In orice civilizatie, armata este o institutie conservatoare, iar liderii militari antici sunt priviti si astazi cu acelasi respect si veneratie. Marii generali ai Romei si Greciei sunt crezuti a fii inca cei mai buni strategi militari. Tacticile lor si strategiile sunt invatate si astazi in colegiile militare. Ei inspira soldati si lideri civili din intreaga lume. Razboinicii vremurilor antice s-au transformat uneori in mit si istorie.

Vom vorbi in continuare despre cei mai mari lideri militari ai vremii lor si cum au influentat lumea.

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Mari conducatori militari ai lumii antice”]

Alexandru cel Mare, cuceritorul lumii

Alexandru cel Mare, regele Macedoniei, poate pretinde titlul de cel mai mare conducator militar al lumii. El este cel mai mare cuceritor al lumii antice. Imperiul lui se intindea de la Gibraltar pana in Punjab

O legenda celebra pretinde ca Alexandru cel Mare a fost cel care a taiat nodul gordian in Gordium, Turcia. Acesta fusese legat de legendarul rege bogat Midas. Profetia spunea ca cel ce il va dezlega va conduce Asia.

Alexandru cel Mare a purtat batalii la Granicus in 334 i. Hr. in vestul Turciei impotriva persanilor. Apoi la Issus impotriva regelui Darius al Persiei. Au urmat Batalia de la Gaugamela si cea de la Hydaspes in Pakistanul de astazi impotriva regelui Poros. Aici a avut de-a face cu elefantii de razboi. Oare pana unde ar fi ajuns Alexandru cu aceste cuceriri daca oamenii lui n-ar fi crezut ca au ajuns la capatul pamantului?

Alaric vizigotul, cel care a jefuit si ingenuncheat Roma

Alaric, regele vizigotilor, putea cuceri Roma. S-a multumit in schimb sa arda doar cateva cladiri. A acordat mila si bisericilor crestine si miilor de suflete refugiate inauntru. Cererile sale catre Senatul roman includeau eliberarea a peste 40.000 de sclavi goti.

Putina lume stie ca Alaric era un magister militum in armata romana. In plus, el nu si-a dorit sa cucereasca Roma, desi acest lucru fusese profetit. Alaric a fost liderul gotilor timp de 15 ani.

Attila hunul, biciul lui Dumnezeu

Attila a fost cel mai neinfricat razboinic barbar al secolului al V-lea. El a luptat feroce pentru huni. Frica a inceput sa creasca in randurile romanilor. Au inceput sa-si sperie copiii cu povesti despre Attila. Jafurile si campaniile sale militare au devenit celebre. A invadat imperiul si a trecut Rinul in Galia.

In 433 el devine conducator al hunilor. Urmand la tron unchiului sau, el a impartit tronul cu fratele sau, Bleda. El si-a unit supusii pentru a crea cea mai puternica armata din Asia.

Insusi imparatul Theodosius II le-a oferit aur pentru a-i tine departe de granitele imperiului roman din est. Pacea insa nu a durat pentru ca hunii au invadat si jefuit Austria si Germania.

In 451, dupa o infrangere pe campiile de la Chalons din partea romanilor aliati cu vizigotii, Attila va pune ochii pe Italia. Dupa ce distruge orasele Lombardiei, este convins de Papa Leo al II-lea sa nu arda Roma. Attila moare in 453. Nu pe campul de lupta, ci innecat in propriul sange dupa ce bause prea mult la propria nunta.

Cyrus cel Mare, fondatorul Imperiului Persan

Cyrus a devenit regele persan in 546 i. Hr. Sapte ani mai tarziu a invins Babilon si i-a eliberat pe evrei. Asa intra in istorie Cyrus. Fiul lui Cambyses I, Cyrus a intemeiat dinastia ahemenida. Dinastia a durat din 550 i.Hr pana in 330 d. Hr.

Imperiul Persan devine cel mai mare dupa cel al lui Alexandru cel Mare. Ii va invinge pe mezi si va cuceri Lydia. El va mai cuceri Urartu, Bactria, Parthia, Drangiana, Aria, Chorasmia, Sogdiana, Gandara, Scythia, Sattagydia, Arachosia si Maka

Hannibal la portile Romei

Considerat cel mai mare dusman al Romei, Hannibal era liderul fortelor din Cartagina in cel de-al doilea razboi punic. Trecerea Alpilor cu o armata de elefanti va ramane in istorie. 15 ani a hartuit fortele romane pe teritoriul lor pana a fost invins de Scipio Africanul.

Comandant naval, Hannibal a luptat in Spania si in Asia Mica. Pe nave folosea catapulte cu serpi veninosi impotriva dusmanilor.  Hannibal inseamna “bucuria lui Baal”, iar Barca “fulger”.

50.000 de pedestrasi si 6.000 de calareti au traversat Alpii pentru a infrunta 200.000 de soldati romani. Desi depasit numeric, Hannibal a reusit sa castige batalii impotriva romanilor timp de 15 ani. Desi a pierdut razboiul, Hannibal a ramas in memoria contemporanilor sai si nu numai.

In Bithynia a fost inconjurat, insa s-a otravit si nu s-a lasat prins. A ramas si pana astazi un geniu militar.

Julius Caesar a cucerit Galia si a devenit primul imparat roman

Julius Caesar si-a condus armatele in multe batalii, dar a si scris despre aventurile sale militare. Astfel am primit informatii despre gali, razboaie si vremurile antice.

Nascut in anul 100 i. Hr, Caesar este probabil cel mai important si cunoscut om al lumii antice.

Pana la 40 de ani Caesar a fost vaduv, divortat, guvernator al Spaniei, capturat de pirati, numit imperator de trupele care il adorau, consul, preot si ales pontifex maximus.

Nu se cunosc destule despre triumvirat, victoriile militare in Galia, dictatura, razboiul civil si asasinarea lui. General, om de stat, legiuitor, orator, istoric, matematician, Caesar le-a facut pe toate.

Sun Tzu si “Arta razboiului”

Daca exista vreun nume pe care noi europenii sa-l cunoastem si sa-l respectam in istoria Asiei acela este cu siguranta cel al lui Sun Tzu.

Ghidul sau despre strategie militara, filosofie si arte martiale persista si astazi. A fost scris in secolul al V-lea i. Hr, dar este popular si astazi. Sun Tzu a devenit faimos in China dupa ce a transformat o companie de concubine ale regelui in forta de lupta. Abilitatile sale de conducator erau extraordinare.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 4,581 times, 1 visits today)