Ciocanul lui Thor, Mjolnir, in Assassin’s Creed Valhalla

Dintre toate simbolurile din mitologia nordica, Ciocanul lui Thor este unul dintre cele mai importante din punct de vedere istoric. Este probabil cel mai cunoscut simbol nordic în ziua de azi. În vechea religie nordica, Mjolnir era pronuntat aproximativ „MIOL-nir”. Thor a fost zeul neobosit care a pazit Asgardul, cetatea celesta a Aesirilor, zeii vikingi.

 

Cine este Thor, zeul tunetului?

Gigantii, fortele haosului, au încercat de multe ori sa distruga Asgardul si sa-i ucida pe zei. A fost sarcina lui Thor de a-i împiedica în a-si duce la bun sfarsit planurile. Ciocanul a fost arma sa principala. Nu era un ciocan obisnuit. Ori de cate ori Thor îl arunca asupra unui inamic, acesta îi revenea în maini ca un bumerang.

Dintre toate armele legendare la care se face referire în mitologia antica, una dintre cele mai cunoscute este Mjolnir, ciocanul magic de razboi folosit de Thor, zeul tunetului. În timp ce arma apare destul de des in filmele Marvel, benzile desenate, dar si in alte jocuri despre mitologia nordica precum God of War, fanii rareori au sansa sa o foloseasca. Odata cu lansarea noului joc de la Ubisoft – Assassin’s Creed Valhalla, fanii au în sfârsit si ocazia asta.

 

Ciocanul lui Thor in Assassin’s Creed Valhalla

Thor este zeul furtunii, iar tunetul a fost perceput ca fiind sunetul ciocanului sau care se prabusea asupra dusmanilor sai. Thor este numele care provine din radacina proto-germanica care înseamna „tunet”. Prin urmare, nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca numele vechi norvegian al ciocanului sau, Mjollnir, probabil însemna „Fulger”.

Cuvantul “Mjolnir” poate fi legat si de zapada. Insa, desi perceput in principal ca arma de razboi, istoricii ne arata ca a ocupat si un rol central în ritualurile de sfintire si de purificare. Ciocanul a fost folosit in ceremoniile formale pentru a binecuvanta casatoriile, nasterile si probabil si inmormântarile.

Istoricul medieval danez Saxo Grammaticus consemneaza ca s-au pastrat ciocanele uriase într-unul dintre templele lui Thor din Suedia. Periodic, oamenii ar organiza acolo un ritual care presupunea sa bata cu ciocanele într-un fel de tambur. Acest tambur, se pare ca ar avea capacitatea de a rasuna ca un tunet. Aceasta ar fi putut fi o ceremonie de binecuvantare si protectie a comunitatii si alungarea spiritelor ostile.

Istoricul Hilda Roderick Ellis Davidson ofera un rezumat excelent al utilizarii ciocanului:

“S-ar parea într-adevar ca puterea zeului tunetului, simbolizata de ciocanul sau, s-ar extinde asupra a tot ceea ce avea de-a face cu bunastarea comunitatii. Acoperea nasterea, casatoria si moartea, înmormântarea si ceremoniile de incinerare, armele si sarbatorile, calatoriile, luarea terenurilor si depunerea juramintelor între oameni.”

Faimoasa arma a lui Thor a fost nu numai simbolul puterii distructive a furtunii si a focului din cer, ci si o protectie împotriva fortelor raului si violentei. Fara ea, Asgard nu ar mai putea fi protejat împotriva uriasilor. Oamenii s-au bazat pe el pentru a da siguranta si pentru a sustine statul de drept. O sculptura în stanca din epoca bronzului în Scandinavia, arata aparent un cuplu binecuvantat de o figura mai mare care tine un ciocan. Acest lucru indica vechimea considerabila a acestei notiuni.

Alti istorici sugereaza ca o parte din aceasta binecuvantare a constat in împartasirea fertilitatii cuplului. Acest lucru ar avea sens în lumina conexiunilor lui Thor cu agricultura si fertilizarea campurilor. Asa cum faimosul istoric al religiilor, Mircea Eliade, discuta în Sacrul si profanul, unul dintre tiparele universale din constiinta umana este conceptul de cosmos. Este un taram definit de timp si spatiu, ordine si haos. Cosmosul este de obicei imaginat ca un cerc, o insula într-o mare de haos.

