Guy Fawkes omul si masca

Guy Fawkes – Adevarata istorie si fictiunea

https://www.youtube.com/watch?v=KKvvOFIHs4k

Inflacaratul discurs revolutionar te face sa tremuri. Filmul, ca si personajul. Dar de ce este gresit tot ce stiti despre Guy Fawkes?

Pana la comercializarea exagerata a Halloween-ului prin costume de vrajitoare si nu numai, celebrarea Guy Fawkes Day pe 4-5 noiembrie era importanta.

“Revolutia” lui Fawkes nu a fost o revolutie

Revolutia lui Fawkes n-a fost o “revolutie” in sine, caci catolicii pe care ii conducea pusesera la cale o conspiratie de a-l da jos pe regele James I si a-l inlocui cu o regina – printesa Elisabeta, fiica sa, o marioneta si un Lord Protector favorabil miscarii. Deci inlocuirea unui regim autoritar cu altul.

Guy Fawkes nu a fost creierul Complotului prafului de pusca

Desi a devenit fata miscarii sau caracterul cheie, in spate adevaratul creier a fost mereu Robert Catesby. Robert era un catolic devotat si carismatic care a refuzat sa depuna juramantul. protestantilor Desi nu a reusit sa-l convinga pe Filip al III-lea al Spaniei sa invadeze Anglia, el a avut insa curajul opiniilor sale. Fawkes, expert in explozibili si fost soldat, s-a alaturat complotului de-abia mai tarziu.

Noaptea Guy Fawkes nu este o sarbatoare religioasa

Desi poate fi un eveniment secular astazi, sarbatoarea Guy Fawkes a fost secole intregi o amintire. Pana la noile aparitii se serba cu un imens foc de tabara ca un serviciu religios de multumire pentru a celebra faptul ca Dumnezeu pazise Anglia de catolicism.

Masca Guy Fawkes nu este un simbol autentic al rezistentei anti-capitaliste

Desi purtata adeseori, in special in legatura cu protestele anti-capitaliste, masca nu are nimic de-a face. Imaginea este posibil sa fii provenit din benzile desenate anarhiste V for Vendetta, dar mastile vin din filmul Warner Bros. Time Warner, una dintre cele mai mari corporatii din lume, a primit o parte din profitul fiecarei vanzari. De departe, scriitorul originalului, Alan Moore, nu a primit nimic.

Desi am crede ca locul lui Guy Fawkes ar trebui sa fie langa cel al lui Robin Hood si Che Guevara, adevarul este foarte departe.

Trecerea timpului insa poate schimba, altera sau chiar transforma radical un simbol, Pentru ca imaginea lui Guy Fawkes a devenit un simbol. Nu prea mai conteaza istoria din spatele ei, daca aceasta a fost alterata si reinterpretata. Strada poate da putere unui simbol aleatoriu. Poate ca acest subiect si aceasta psihologie ar fii mai interesant de analizat si observat.

De obicei, astfel de greseli pleaca din lipsa de documentare si din dorinta avida de a presupune. Pana la urma imaginatia isi vede de treaba. Si tututor ne place un trecut idealizat, romantic. Ca si un viitor dealtfel.

Se pare insa ca frica inca persista. Chiar si in zilele noastre, Casa Parlamentului este cercetata o data pe an pentru a se asigura ca nu exista pericole. Chiar inainte de deschiderea primei sedinte din an, Yeomen-ul din Garda cerceteaza Parlamentul. Desi a devenit mai degraba o traditie decat o precautie anti-terorista, simbolistica ramane.

Din nefericire, un alt simbol, pivnita folosita de Fawkes si ai lui pentru a distruge Parlamentul nu mai exista. Ea a fost distrusa intr-un incendiu in 1834.

Complotul prafului de pusca nu ar fi reusit sa distruga Parlamentul

Desi ridicat in slavi, complotul, cele 36 de butoaie cu praf de pusca in special, nu ar fi reusit sa faca decat dezastru cladirilor din jur. Alti experti spun ca praful nici macar nu ar fi reusit sa arda.

Insa “cuvintele isi vor mentine mereu puterea. Cuvintele ofera pronuntarea adevarului pentru cei care le asculta. Si adevarul este ca ceva nu este in regula cu aceasta tara, nu-i asa? Cruzime si nedreptate, intoleranta si opresiune.

Dar adevarul este ca … daca veti cauta vinovatii, nu trebuie sa-i cautati prea mult, doar uitati-va in oglinda. Insa stiu de ce ati facut-o. Stiu ca v-a fost frica. De ce nu v-ar fi fost? Razboi, terorare, boli. Mii de probleme care au conspirat sa va corupa motivele si sa va rapeasca bunul simt. Frica v-a dovedit. Dar daca nu ati vazut nimic, daca crimele guvernului vostru va raman necunoscute v-as sugera sa lasati 5 Noiembrie sa treaca neobservat. Dar daca si voi vedeti la fel ca mine, daca si voi simtiti la fel va cer sa stati langa mine in aceasta noapte, in fata Parlamentului si impreuna  le vom da un 5 Noiembrie pe care nu-l vor uita niciodata”.

“Oamenilor nu ar trebui sa le fie frica de guverne. Guvernelor ar trebui sa le frica de oamenii lor.

Mostenirea

Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I know of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 874 times, 1 visits today)

1 thought on “Guy Fawkes omul si masca”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.