revolutia din 1989

Mituri despre Revolutia din 1989

Mitul teroristilor, agentiilor straine precum KGK-ul rusesc sau Mossad-ul evreiesc, mitul parasutistilor, folosirea laserului ce topea tancuri, atacurile imaginare, combinezoanele negre. Toate aceste mituri au captivat imaginatia romanilor in timpul revolutiei si mai ales dupa 1989. Cat din ele este adevarat si ce a fost inventat?

Miturile si legende urbane create in jurul Revolutiei din 1989 sunt numeroase. Ele s-au creat in Bucuresti, dar si in orasele din tara. Teama, isteria si haosul domneau pretutindeni. Armata era prost informata, probabil spionii infiltrati transmiteau informatii false. Unele “guri rele” sustin ca revolutia a fost organizata chiar din interior, neavand nevoie de sprijin din afara. Ilici, Brucan, Magureanu si altii s-ar fi facut vinovati de acest complot ce dospea inca din anii ’80.

Pana la urma teoriile conspirationiste sunt la mare moda. Si daca americanii le gusta cu nesat, romanul nostru neaos are un stil aparte in a intelege si interpreta conspiratiile, indiferent de nivel sau amploare. Cel mai interesant mit dintre toate este cel al implicarii “puterilor straine”. Spioni in noapte, mii de soldati parasutisti, trupe de desant la Marea Neagra, avioane invizibile, miscari de trupe speciale si operatiuni secrete. Daca romanului ii place subiectul va face din el mare subiect de dezbatere si imaginatie. Ce este mult mai important, este ca nici in 2017 nu se cunoaste adevarul complet despre revolutie.

 

A fost sau nu revolutie in 1989?

revolutia din 1989

Revolutie falsa, contrarevolutie, a purtat o gramada de nume. Revolutia din 1989 a fost o revolutie sau nu? A fost o revolta spontana a poporului sau a fost organizata din interior? A avut sprijin din afara? Ce este adevar si ce este mit?

Existau zvonuri, neconfirmate desigur, ca in 1989, „Cel Mai Luminat Fiu al Natiunii” ar fi trebuit sa fie inlaturat pasnic de la putere printr-o lovitura de stat, o revolutie de catifea. Exista unele afirmatii ale unor protagonisti din Bucuresti, Buzau, Craiova, Constanta unde se credea ca “se pregateste ceva” inainte de decembrie 1989. Poate doar zvonuri. Comunismul si radio-santul erau singurele elemente de propaganda. Chiar in Revista “Pentru Patrie” aparuse o poezie. FIecare litera a primului cuvant citit de sus in jos alcatuia propozitia “Nu va fie frica, NE pica” (Nicolae si Elena). Coincidenta?

Exista si ipoteza implicarii puterilor straine de la Sumitul de la Malta din decembrie 1989. La el au participat Bush si Gorbaciov. In 4 decembrie, imediat dupa, Ceausesc are ultima intalnire cu Gorbaciov, intalnire la care nu reusesc sa se puna de acord. Intrase oare Ceausesc pe lista neagra a Partidului?

 

Cititi si despre:

 

 

 

Mitul dictatorului Nicolae Ceausescu, conducatorul iubit

Mitul si legenda conducatorului suprem al tarii, Nicolae Ceausescu, au fost atat de mari incat aproape nimeni nu a crezut in moartea lui. Simpatizanti, cetateni onesti, tovarasi si alte categorii de public continua sa creada si astazi. Desi nu a fost inconjurata in mister ca moartea lui Hitler, moartea sotilor Ceausescu ramane un subiect de legenda urbana. Desi executia a fost transmisa la televizor si cadavrele ingropate, unii conspirationisti cred ca Ceausesc a continuat sa traiasca bine mersi pe o insula in Caraibe.

