House of the Dragon: dragonul cu trei capete

Dragi mitologi, cunoastem deja istoria Valyriei si a Casei Targaryen. Daca nu stiti sa va fie rusine, dar nu va faceti grij ca va las link in descriere. Doar nu vreti sa va faceti de ras la scoala sau printre colegi ca nu stiti nimic despre personajele principale din cel mai tare serial al momentului – House of the Dragon.
Eu sunt Delmo si astazi vorbim despre dragoni. Pai despre ce altceva am putea vorbi? Asta-i un canal de mitologie si are ca simbol un dragon! A, si ghici ce? Cine mai are ca simbol un dragon?
Mai precis un dragon cu trei capete! Simbolul casei Targaryen si subiectul nostru de astazi!

Dupa cum stiti m-a fascinat mereu mitologia. Pe acest canal gasiti o gramada de clipuri despre mitologia egipteana, greaca, nordica, despre zei si eroi, monstri si alte personaje, dar mai ales despre mitologia romaneasca. Am vorbit despre zmei, balauri si dragoni romanesti in basme si despre tot felul de creaturi. Dar mereu ne intoarcem la dragoni! Ce este atat de fascinant la ei? De ce a ales George Martin tocmai aceste creaturi si de ce simbolul casei Targaryen este un dragon cu trei capete? Ce reprezinta el?

 

Bun, deci am vazut primul episod. Deja avem personaje noi care, speram, vor deveni intr-o zi la fel de legendare precum cele care au trait si au murit – mai ales au murit – in serialul Game of Thrones. Pentru ca sa nu uitam, inca de la inceput, trebuie sa precizam ca aceasta este o productie marca Urzeala Tronurilor. Si asta se vede inca din deschiderea care suna cam asa: “Suntem acum in anul al 9-lea al domniei regelui Viserys I Targaryen. Cu 172 de ani inaintea mortii Regelui Nebun, Aerys, si a nasterii fiicei sale Printesa Daenerys Targaryen. Dupa cateva secunde, si dupa ce evident ti se face pielea de gaina, cuvintele se pierd in fundal si singurele care raman evidente sunt: “172 de ani inaintea lui Daenerys Targaryen”.

Ma bucur enorm ca a fost adus pe aceasta cale un omagiu printesei Daenerys Targaryen dar si ca, in acest fel subtil, au legat inca de la primele cuvinte si imagini, trecutul de prezent. Sau de viitor!?

Pentru ca astfel de mici indicii si tertipuri cinematografice vor seta tonul serialului.
Si chiar despre asta vrem sa vorbim astazi – despre simboluri caci ele sunt cele mai importante. Cinematografia, imaginile in sine ne trimit la simboluri – unele subtile precum culorile rosu si negru, altele extrem de puternice precum dragonii in zbor deasupra Debarcaderului Regelui. De ce si-au ales Targaryenii tocmai sigiliul si simbolul dragonului cu trei capete? Ce reprezinta el? De ce tocmai rosu si negru? Ce semnificatie profunda au cuvintele casei Targaryen “Foc si Sange” si ce ascund ele?

 

Dragonul cu trei capete

Simbolul Casei Targaryen este un dragon cu trei capete care reprezint? cei trei dragoni cuceritori. Acestia au fost desigur:

  • Aegon Cuceritorul
  • Visenya Targaryen (care ar trebui s? fie cea numit? Cuceritoarea în locul fratelui ei)
  • Rhaenys Targaryen

Din moment ce sunt nascuti din aceiasi parinti, sunt unul, dar trei. Deci, un singur dragon cu trei capete. Uitati-va mai sus. Daca ati inteles-o pe aia cu Iisus si Sfantul Duh la scoala o prindeti si pe asta!
Iata cuvintele lui Gigi Martin spuse de Daenerys:

“- Dragonul are trei capete, ofta ea. — Stii ce înseamna asta, Jorah?
“- Inaltimea Ta? Sigilul Casei Targaryen este un dragon cu trei capete, rosu pe negru.”
“- Stiu asta. Dar nu exista dragoni cu trei capete.”
„- Cele trei capete erau Aegon si surorile lui. Visenya si Rhaenys”, îsi aminti ea. „Sunt descendenta din Aegon si Rhaenys prin fiul lor Aenys si nepotul lor Jahaerys.”

În orice caz, iata-l. Trei cuceritori, un singur tarâm. Trei regi, un regat. Trei persoane, o familie.

 

De ce au ales acest simbol, acest stindard de lupta? De ce tocmai dragonul cu 3 capete?

Dragonul cu trei capete a fost ales ca stindard de lupta si sigiliu atunci când au început sa cucereasca Westeros doar pentru a le arata noilor lor supusi ca adopta obiceiurile si cultura Westerosi. Casa Targaryen nu avea acel sigiliu sau vreun alt sigiliu înainte de cucerire pentru ca traditia era de alta natura in Valyria, locul din care proveneau.

