Casa Dragonului – Cine este regele Viserys?

Entuziasmul care insufleteste fanii universului creat de George R.R. Martin in romanul sau intitulat „Fire & Blood” (Sange si Foc) este pe deplin justificat: data premierei serialului HBO „Casa Dragonului” se apropie, profiland un 22 august 2022 cu adevarat emotionant pentru toti cei ce au asteptat indelung prequel-ul la „Urzeala tronurilor”.

Serialul ne va prezenta pentru inceput zece episoade in primul sezon, a caror actiune se desfasoara cu doua secole inainte de evenimentele din „Urzeala tronurilor”, istorisind povestea fascinantei Case Targaryen. 

!!! Mare atentie, urmeaza spoilere uriase din carte care vor fi probabil prezente si in noul serial!

Pentru a stimula si mai mult curiozitatea pasionatilor genului, vom incerca in cele ce urmeaza sa creionam portretul unuia dintre protagonistii acestei lumi fantastice, interpretat de actorul britanic Paddy Considine – regele Viserys I Targaryen – urmand sa continuam sirul materialelor similare cu descrierea altor personaje importante ale serialului.

Cine este regele Viserys si cum a inceput Dansul Dragonilor?

Cel de-al cincilea membru al dinastiei Targaryen ce si-a adjudecat Tronul de Fier fu nepotul regelui Jaehaerys, pe numele sau Viserys I Targaryen, care domni in perioada cuprinsa intre anii 103-129, continuand politica pacifista si purtatoare de prosperitate promovata de bunicul sau pana cand semintele razboiului incepura sa incolteasca.

Fiul printului Baelon Targaryen si al printesei Alyssa Targaryen, Viseris I mosteni tronul direct de la bunicul sau, intrucat acesta din urma guverna atat de mult incat Baelon nu mai ajunse sa urce pe tron, murind inaintea faimosului sau tata.

Viserys I fu un dragonrider abil, dar care strabatu vazduhul pe coama dragonului Balerion pentru scurta vreme, intrucat aceasta spectaculoasa creatura muri de batranete in vremea in care regele Jaehaerys I inca mai detinea sceptrul domniei.

Dupa moartea lui Balerion, Viserys nu mai voi cu niciun chip sa detina sau sa creeze o legatura speciala cu un alt dragon.

Devenind suveran dupa o lunga perioada de liniste si pace, care se intinse pe circa zece decenii, Viserys fu silit sa-si ia adio de la vremurile de infloritoare prosperitate, din pricina tensiunilor ce luara nastere in randurile pretendentilor la tron.

O dinastie Targaryen de necontestat si sfarsitul stabilitatii

Dupa un secol de impunere a autoritatii dinastiei Targaryenilor, puterea acestora putea fi considerata de necontestat, cu exceptia tinutului Dorne, care desi ramase independent, reusi sa mentina relatii cordiale cu acestia zeci si zeci de ani.

In ciuda acestor circumstante aparent favorabile pacii si prosperitatii, dinamicile evenimentelor desfasurate in sanul Casei Targaryen fura tulburate de anumite chestiuni ce aveau sa compromita serios stabilitatea: verisoara primara a lui Viserys I, printesa Rhaenys, contesta succesiunea la tron a regelui, intrucat ea fu de fapt prima nascuta a primului fiu al lui Jaehaerys.

Viserys era intr-adevar, fiul cel mare al celui de-al doilea fiu al lui Jaehaerys, dar neexistand legi bine stabilite in materie de succesiune la tron la vremea respectiva, lucrurile luara intorsatura dorita de Viserys, in virtutea faptului ca era de parte barbateasca.

Aceeasi idee stralucita o avu de altfel si Casa Stark, sustinand ca regula mostenitorului masculin ar trebui sa fie aplicata insa prin acordarea privilegiilor suveranitatii lui Laenor Velaryon, partenerul de viata al printesei Rhaenyra Targaryen (fiica lui Viserys I).

