Cum a inceput civilizatia?

Partea nevazuta a lumii – de la Tiahuanaco la Sfinx

Se spune ca civilizatia a pornit dispre lumea veche spre lumea noua dar exista dovezi cum ca oamenii construiau orase in lumea noua cu mii de ani inainte de relatarea istorica.
In mod traditional, cel mai vechi oras din lume se presupune a fi Jericho, din lumea veche, fiind datat ca apartinand anului 8000 i.c. Si totusi, in America de Sud, asa zisa Noua Lume, oamenii de stiinta investigheaza dovezi ale unui oras care ar putea fi de doua ori mai vechi.
Situat la o altitudine de 12500 picioare, Tiahuanaco este unul dintre cele mai misterioase orase din lume.

In mod traditional, se considera ca a fost construit de catre predecesorii incasilor acum 2000 de ani. Oricum, in perioada dintre secole, omul de stiinta Arthur Poznanski, a inceput un studiu de 50 de ani al ruinelor de la Tiahuanaco. Folosind stiinta astronomiei, Poznanski a ajuns la o concluzie extraordinara.
Conform calculelor acestuia, Tiahuanaco a fost construit acum 17000 de ani. Cu mult inainte sa fi existat orice civilizatie. Poznanski a numit acest oras fabulos, leaganul civilizatiei.

Chiar daca acurateta masuratorilor lui Poznanski au fost confirmate de catre ingineri, concluziile sale privind varsta Tiahuanaco, nu au fost acceptate niciodata.

Neil Steede, un arheolog mezo-american, s-a decis sa redeschida aceasta investigatie controversata. M-am intalnit cu Dr. Azhualdo Rivera, care era capul arheologiei boliviene. Doctorul dezaproba insa descoperirile lui Poznanski. Acesta dorea sa ne ajute in orice mod posibil, astfel incat sa refacem pasii lui Poznanski. Neil a vizitat apoi noul santier arheologic al Dr. Rivera, piramida din Akapana. Astazi exista doar ruine, dar baza a fost conservata in mod miraculos. Si inca este o dovada a posibilitatilor avansate a celor care au construit-o. Pietrele de fatada ale acestui santier, sunt asezate perfect fora mortar. Am luat un ac. Si am incercat sa introducem acest ac in fiecare punct al acelei imbinari si acul nu putea fi introdus. O potrivire perfecta.

Una dintre intrebarile care il framantau pe Poznanski era, de ce au construit Tiahuanaco cu asemenea precizie? Acesta considera ca acest lucru era extrem de important pentru determinarea varstei constructiei. Anticii, au construit aceast sit folosind alinieri astronomice. Pe masura ce soarele rasare, in fiecare zi, acesta de deplaseaza de-a lungul orizontului. Si ajunge intr-un punct diferit. Pentru a masura aceasta miscare, acestia au construit un templu, asemanator unui ceas imens, pentru a le indica miscarea soarelui. Si noi putem folosi aceleasi alinieri astronomice pentru a data situl. Poznanski a observat ca in prima zi a primaverii soarele rasarea exact in centrul templului prin arcada. Bazandu-se pe proiectarea asezarii, acesta a dedus ca in primele zile ale iernii si verii soarele ar trebui sa rasara direct pe pietrele situate in colturi. Dar a descoperit ca nu era valabil in acest caz.
Pozitia soarelui era putin in afara marcajelor colturilor. Acesta se intreba care ar putea fi motivul. In Tiahuanaco si in celelalte asezari antice din jur arhitectura este perfect aliniata pe directia punctelor cardinale. Cladirile sunt aliniate in mod intentionat dupa punctele cardinale. Dar, daca masuram fiecare cladire cu precizie, vom gasi erori. Cred ca aceste erori sunt simple erori de constructie. Si nu au deloc legatura cu data constructiei. Dupa ce am observat perfectiunea cu care aceasta asezare a fost cnstruita cu pietre de sute de tone, sugestia cum ca marcajele solstitiului sunt prost aliniate
mi se pare putin probabila. Nu, cred ca marcajele solstitiului erau foarte precis localizate la fel cum toate erau in aceasta asezare. Si de fapt, acesta este insusi argumentul pe care Poznanski l-a folosit pentru a calcula vechimea asezarii. Prin masurarea unghiului pietrelor din colturi, si comparand-ul cu pozitia de astazi a rasaritului soarelui, Poznanski a fost capabil sa calculeze faptul ca Tiahuanaco a fost construit acum 17 mii de ani.

La acel moment, inclinarea axei Pamantului era putin diferita fata de cea de astazi. Deci, iarna si vara soarele ar fi rasarit exact deasupra pietrelor din colturi.
Singura corectie pe care as face-o, este datorata faptului ca acum avem posibilitate de calcul astronomic mai precisa, datorata satelitilor si calculatoarelor. Si banuiesc ca data ar fi mai degraba cu 12 mii de ani in trecut. Dar chiar si asa, Tiahuanaco ramane cel mai vechi oras cunoscut pe fata Pamantului.
In cronicile sale din Peru, scrise in anii 1600, Garcia de la Vega a scris ca atunci cand spaniolii au ajuns pentru prima data in America de Sud, au intrebat pe incasi cine a construit acest oras incredibil Tiahuanaco?
Voi l-ati construit? Si incasii au spus: Nu… si chiar au ras de idee. Acestia au spus: noi nu avem nimic de a face cu asta. Acesta a fost construit cu mii de ani inantea noastra. Prin perspectiva actuala, omul a ajuns in America de Sud acum 15 mii de ani.

