Mituri despre religie

Religia a avut intotdeauna cele mai multe mituri. Daca stam sa ne gandim, religia inseamna mit, il cuprinde si il defineste totodata. Astazi vedem cum punctele de vedere si credintele unei parti a lumii sunt in directa opozitie cu altele din celalalt capat al lumii. Miturile subliniaza religia si o potenteaza. Ele sunt motorul ce anima religiile. Asadar, nu conteaza din ce religie faci parte, credintele pe care le mostenesti sau perceptiile. Miturile sunt coloana vertebrala a oricarei religii, culturi si societati.

Astazi vom discuta despre cele mai interesante mituri cu si despre religie. Mituri despre religie din lumea intreaga.

Oamenii religiosi sunt conservatori

Este o credinta general valabila in toata lumea ca oamenii religiosi sunt conservatori si ar fi in stare sa duca lumea inapoi in Evul Mediu. Daca ar fi adevarat, pana acum am fi ajuns deja acolo. Si asta pentru ca majoritatea populatiei este religioasa. Este o gandire imatura si o perspectiva invechita.

Dar religia se schimba si ea cu timpul. La fel si conservatorii.

Ateistii si religia

Multa lume inca mai crede ca ateistii constituie o religie. Ei cred in propriile principii. Se mai crede si ca au propriile lor zeitati si Scripturi Sfinte. Intreaga presupunere este bazata pe  incertitudini si dovezi vagi. Principiul pe care se bazeaza idealul ateistilor este bazat pe siguranta ca nu exista niciun Dumnezeu.

Acest mit tine si de definitia religiei. Sau despre ce credem fiecare dintre noi ca este si reprezinta religia. Ateismul nu este o religie.

Cititi mai multe despre:

Ce este ateismul?

Ateismul este la fel de natural ca religia

Ce este religia?

Libertatea in religie

Multi oameni in jurul lumii cred ca religia nu ofera libertate adoratorilor. Exista dilema ca orice religie, indiferent cat de populara poate fi, este lipsita de flexibilitate si libertate. Credinciosii trebuie sa-si traiasca vietile la mila conducatorilor religiosi si nu au puncte de vedere personale. Desi poate fi foarte adevarat in unele cazuri, nu credem ca este o regula.

Sa ne gadnim la fanaticii religiosi din toate religiile, la cazurile de extremisti, chiar si zelotii crestini si jihadisti. Nu exista vreo diferenta intre ei. Insa exista si religii care te trezesc spiritual si iti ofera indicatii despre conceptul libertatii si al sinelui.

 

Credinta ca religia te face mai bun ca altii

Suprematia religioasa este un subiect de dezbatere peste tot in lume. Multi cred ca religia crestina este cea mai buna intre toate – prin prisma extinderii ei si a numarului de adepti. Adeptii celorlalte religii au si ei propriile lor argumente. Toate religiile predica aceleasi baze comuna pentru infratire si pace. Nu exista “cea mai buna religie”. Insa fiecare pretinde ca religia lui este cea mai buna. De aici si conflictele ulterioare – estul impotriva vestului, musulmanii si cruciatii, razboiul terorii etc.

Religia si progresul

Popoarele din Vest leaga adesea religia de dezvoltarea economica a unei tari. Pentru multi locuitori ai tarilor din Vest, religia lor, anume crestinismul, este unicul motiv pentru dezvoltarea lor sustenabila si rapida. Dar religia nu are legatura cu dezvoltarea unei societati. Conteaza doar munca si politicile.

Doar 12% din populatie crede ca biserica si liderii religiosi ar trebui sa influenteze statul.

Ideea ca religia cea mai veche este si cea mai buna, autentica

Acest mit este si cel mai important motiv pentru care izbucnesc razboaie religioase peste tot in lume. Datele arheologice ne arata doar data nasterii primei civilizatii, dar nu ne pot oferi date exacte despre existenta unei anumite religii intr-un anumit punct in timp. Este foarte dificil sa scoti in fata o anumita data si sa o legi de nasterea unei anumite religii. Asadar, bataliile duse in numele religiei sunt lipsite de sens.

Cititi mai multe despre:

Biblia si ereziile vremii

Care este esenta religiei si cum a luat nastere religia?

Agnostici si atei

Acesta este un mit care spune ca agnosticii si ateii sunt la fel. Si de obicei este bazat pe lipsa de informatii sau pe date insuficiente. Trebuie sa intelegem ca agnosticii nu cred in existenta lui Dumnezeu, in timp ce ateistii nu cred in nimic. Cuvintele agnostic si ateu sunt folosite adesea ca sinonime, dar diferenta este mare.

13% din populatia Americii se declara fara religie sau ateista. In lumea intreaga exista circa 15% din populatie care se declara ca neapartinand unei religii.

In religie, barbatii sunt pusi inaintea femeilor

Exista un mit care spune ca barbatii sunt mai bine pozitionati in societate in tot ce tine de credinte religioase. Desi nu exista asemenea mentiuni in textele religioase, exista o mentalitate patriarhala provenita din societatile medievale care a dus la continuarea unui mit anti-feminist. Nicio Carte Sfanta nu mentioneaza discriminarea intre sexe. Insa practica reala este cu totul diferita.