Pentru a clarifica aceasta chestiune, toti lorzii din Westeros se reunira in Marele Sfat de la Harrenhal, supunand la vot alternativele, dar Viserys castiga de departe aceasta bizara competitie, in timp ce Rhaenys fu silita sa accepte rezultatul cu strangere de inima.

Chestiunea se solda insa cu o ruptura considerabila intre casa regala a lui Viserys si Casa Velaryon, la carma careia se afla sotul lui Rhaenys, Corlys Velaryon, amiral al flotelor regale si cel mai instarit personaj din Westeros.

La toate aceste tensiuni ce marcara inceputul domniei lui Viserys I, se adauga si faptul ca insusi suveranul avea doar o fiica – printesa Rhaenyra Targaryen – asadar principiul potrivit caruia succesiunea la tron se transmitea doar urmasilor de parte barbateasca, nu era catusi de putin convenabil pentru el.

Ruda cea mai apropiata de parte barbateasca a lui Viserys era fratele sau mai mic, Daemon Targaryen, dar acesta avea un caracter mult prea infierbantat si irational pentru a fi potrivit ca suveran.

Problema succesiunii la tron conduse asadar la formarea uor tabere rivale, manate de ambitia dobandirii sceptrului, in randurile carora se disting deopotriva Casa Velaryon si Casa Hightower – puernica familie a celui mai de incredere sfetnic al regelui Viserys, Otto Hightower.

Aspectul si trasaturile de caracter ale regelui Viserys I

Din punct de vedere al aspectului fizic, regele Viserys I era plinut, placut si amabil cu cei din jurul sau – tipicul personaj pasnic, rotunjor si jovial care a cunoscut o viata imbelsugata si lipsita de griji; regele purta o mustata stufoasa, de o culoare ce oscila intre argintiu si auriu.

In ciuda unei aparente superficialitati insa, Viserys I se demonstra un suveran eficient, pretuit atat de nobilime cat si de patura inferioara a societatii, sigur in deciziile adoptate si neclintit in alegerile pe care le-a facut si sustinut cu fermitate.

Viserys I urca pe tron la varsta de 26 de ani si fu casatorit pentru un deceniu cu verisoara sa, lady Aemma Arryn, care-i darui mai intai un fiu ce muri la o varsta frageda, apoi o fiica – printesa Rhaenyra, supranumita „incantarea regatului”, pentru gratia cu care-si insotea tatal in mai orice imprejurare.

Ca rege, Viserys I purta coroana cu sapte nestemate mostenita de la predecesorul sau, Jaehaerys I, dar nu fu aceasta cea care-l distinse pe durata domniei, ci generozitatea sa remarcabila si disponibilitatea de a oferi privilegii, averi si onoruri celor pe care-i socotea demni de astfel de atentii.

In floarea varstei sale, Viserys se confrunta cu diferite probleme de sanatate, cauzate indeosebi de kilogramele in plus – dureri de articulatii, dureri de spate si chiar probleme respiratorii – neajunsuri care spre sfarsitul vietii se accentuara, pana la a-l impiedica sa urce treptele catre marele sau tron.

In anul 105, regina Aemma muri dand nastere unui fiu – printul Baelon – dar si acesta isi dadu ultima suflare la numai o zi dupa moartea mamei sale.

In timp ce Viserys era indurerat de aceasta pierdere, iscoadele de la curte-i adusera la cunostinta ca fratele sau, Daemon Targaryen, se distra copios intr-un local rau famat de la periferie, glumind pe seama „mostenitorului de o singura zi”.

Comportamentul lui Daemon avu darul de a-l infuria peste masura pe rege, care decise sa o declare oficial pe printesa Rhaenyra drept mostenitoare a tronului, invitand nobilimea sa jure in mod solemn credinta acesteia si sa fagaduiasca apararea drepturilor sale la succesiune pe viitor.