 

Ciocanul lui Thor ca simbol in vremea vikingilor

În epoca vikinga, oamenii purtau uneori amulete cu ciocan pe coliere pentru a-si arata credinta în Thor. Era ca un omolog al celor care purtau amulete în forma de cruce pentru a-si arata credinta în Hristos. Astfel de amulete pot sau nu sa fi fost purtate înainte de Epoca Vikinga. Nu avem suficiente dovezi pentru a sustine niciuna dintre variante. Amuletele în forma de cruce deveneau tot mai comune în Scandinavia.

 

Armura lui Thor si ciocanul Mjolnir in Assassin’s Creed Valhalla

Mjolnir este destul de puternic, deci nu veti putea pune mâna pe el decat abia dupa sfârsitul campaniei principale. Înainte de aceasta, jucatorii sunt liberi sa adune câteva piese de armura ale lui Thor împrastiate în întreaga lume. Aceste artefacte sunt utile, cu avantaje speciale care maresc puterea si viteza jucatorului in lupte. Pentru a obtine aceste piese de armura, va trebui sa calatoriti în Anglia si sa învingeti trei vrajitoare diferite care le pazesc pe fiecare.

Prima piesa de armura este situata în apropierea tarmului nord-estic al Angliei de Est si este pazita de o vrajitoare pe nume Regan. Abilitatea principala a acesteia se concentreaza pe atacurile bazate pe foc. Odata învinsa, ea va ofera un pumnal special decorativ si piesa din armura principala – pieptarul lui Thor.

A doua vrajitoare, cunoscuta sub numele de Cordelia, se gaseste în partea de vest a Angliei de Est, în Berkclow Bog. Atacurile ei arunca fulgere din cer în timp ce încearca sa-l loveasca pe jucator. Odata învinsa, ea ofera un al doilea pumnal, precum si manusile lui Thor.

Vrajitoarea finala, Goneril, se gaseste în Grantebridgescire pe cea mai estica insula din Spaldh Fens. Aceasta se poate teleporta în jurul zonei de lupta, asa ca ai grija din spate. Odata ce aceasta vrajitoare este învinsa, va oferi un al treilea si ultim pumnal, împreuna cu pantalonii lui Thor.

Dupa ce ai învins toate aceste vrajitoare în orice ordine îti doresti (care seamana fie cu valkiriile din God of War, fie cu Doamnele Padurii din Witcher sau cu Nornele din mitologia vikinga), îndreapta-te spre partea de est a Angliei de Est într-o mica cripta aflata chiar lânga râul Yare. Introduceti pumnalele ornamentale pe care le-ati adunat în diferitele locuri goale din statuie pentru a dezvalui o camera secreta cu un cufar care contine Casca lui Thor.

Acum aveti setul complet, cu o singura exceptie: trebuie sa finalizati misiunea finala a campaniei. Acest lucru va cere mai întâi sa asasinati fiecare tinta majora a factiunii Ordinul Anticilor, afisata în meniul de baza. Acest lucru poate fi dificil, deoarece acestea nu ramân de obicei într-o singura locatie si vor trebui urmarite. La fiecare tinta asasinata vei primi un medalion. Odata ce ati facut acest lucru, puteti trece mai departe pentru a asasina tinta finala si a preda toate medalioanele Ordinului pe care le-ati adunat la un NPC din asezare numita Hytham. El te va rasplati cu ultima armura, pelerina lui Thor.

Cu toate armurile lui Thor echipate, acum trebuie sa va întoarceti în Norvegia si sa urcati pe un munte din zona nordica Hordafylke. Acolo veti gasi ciocanul Mjolnir ingropat într-o stanca.

Amintiti-va ca trebuie sa aveti fiecare piesa de armura echipata la recuperarea ciocanului; altfel,  Mjolnir nu te va gasi demn.

 

Asadar, acesta este ghidul pentru a echipa celebra armura a lui Thor, dar si pentru a gasi ciocanul Mjolnir si a-l manui. Sper, cu mare grija si responsabilitate!

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 696 times, 1 visits today)

1 thought on “Ciocanul lui Thor, Mjolnir, in Assassin’s Creed Valhalla”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.