Un vanator ratacitor
Si totusi, dovezile pe care le-am vazut arata ca Tiahuanaco a fost construit de o civilizatie avansata.
O descoperire intamplatoare desvaluie cat de avansati au fost de fapt. In timp ce restaurau templul antic de la Pumapunka, Dr. Rivera si echipa sa a descoperit un vechi secret pierdut al anticilor constructori. Acestia au gasit o urma ciudata intre doua pietre. Dupa ce au curatat au remarcat licarirea usor de recunoscut a metalului. Oricine ar fi construit Tiahuanaco, a inventat o metoda foarte ingenioasa pentru a tine laolalta pietrele imense cu care au construit asezarea. Au sapat un sant in margine, si in acest sant au turnat un aliaj topit care mai tarziu s-a intarit si a format un fel de clema. Ce mi se pare uimitor este faptul ca pentru a se deplasa in fiecare loc unde era necesara o clema, trebuie sa fi avut ceva de genul unei topitorii mobile pentru a mentine metalul intr-o stare topita. Cleme de metal misterioase au dezvaluit un nivel de tehnologie mult mai avansat decat nivelul timpurilor lor.

Antichitatea, si tehnologia stofisticata din Tiahuanaco ar trebui sa ne faca pe fiecare din noi sa se indoiasca de originile civilizatiei. De unde au invatat acesti antici Tiahuanaco acest proces complex? Raspunsul poate fi la celalalt capat al lumii, in unul dintre cele mai misterioase monumente, marele Sfinx al Egiptului. Se poate sa fi existat o tehnologie avansata pe aceasta planeta, cu mii de ani inante ca istoria sa relateze acest lucru?

Jurnalistul Graham Hancock considera aceasta posibilitate ca fiind foarte reala. Acesta si-a dedicat 9 ani din viata pentru a gasi dovezile. Acest monument face parte dintr-o categorie de monumente ce pot fi gasite in toata lumea. Aceste monumente au anumite lucruri in comun Primul lucru, si cel mai important, toate sunt construite din blocuri de piatra enorme, gigantice, cantarind sute de tone. Al doilea, toate sunt aliniate foarte precis din punct de vedere astronomic. Si al treilea, cel mai mare mister dintre toate, nu stim cine a construit aceste monumente. Hancock indica mai multe asezari din intreaga lume care prezinta constructii din blocuri de piatra imense,  acest tip de constructie se numeste constructie megalitica. Imensa fortareata de la Sacsayhuaman, din Peru, este formata din blocuri de granit individuale unele dintre ele cantarind in jur de 360 de tone echivalentul a doua locomotive diesel. Osireon din Egipt este construit din coloane imense de granit rosu de aswan unele care cantaresc in jur de 100 de tone. Parerea mea este, ca ceea ce avem aici este o influenta comuna care apare in toate aceste locuri, cu mult inainte ca istoria sa fie scrisa.

O terta civilizatie indepartata, neidentificata de catre istorici, care era prezenta in Mexic, in America de Sud, in Egipt si in alte parti. Si care a lasat mostenire o vasta cunoastere in toate aceste locuri.
In 1993, un egiptolog independent, John Anthony West, a socat lumea cu dovezi geologice cum ca Sfinxul din Egipt ar putea fi vechi de 12 mii de ani. Recent, inginerul astronom Robert Bauval, folosind un model computerizat al Platoului Giza, a facut o descoperire tulburatoare, care se pare ca confirma aceasta varsta antica a Sfinxului. In termeni foarte simpli, primul lucru pe care cineva il realizeaza daca te uiti la piramidele Gizei, este faptul ca au fost proiectate luand in considerare principii astronomice.

Am descoperit faptul ca astronomia ne obliga sa tragem concluzia ca Sfinxul a fost ridicat in anul 10500 i.c. Si acest lucru se potriveste perfect cu ceea ce a fost descoperit din analiza geologica a Sfinxului. Deci exista doua stiinte acum care indica faptul ca Sfinxul ar putea fi foarte, foarte vechi, mergand in urma pana in anul 11 000 i.c.

Conform lui Gram Hancock, daca Tiahuanaco si Sfinxul au fost ambele construite in jurul anului 12 000 ic, se poate sa fi avut o sursa comuna. Daca consideram similaritatile dintre asezarile din America si cele din Egipt. Ambele au piramide uriase, orientate perfect dupa punctele cardinale. Temple din pietre uriase, cu imbinari foarte fine, de ordinul a 1/50 dintr-un inch. Ambii foloseau stiluri de par similare pentru curtea regala. Ambii foloseau un stil unic de constructie, folosind pietre pe colt sub forma de L. Ambii foloseau acelasi stil de cleme metalice pentru a fixa pietrele imense Si ambele culturi folosesc procesul de mumificare pentru a conserva si a isi onora mortii.

Aceste similaritati convingatoare, intre Egipt si America, sugereaza unora, ca un grup de navigatori sofisticati au trecut Atlanticul cu mii de ani inaintea lui Columb. O colectie de harti sugereaza ca acestia ar fi putut avea o cunoastere a lumii care nu a putut fi explicata niciodata.

In articolul urmator va vom prezenta hartile antice care sugereaza aceste indicii.

Dar, inainte de toate va vom arata o harta a cerului din timpul construirii Sfinxului si orasului Tiahuanaco.

 Continuarea РHarti antice

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 578 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.