Cea de-a doua casnicie a lui Viserys I

Viserys I se recasatori dupa moartea primei sale sotii, cu Alicent Hightower, fiica in varsta de numai 18 ani a lui Sir Otto Hightower – mana sa dreapta, adica Mana Regelui.

Intr-o prima faza, Alicent si printesa Rhaenyra se intelesera bine, dar curand lucrurile aveau sa ia o intorsatura complet diferita, indeosebi dupa ce tanara regina dadu nastere la trei copii:

  • un fiu – Aegon (in anul 107),
  • o fiica – Helaena (in anul 109)
  • un alt fiu – Aemond (in anul 110).

Spre nemultumirea reginei si a tatalui sau, Viserys I nu reveni asupra deciziei sale de a schimba ordinea succesiunii la tron, chiar daca dobandi mostenitori de parte barbateasca din cea de-a doua casnicie.

Insistentele lui Otto Hightower avura darul sa-l infurie insa atat de mult, incat il expedie la Oldtown si incredinta functia acestuia lui Lyonel Strong, lord de Harrenhal.

Pe fondul acestor evenimente se formara doua tabere: una care era formata din lorzii ce sustineau dreptul la tron al fiilor reginei (factiunea verde), in timp ce tabara rivala reunea toti nobilii care jurasera credinta printesei Rhaenyra (factiunea negru si rosu).

Tensiunile devenira din ce in ce mai accentuate pe masura trecerii timpului, astfel incat cu prilejul implinirii a cinci ani de casnicie, la turneul organizat pentru sarbatorirea evenimentului, regina se infatisa dinaintea multimii imbracata in verde, in timp ce printesa Rhaenyra se invesmanta in culorile traditionale ale Casei Targaryen – negru si rosu.

In cadrul acestui turneu insa avura loc si anumite evenimente pozitive: Daemon Targaryen si Viserys I facura pace, cel dintai renuntand la coroana in favoarea fratelui sau mai mare, pe care-l infuriase cu ani in urma.

Totusi, dupa numai sase luni, Daemon Targaryen fu din nou expediat in exil, din pricina unui conflict si mai violent care izbucni intre cei doi frati, intrucat la curte se zvonea ca Daemon ar fi sedus-o pe tanara printesa Rhaenyra, care nu implinise inca saisprezece ani.

Viserys ura conflictele, asadar incerca din rasputeri sa stinga ostilitatile dintre regina si printesa Rhaenyra si in general, dintre „verzi” si „negri”, intuind ca aceste tensiuni nu vor putea conduce la nimic bun pe viitor.

Pentru a strange relatiile intre casa regala si Driftmark, Viserys I insista ca Rhaenyra sa se casatoreasca cu Laenor Velaryon, in ciuda faptului ca printesa nu se demonstra catusi de putin entuziasmata de idee.

Intr-adevar, casnicia se dovedi nereusita, fiii printesei avand trasaturi care aminteau mai degraba chipul unui alt barbat decat cel al lui Laenor Velaryon.

Dupa moartea acestuia din urma, printesa-vaduva scandaliza intreaga familie, casatorindu-se in secret cu Daemon Targaryen, cu care avu alti doi fii.

In ciuda tuturor acestor rasturnari de situatie, pe durata intregii sale domnii, Viserys I reusi sa mentina pacea – o nepretuita zestre pe care avea sa o lase urmasilor sai in 129, cand isi dadu ultima suflare, in timp ce tragea un pui de somn…

Bibliografie:

  1. Martin, George R.R. – „Fire & Blood”, 2018;

  2. Young, Joseph Rex – „George R.R. Martin and the Fantasy Form”, 2019;

  3. Martin, George R.R. – „Fire and Blood: 300 Years Before a Game of Thrones (a Targaryen History)”, 2020;

  4. Wilson, Jeffrey R. – „Shakespeare and Game of Thrones”, 2020;

  5. Day, Debbie – „Everything We Know About Game of Thrones Prequel Series House of the Dragon”, 2021.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 784 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.