Citirea norocului, blestemele si magia la tigani

Cultura tiganilor, magia si obiceiurile tiganesti

In multe culturi, magia este o parte integranta a vietii si face parte din viata de zi cu zi. Tiganii, sau romii, nu fac exceptie, acestia avand o mostenire bogata si diversa in acest sens.

Proveniti din nordul Indiei sau estul Europei, tiganii au fost confundati mult timp. Astazi se identifica cu orice calatori nomazi. Ei traiesc astazi in multe tari din Europa. Unii au incercat sa-si pastreze nealterate traditiile si folclorul. In special cele de natura magica. Si magia tiganeasca a devenit in multe cazuri subiect de legenda.

Folcloristul Charles Godfrey Leland a studiat intensiv folclorul tiganesc si legendele tiganilor. In lucrarea sa el vorbeste despre magia tiganeasca si cititul norocului la romi. Magia tiganeasca era dedicata vrajilor de dragoste, licorilor, farmecelor, descoperirii furturilor, protectiei vitelor si altor lucruri asemanatoare.

La tiganii unguri, spre exemplu, daca un cal este furat proprietarul ingroapa harnasamentul si face un foc deasupra. El il blesteama pe hot sa se imbolnaveasca daca nu va returna calul furat. Tot tiganii credeau ca pot “lega” norocul hotului prin aceste practici. Tradiatia si legea tiganeasca, mituri si legende tiganesti fac parte din mostenirea culturala.

Cultura tiganilor, magia si obiceiurile tiganesti

Tiganii cred foarte puternic in amulete si talismane, iar anumite obiecte purtate in buzunar pot aduce noroc. Spre exemplu o moneda, o piatra speciala vor fi imputernicite si vor prelua din caracteristicile purtatorului. Acestea sunt micitle “zeitati de buzunar”. Anumite carapace si cutite au si o mai mare putere. Nu ar fi convenabil sa ai norocul la indemana in buzunar?

La alte triburi de tigani, animalele si pasarile au puteri profetice. Randunicile sunt cele mai populare in povesti. Ele sunt considerate purtatoare de noroc. Daca vezi prima randunica primavara poti gasi o comoara.

Deasemenea, caii sunt si ei animale magice. Craniul unui cal va tine fantomele departe de casa.

Apa este considerata o sursa puternica a magiei. Este si un obicei de a aduce ofrande si omagia zeii apei, Wodna zena. Inainte de a bea trebuie sa aduci tribut. Altfel, gestul poate fi periculos.

Alte carti de povesti tiganesti vorbesc despre diferente dintre tiganii din Ungaria, Turcia sau Scotia. Insa magia tiganeasca nu este inradacinata numai in folclor, ci si in contextul social.

Tradiatia si legea tiganeasca, mituri si legende tiganesti

Romii sau tiganii pun mare pret pe familia extinsa ca grup social. Virginitatea este esentiala, iar copii sunt supusi casatoriilor aranjate inca de prunci. Legea tiganeasca spune ca tatal trebuie sa plateasca pretul miresei. Astazi, insa numai traditionalistii se mai supun acestei legi antice.

Cel mai puternic om dintr-o astfel de familie este batranul. Acest bunic are putere de decizie dupa legea tiganeasca. Barbatii se bucura in general de mai mult respect. Femeile doar pe masura ce imabatranesc. Femeile tinere se bucura de autoritate numai dupa ce nasc.

Tradiatia si legea tiganeasca, mituri si legende tiganesti

Multe comunitati tiganesti se supun unei forme de Marhime, similara legilor hinduse ale puritatii.

Legendele romilor si mitologia romilor vorbesc de eroi ce aveau puteri psihice precum empatia, precognitie, abilitatea de a levita, a se proiecta astral. Deasemenea, invocarea blstemelor sau binecuvantarilor, chemarea spiritelor si stapanirea iluziilor fac parte din acest folclor.

In timpul inmormantarilor traditionale, ace de otel sau fier sunt puse pe inima, gura, ochi, urechi si intre degete. Se trec si tarusi sau se toarna apa fierbinte pe mormant. Toate acestea pentru a preveni aparitia vampirilor. Tiganii romi au un concept particular legat de fortele binelui si ale raului.

Legendele tiganilor despre mortii vii au contribuit si ele la folclorul legat de vampiri in Ungaria, Romania si pamanturile slavilor.

 

Zeitatea indiana Kali a ramas in memoria legendelor. Ea avea colti. 4 brate si ghirlande de cranii omenesti. Templele ei erau langa crematorii. Ea si zeita Durga se lupta cu marele demon Raktabija. Acesta se putea reface din fiecare picatura de sange pe care o pierdea in lupta. Aceasta il facea invincibil. Insa Kali i-a baut tot sangele varsat in lupta. Si astfel au invins monstrul. Kali devine Sara, Zeita Neagra la tigani.

Aceasta Kali Neagra este celebrata si adorata intr-o forma sau alta. In multe parti ale lumii a devenit corespondenta Mariei Magdalena. Multe practici religioase pagane s-au confundat cu cele crestine.

Zeii legendelor tiganesti

Daca esti hidos sau ai probleme de infatisare, iti lipseste un deget sau ai caracteristici animale, poti fi un Mullo. Un Mullo este un vampir din folclorul tiganesc. Se crede chiar ca femeile-vampir se pot reintoarce printre oameni si duce o viata normala. Ele se pot chiar marita si isi vor distruge barbatul precum un Succubus.

Tiganii din Kosovo cred ca vampirii sunt invizibili. Pot fi vazuti doar de fratii gemeni baiat si fata nascuti Duminica ce poarta hainele pe dos.

In romanul lui Bran Stoker, Dracula, “Szgany” sunt ingrijitorii si aparatorii lui Dracula.

“Intotdeauna ajuta-ti fratii, Niciodata nu-ti rani Fratii; Intodeauna plateste-ti datoria chiar daca nu e in bani; Si niciodata sa nu-ti fie frica” – filosofie tiganeasca.

Zeii legendelor tiganesti

Devla ( Devel, Dol si Del) este numele zeului religie tiganesti. Devla a fost confundat cu Satan. Insa el este adesea mentionat in cantece. Devla este tradus ca “zeu“.

Multi “gadje” (cei ce nu fac parte din comunitatea tiganeasca) cred ca tiganii adora diavolul. Insa chiar daca lucreaza pamantul sau sunt lucratori in metale, vanzatori de chilipiruri sau comercianti de cai, tiganii se dedica artelor norocului.

Magia spirituala tine de domeniul femeilor. Aici intra cititul norocului in palma, in ghioc, interpretarea viselor si multe altele.

O chitara in intuneric, plansul viorii in amurg, cantecele si povestile spuse la foc, multe legende si povestiri sunt inca nespuse in aceasta privinta. Traditia si legea tiganeasca, prin acestea miturile si legende tiganesti raman unice.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,763 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Citirea norocului, blestemele si magia la tigani”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.