O cale spre rai

Liderii religiosi au impus mitul ca doar anumiti adepti pot ajunge in Rai. Doar o anumita secta isi poate castiga locul. Cei mai multi adepti urmeaza religia orbeste.

Poligamia si religia

Se crede ca poligamia este o fateta esentiala in unele religii si ca oprima femeile. Adevarul este ca unele credinte nu au nimic de-a face cu asta. Poligamia nu este impotriva femeilor. Insa atrocitatile continua sa se intample in tari cu vederi mult mai moderne, pe cand in tarile musulmane de exemplu, asta nu se intampla.

De obicei vedem asta in culturile arabe si la mormoni. Insa mormonii practica asta poligamia doar in cazurile extreme si nu ca un obicei.

 

Mituri religioase din lumea intreaga

Indiferent de religie, credinta, sisteme sau ce crezi despre ele, sansele sunt ca presupunerile tale sa fie gresite. Crescand in emisfera vestica stim foarte putine despre religiile din Est. Si invers este la fel de valabil. Exista posibilitatea sa nu stim cum sa reactionam sau sa privim o anumita religie. Exista tabuu-uri si anumite precepte. Exista rituri, eticheta si foarte multe reguli. Aceste mituri se pot aplica religiilor din Est si din Vest deopotriva.

 

Doar crestinii ajung in Rai

Desi multi cred ca religia lor este cea “Adevarata”, oare chiar cred acestia cu adevarat ca numai ei vor fi admisi in Rai? Doar crestinii vor putea avea parte de mantuire si de o postexistenta fericita? Catolicii, prin Papa, si unii crestini au raspuns ca pe langa ei vor ajunge in Rai si cei saraci in spirit, cei puri si cei suferinzi. Asadar, Regatul lui Dumnezeu are o politica “ne rezervam dreptul de a ne selecta clientii”.

Preotii nu se pot casatori

Exista multe secte in credinta crestina care le permit barbatilor si femeilor din biserica sa se casatoreasca. Pe de alta parte, putini preoti catolici o fac. Desi in ortodoxism este aproape o obligatie. Exista anumite momente cand un barbat-preot se poate casatori.

Dinozaurii nu au existat

Creationism si evolutionism. Intotdeauna au fost in conflict. O batalie a titanilor pentru descoperirea adevarului. Si existenta dinozaurilor este aruncata ca o palma pe obraz creationistilor, credinciosilor. In ultima perioada, adeptii Bibliei nu mai neaga existenta lor.

Halloween-ul este sarbatoarea Diavolului si crestinii il urasc pe Harry Potter

In timp ce cei care il adora pe Diavol nu sunt ofensati de sarbatoarea Halloween-ului, se vede treaba clar ca unii crestini sunt ofensati. Halloween este o combinatie de practici celtice si chiar traditii catolice si romane ce au evoluat intr-o cu totul alta sarbatoare. In ultima perioada multe grupuri si ONG-uri, americane, dar si in Romania, considera ca aceasta sarbatoare este de import si satanista.

Cat despre Harry Potter, aceleasi asociatii sustin ca magia si astfel de practici din cartile pentru copii nu sunt potrivite.

Isus Hristos era casatorit

Desi o asemenea poveste ar fi trebuit sa intre in Biblie, credinciosii acestui posibil mit cred ca a fost editat.

Islamul nu permite alte religii

Printre alte religii, crestinii sunt pomeniti pozitiv in cartea sfanta a islamului, Coranul.  Crestinii sunt cei care au crezut in revelatiile precedente ale profetilor lui Dumnezeu. Exista si alte citate relevante privind crestinismul.

Femeile musulmane sunt obligate sa poarte valuri

Desi exista natiuni musulmane unde femeile nu pot iesi in public fara val, exista foarte multe femei care se pot imbraca cum doresc. Hijab este o unealta pentru femei, de a fi judecate dupa caracter, nu dupa aparente. Altii cred ca este folosita pentru a-i retine pe barbati in a avea ganduri impure.

Toate tarile din Orient sunt musulmane

Cu exceptia Israelului. Desi unele tari din Orientul Mijlociu sunt musulmane, altele nu sunt. Spre exemplu, Afghanistanul are 99,7% populatie musulmana. Liban are doar 59,3% populatie musulmana, Kazakhstanul doar 56,4%.

Cititi mai multe despre:

Civilizatia si cultura islamului

Mohammed si nasterea islamului

 

Hindusii cred in reincarnare

Multi cred ca hinduismul este o religie. Desi toate religiile au secte, ramuri si chiar alte denominatiuni, hinduismul nu este la fel. Hinduismul nu are un fondator anume si nu are o Biblie sau un Coran. Controversele pot fi rezolvate in mii de moduri sau multiplicate. Adeptii sai nu trebuie sa accepte o idee anume.

Cititi mai multe despre:

Mituri despre hinduism

Religiile indiene

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,373 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.