Nu numai atat, dar s-a descoperit si tezaurul furat din tara in bancile din Elvetia. Se zonea pe vremea aceea ca Ceausescu scosese din tara aur si obiecte valoroase. Poate chiar isi pregatise fuga. Se cunoaste obsesia comunistilor si a Securitatii pentru buncare, cazarme si locuri greu accesibile, militarizate si foarte bine aparate. Existau multe locuri secrete in tara unde dictatorul s-ar fi putut ascunde si totodata, ar fi putut ascunde, si banii.

 

Mitul loviturii de stat

Pe acesta l-a confirmat insusi Nicolae Ceausescu. Atat la televizor, dupa ce se intoarce din Iran, in 20 decembrie, si dupa evenimentele de la Timisoara. Apoi, in timpul procesului, el acuza fortele din afara.

Unguri, iugolsvai, americani, cu totii au fost probabil implicati, crede lumea. Dar cel mai puternic mit ramane implicare sovietica a lui Gorbaciov si a KGB-ului. Problema este ca melancolicii regimului inca cred cu tarie ca Ceausescu ar fi facut treaba buna in tara daca era lasat in pace de “agenturile straine”. Ca toata lumea avea de lucru si toti aveau o locuinta. Nimeni nu se gandeste la opresiune, la lipsa libertatii de exprimare, la egalizarea fortata.

Si daca spioni imperialisti au vrut sa-l rastoarne pe Ceausescu, era evident ca si acesta avea nevoie de ajutor. Se pare ca Ceausescu a apelat la teroristi arabi, libanezi, sirieni.

 

Securitatea comunista, la putere si astazi

Dupa preluarea puterii de Frontul Salvarii Nationale, un alt partid format din fosti comunisti (cum altfel?) s-au vehiculat alte mituri, opinii si teze. Unii mai cred si acum ca printre noi exista comunisti, oameni ai securitatii, spioni si turnatori. S-a facut mare scandal privitor la cine este sau a fost turnator. S-au deconspirat dosare, s-au dat legi, s-au organizat comitate. Seamana mult cu ce a fost inainte.

 

Unde a ascuns Ceausescu banii?

Poate cea mai importanta intrebare din punctul meu de vedere. A furat cineva tezaurul? A ajuns in Caraibe, in insulele Cayman sau in bancile elvetiene? Asa cum se credea ca Hitler scosese trenuri intregi de aur si obiecte de arta din Franta, poate la fel s-a intamplat si in Romania. Un dictator are mereu un plan de scapare.

 

“Armata e cu noi”?

Daca armata a fost de partea romanilor de ce a tras in ei? De ce au tras unii in altii? Trupele special de interventie antiterorista au trans in serviciile Ministerului Apararii Nationale, fiecare in cine a putut. Militarii ce aparau aerogara din Bucuresti au tras in militarii de la Campina ce trebuiau sa apere aeroportul Otopeni. Cum si cine a dat ordin sa se traga cu munitie de razboi? De unde isteria depozitelor de armament?

 

„Cine a tras în noi dupa 22?” si “Fara violenta”

Pai ori una ori alta? Nu stie nimeni clar cine a tras. E si foarte greu. Pana la urma nici “vinovatii” pentru revolutie nu au fost gasiti. Nu a fost doar un simplu joc. Pionii au fost numerosi, iar strada a disctat modelarea revoltei. Chiar daca a fost spontana, pana la urma adevarul tot in strada ramane. La u sndaj din 2011, 48% dintre romani credeau ca Securitatea a tras in oameni in 1989, iar 37% erau de parere ca Armata. Au fost si teroristii implcati – 14% asa cred. Chiar Fronutul Salvarii Nationale este acuzat de asta (circa 6%), dar cel mai grav este ca 25% nu sunt nici macar interesati.

 

Mai stiti si alte mituri despre revolutie?

 

 

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 846 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Mituri despre Revolutia din 1989”

  1. Pingback: Mituri pe care ni le spuneau parintii cand eram copii | Mythologica.ro

  2. Pingback: Cum sa fii in siguranta la proteste | Mythologica.ro

  3. Pingback: Care-i treaba cu partidele din Romania? | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.