Noul An Dacic

A inceput Noul An Dacic, sarbatoarea dacilor.

V-ati gandit vreodata de ce nu vedeti lupi la circ? Am vazut diferite animale salbatice. Fie imblanzite, fie folosite la circ. Insa niciodata lupi. Lupul prefera sa moara. Lupul nu poate trai decat liber. Poate si stramosii nostri au inteles asta. Si au respectat acest animal, alegandusi-l ca animal-totem.

Pana la urma chiar si numele daci-daoi vine de la denumirea lupului in frigiana. Asa s-a nascut Daousdava, adica orasul lupilor sau cetatea lupilor la sud de Dunare. Zeul razboiului la traci se numea si el Kandaon, iar dacii insisi se credeau asemenea lupilor. Noul An Dacic este unul dintre cele mai importante evenimente cosmice pentru daci. Ei serbau trei zile si trei nopti aceasta transformare.

Noul An DacicVechii daci celebrau anul vechi care moare si anul nou care renaste. Noaptea de 29-30 noiembrie reprezenta trecerea dintre ani. Si atunci infloreau si practicile magice. Atunci se observa cerul, se faceau preziceri despre rodnicia noului an.

Noul An DacicDupa crestinism a aparut Sf. Andrei si crestinii au incercat sa suprapuna noua “traditie”. Insa vechea traditie a ramas vie in obiceiurile de Sântandrei, Mos Andrei, Andreiu de Iarna.

Noaptea strigoilor

Tot in noaptea de 30 noiembrie, de Sf. Andrei circulau multe legende si povestiri. Aceasta era o noapte supranaturala cand spiritele mortilor si strigoii umblau liberi. Nicaieri in lume nu vom gasi povestiri asemanatoare. Povesti de groaza, mituri in cea mai pura forma, traditii de mult uitate. Astazi le vedem in satele pierdute in munti, le citim in vechi culegeri de povestiri, insa nu le mai intelegem sensul. Dacii, si vechii romani, traiau intr-un spatiu sacru. Un spatiu incarcat de magie, un loc unde trebuia sa ceri binecuvantarea zeilor si sa atragi protectia spiritelor. De unele trebuia sa te feresti cu orice pret, altele erau mai rele decat moartea. Insa dacii liberi, stramosii nostri, au avut o cultura si o traditie de o frumusete aparte.

Povestile oamenilor care se transforma in lupi, usturoiul folosit la protectia caselor si a oamenilor in aceasta noapte fac parte din vechiul folclor. Chiar Noul An Dacic este un timp al acestor manifestari.

Sarbatorile dedicate Lupului dacic

13 noiembrie – 6 decembrie este perioada Filipilor de Toamna. Perioada cand strabunii daci celebrau lupul. Aceste traditii au ramas inradacinate si astazi in folclorul autohton. Noul An Dacic culmineaza cu aceste sarbatori.

  • 13 noiembrie – Ziua Lupului
  • 12-16 noiembrie – Gadinetii (Gadinet era zeul iernii. Atât lupul cât si Filipii erau personificari mitice ale acestui zeu al iernii.) Aici lupul-calauza este simbol al luminii. Atunci lupoaicele umblau in sate dupa taciuni aprinsi.
  • 21 noiembrie – Filipul cel Schiop sau Ovidenia – Sarbatoarea Luminii. Romanii credeau ca in aceasta noapta cei curati la suflet pot vorbi cu animalele. Tot pe 21 noiembrie poti gasi “iarba fiarelor”, miraculoasa planta ce inchide gura fiarelor, dar si desface orice lacat.
  • 30 noiembrie – Sf. Andrei – se credea ca ultimul preot al lui Zalmoxes il intalnise pe Sf. Andrei si asa s-a ajuns la crestinarea poporului roman.
  • 6 decembrie – Sf. Nicolae

Lupul dacic

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,858 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Noul An Dacic”

  1. Pingback: Religia tracilor si geto-dacilor | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.