechi, brate robotice, convertoare catalitice si tot felul de resturi. Apoi le dezasamblau, colectau argintul, aurul si platina din ele, dupa care le vindeau la amanet. 3000 de dolari intr-o singura zi de munca. Minunat!

Cine s-ar fi gandit ca poti face banii astia si in Romania? Doar sapand o groapa! Fara nicio investitie! Doar cineva care sa tina de sase! Goana dupa aur a inceput! De fapt, a inceput de mult, noi deabia acum aflam.

Aflam cum se fura orice in tara asta si, de ce nu, comori si tezaure nationale?

Drumul comorilor sau cartitele nocturne de la Malaiesti

Intreaga comunitate internationala a aflat de furtul si traficul de kosoni, monede antice de aur provenind din Dacia. Culmea este ca au aflat chiar inaintea autoritatilor romanesti. Nimic surprinzator pana aici. In tara asta se fura atat de mult incat e greu sa tii pasul!

Insa exista si vanatori de tezaure, sapatori profesionisti care au facut avere din traficul obiectelor de patrimoniu. Este o lume si o piata neagra despre care cei mai multi dintre noi nu stiu ca exista.

Castre romane, vechi cetati dacice, situri arheologice recunoscute si declarate de statul roman. dar nepazite de nimeni. Daca nu le-au conservat, ce rost mai avea sa le pazeasca cineva? Doar o mana de pietre, nu? Lasand la o parte faptul ca ne lasam istoria sa zaca in ruina, ar trebui sa luam in calcul ca astfel de situri nedescoperite si necercetate ar putea ascunde multe surprize.

Una dintre aceste surprize a aparut la castrul roman de la Malaiesti. Acest castru este situat in comuna Dumbravesti din Prahova. Castrul roman si baile romane de aici au fost descoperite de peste 130 de ani, iar statul roman a aflat de existenta lor deabia acum 5 ani. Desi sunt monumente de importanta nationala si asteapta fonduri europene pentru conservare si restaurare,

Ruinele dateaza de la inceputul anilor 100 in timpul domniei imparatului Traian. Este vorba de trupe auxiliare ale Imperiului Roman stationate in zona pentru a securiza drumurile. Fortificatiile beneficiau de tot confortul pentru soldatii romani, inclusiv bai de aburi si chiar incalzire prin pardoseala.

Au fost suprinsi hoti care aveau asupra lor harti si carti despre siturile arheologice din toata tara. Aici au fost retinute vase pline cu monede de argint. Oare cate dintre ele au fost furate si nedeclarate? In 1942 s-a descoperit un alt vas plin cu monede de aur, pierdut si el in prezent.

In 2015, un localnic a facut cea mai mare descoperire arheologica din Prahova: 85 piese din argint, 5 bratari din argint, alte podoabe si doua lingouri din argint. Comoara satului Malaiesti se afla astazi la Muzeul de Istorie si Arheologie din Prahova. Printre localnici circular chiar legende potrivit carora in zone se aflau mai multe comori si erau pazite de cerberi. Deasemenea, in zona exista notiunea de Drumul Comorilor. Aceasta dateaza de pe vremea romanilor.

 

Tipuri de monede dacice si cum sa le recunoasteti

 

Termenul de “coson” sau “Koson” face referire la monedele dacice din aur batute in Dacia. Coson sau Koson a fost regele dacilor dupa Burebista. Acestia, numiti si stateri, ar fi fost emisi de Koson in zona Muntilor Sebesului.

 

 

Termenul “lisimah” sau “Lysimach” face referire la moneda de aur batuta de basileul macedonean Lisimah in perioada 306-28 i. Hr. Pe o parte apare un basileu (rege) cu un leu si un varf de sulita, iar pe revers apare capul Atenei.


Termenul “bratari dacice spiralate” face referire la bijuterii din aur confectionate de daci in Dacia. Ele au fost sustrase in numar imens in anii 90 si vandute peste hotare. O astfel de bratara se vindea pe piata neagra a antichitatilor pentru peste 500.000 euro.

 

Cititi mai multe despre:

 

Ce mancau dacii?

Religia dacilor si ce obiceiuri ne-au ramas

Cum serbau dacii Anul Nou?

 

Tezaurele furate ale dacilor de la Sarmisegetusa Regia

Iar Malaiesti nu este singurul exemplu din tara. In martie 2018, hotii acuzati de furtul unor tezaure din cetatile dacice din Muntii Orastiei au scapat nepedepsiti. Intre 1997-2007 ei furasera din situl arheologic Sarmisegetusa Regia tezaure pe care le vandusera pe piata neagra. Au mai fost recuperate doar 9 bratari dacice spiralate de aur.

In acest ultim dosar se crede ca au existat peste 3.600 monede antice din aur. Adica peste 30 kilograme de aur in monede tip Lysimach (stantate cu un cap de rege cu plete mari si o zeita asezata pe tron), Pharnakes  (stantate stramb cu rege si arhon) si Asander. Toate au ajuns in Europa Centrala si Statele Unite prin case de licitatii.

Au aparut informatii si despre un colier cu pandantive si cercei de aur in valoare de 100.000 euro din situl cetatii de la Capalna. Au fost recuperati denari romani de argint care se afla in prezent la muzeul din Alba Iulia.

Este vorba despre cativa mineri care au desfasurat excavari ilegale in zona. Zona „Sesu’ Capraretei” a fost descoperita in 1970 de arheologi condusi de Constantin Daicoviciu. Aici se afla un imens atelier de faurarie cu unelte si fier.

Tezaurul a fost vandut unui colectionar numit Frank Sternberg din Zürich si altor case din Munchen, Chicago si New York cu 3.000.000 marci germane in acea perioada.

 

Desi statul roman nu a facut si nu va face nimic in acest sens, colectionari sesizati din Viena si Munchen s-au oferit sa restituie parti din tezaur. Astfel, este vorba despre 229 monede de aur tip Lysimachos, 39 monede de argint de tip Koson. Si, mai ales, 163 piese de argint de tip nou – Koson Droyeis.

Astazi sunt urmarite prin Interpol urmatoarele tezaure:

  • tezaurul de monede de aur Lysimach 30 kilograme
  • tezaurul de monede de aur Koson 25 kilograme
  • tezaurul de monede de argint Koson
  • cinci scuturi regale din fier
  • 11 bratari spiralice din aru
  • tezaure de denari romani

 

Credem ca exista sute de kilograme de aur dacic in lume, probabil mii de piese. Ca sa nu mai vorbim de bijuterii dacice, artefacte, scuturi decorative sau de lupta, coifuri, arme. Poate in muzeel Romaniei vedem doar 10% din ce se afla peste hotare in colectii private.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 991 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Ghid practic: cum sa furi aur din siturile arheologice romanesti”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.