Civilizatia, cultura si societatea islamica

Inainte de anul 600, Orientul Mijlociu era un loc al nimanui intre Persia si Bizant. Apoi, la100 de ani mai tarziu, devenise inima unui imperiu ce va isi depasi toti predecesorii la un loc. Ce fel de societate magnifica a creat aceasta cultura?

Califatele arabe

De la moartea profetului Mohammed, in 632, era clar ca Orientul Mijlociu nu va mai fi la fel niciodata. In urmatoarele doua sute de ani, trei guverne succesive, fiecare numindu-se califat, vor conduce teritoriile din ce in ce mai mari pana cand musulmanii vor conduce tot teritoriul intre Spania si China. Asta se va intampla pana cand imperiul lor va fi cel mai mare pe care il vazuse lumea. In ciuda diferentelor dintre guvernari, aceleasi principii generale au fost adoptate, si aceasta civilizatia a fost numita a islamului in aceasta perioada.

Orasele si agricultura

Economia islamica a fost construita pe doi stalpi principali ai agriculturii si comertului, ceea ce insemna ca marile orase ale islamului vor fi sustinute de agricultura. Din fericire, Medina era o comunitate de fermieri cu mult inainte ca Mohammed sa o fi transformat in primul loc guvernat de legea musulmana. In ciuda imaginii noastre negative despre cuceririle arabilor ca nomazi ai desertului, este important sa ne amintim ca multi dintre ei traisera ca fermieri mult inainte de stabilirea islamului. Din Medina, aceasta traditie a agriculturii a crescut si s-a transformat din ferme locale in imense recolte bogate de zahar, bumbac si portocale. Noi tehnici au fost aduse precum rotatia culturilor, noi tehnologii precum mori mai bune. Asemenea inovatii au facut posibila dezvoltarea marilor orase.

Orasele cresteau mai mari, dar si mai grandioase. Baghdad, capitala Califatului Abasid, a fost construita pe masura bibliotecii sale impresionante, cunoscuta ca si Casa Intelepciunii. In timp ce elitele si intelectualii se ocupau de afacerile statului si de jurisprudenta, masele gaseau bunuri din intreaga lume in pietele aglomerate. Aceste piete erau locul de intalnire al marfurilor din intreaga lume, a inceputului economiei si a inovatiilor bancare timpurii. Oameni din intreaga lume se intalneau aici sub semnul egalitatii, lucru ce nu putuse fi vazut in intreaga lume inainte de Abasizi.

Societatea si structura sociala in epoca de aur a islamului

Abasizii au adus egalitarismul. Dar probabil au facut asta pentru ca predecesorii lor, Umayyazii fusesera asa violenti impotriva acestuia. Desi in timpul Rashidun, primul califat, oamenii erau alesi prin adunarea barbatilor musulmani, in timpul Umayyzilor s-a ajuns la putere prin manipulari ale celor mai importante si vechi familii din Mecca, cele care i se opusesera invataturilor lui Mahommed.

Umayyzii au folosit un sistem ereditar pentru a determina succesorii. Ei au pastrat rolul arabilor ca si clasa conducatoare impotriva invataturilor din Coran despre egalitate. Ca rezultat, un alt clan s-a revoltat si a preluat conducerea, construindu-si propriul califat in 750. Acestia erau Abasizii. Ei vor restaura egalitatea in islam, dar vor continua sa isi aleaga liderul pe baza succesorilor ereditari.

Daca nu erai musulman in acele vremuri, trebuia sa platesti o taxa pentru a dovedi ca nu trebuie sa lupti si pentru protectie. Cei care nu erau musulmani trebuiau sa accepte o pozitie de clasa secundara in societate ce le limita rolurile politice. Ca rezultat, multi s-au convertit la islam.

Epoca de aur a Islamului

civilizatia musulmanaCalifatul Abasid (750-1258) a reprezentat epoca de aur a musulmanilor. In arta, literatura, stiinta, medicina si matematica s-au indeplinit evolutii spectaculoase.

Cand veti folosi parfum, sau veti sorbi o cafea, sau poate veti scrie cifrele, ganditi-va la musulmani. In timp ce Europa se lovea de Evul Mediu Intunecat, cercetatorii musumani din Baghdad si din marea biblioteca pastrau cunostintele lumii antice. Ei faceau descoperiri avansate in multe domenii stiintifice.

Cultura musulmana formata aici depasea ca si stiinta, fast si tehnologie toate celelalte culturi ale vremii. Multi oameni de diferite etnii si religii s-au alaturat acesteia. Dinastia Abasida a durat pana la invazia mongolilor.

Arhitectura araba a imprumutat de la Bizant, s-au dezvoltat picturile, mozaicul si caligrafia. Arabii au invatat sa confectioneze hartia de la chinezi si au adunat si tradus toate cunostintele lumii in araba. S-au pastrat astfel volume din China, India si Grecia, incluzandu-l pe Aristotel si Platon.

Se dezolta si chimia, medicina si astronomia. Studiind idei din Grecia, Iran si Persia vor imbunatati instrumente stinntifice ca astrolabul. A fost o era de mari realizari si pace, o epoca de aur a cunostintelor si pastrarii lor.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,595 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Civilizatia, cultura si societatea islamica”

  1. Pingback: Mohammed si nasterea islamului - Mythologica.ro

  2. Pingback: Mituri despre religie | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.