Iata ce ne spune George Martin in World of Song of Ice and Fire – capitolul Domnia Dragonilor – Cucerirea:

“Steagurile heraldice erau de multa vreme o traditie printre lorzii si casele nobiliare din Westeros, dar acestea nu fusesera niciodata folosite de catre lorzii dragoni din vechea Valyrie.
Când cavalerii lui Aegon si-au desfa?urat marele stindard de lupta de matase, cu un dragon rosu cu trei capete suflând foc pe un câmp negru, lorzii au considerat ca el era acum cu adevarat unul dintre ei, un înalt rege demn de a conduce intregul Westeros.”

Aceste steaguri si stindarde cusute pe hainele servitorilor, gravate pe sabii si armuri reprezinta un aspect al epocii noastre medievale din care George Martin s-a inspirat.

Deoarece simbolurile reprezentand dragoni au fost puternic asociate cu Valyria, un dragon parea o alegere bun? pentru un steag heraldic. Hai sa fim seriosi, cine mai vazuse vreodata dragoni in Westeros pana la sosirea Targaryenilor?

Dar si acest simbol a cunoscut ceva schimbari la vremea sa. Pentru ca veti vedea simbolul ba pe rosu, ba pe auriu. Si se tot schimba. Dar iata ce semnifica!

Inainte de domnia sa, Maekar I Targaryen, a folosit dragonul cu 3 capete, iar fiul sau, Printul Aerion Targaryen, a schimbat culorile fiecare dragon avand o alta culoare: portocaliu, galben si rosu cu flacari de culoarea frunzei aurii. Regele Aegon II a folosit un dragon auriu ca sigiliu personal. Il vedeti si aici sus, mie personal imi place cel mai mult. Majoritatea Targaryenilor insa au folosit armura neagra Rhaegar Targaryen, Valarr Targaryen si Aemond Targaryen, asa cum vedem in turnir.

 

Cuvintele sau motto-ul “Foc si Sange”

Winter is coming! Va aduceti aminte aceste cuvinte celebre? De fapt, cuvintele Casei Stark, o emblema, un cod ales, reprezentativ pentru fiecare familie, o definitie scurta a caracterului si darzeniei. Ei bine, aceasta moda este preluata de George Martin tot din perioada Evului Mediu istoric. Probabil vom face un episod intreg despre inspiratia lui Martin in aceasta zona.
Ca definitie, astazi un motto este un citat luat, de obicei, dintr-o opera consacrata sau semnata de un autor celebru, pus la începutul unei lucrari, a unui capitol etc. cu scopul de a releva ideea fundamentala a scrierii respective.
In Evul Mediu insa erau un crez, reprezentand valorile si abilitatile unui cavaler. Ele sunt inspirate de codul de onoare cavaleresc si de povestile Cavalerilor Mesei Rotunde si regel Arthur.

Se pare ca Targaryenii au avut astfel de cuvinte (celebrele “Foc si Sânge” fiind acestea – de aici si titlul cartii din care este inspirat filmul), Printesa Meria Martell stia aceste cuvinte când Rhaenys a amenintat-o cu ele.

„Nu ma voi lupta cu tine”, i-a spus printesa Meria lui Rhaenys, „si nici nu voi îngenunchea în fata ta. Dorne nu are rege. Spune-i fratelui tau asta”.
„O s-o fac”, a raspuns Renys, „dar vom veni din nou, printesa, si data viitoare vom veni cu foc si sânge. ”„Astea sunt Cuvintele tale ”, a spus Printesa Meria. “Ale noastre sunt Neplecati, Neîndoiti, Neîngenuncheati. Ne puteti arde, doamna… dar nu ne veti îndoi, nu ne veti rupe si nu ne veti face sa plecam genunchiul. Acesta este Dorne. Nu sunteti doriti aici. Întoarceti-va pe propriul risc.”
George Martin in World of Song of Ice and Fire – capitolul Domnia Dragonilor – Cucerirea

Sangele din motto se poate referi la pastrarea liniei Targaryen pure. Stim cu totii ca preferau incestul si casatoriile in familie. Si am vazut ce bine le-a mers, nu? Aceasta legatura le permitea conexiunea cu dragonii, dar aceste casatorii au condus si la nebunie. In carti apare ideea ca nebunia si maretia sunt doua fete ale aceleiasi monede. Iar Targaryenii reflecta asta prin dualitatea lor: creatie si distrugere.
Aegon Targaryen numit si Aegon Cuceritorul sau Aegon Dragonul a unit Regatele intr-un Taram, in timp ce Regele Nebun le-a distrus incercand sa le dea foc.
Si aici am facut mai multe analogii gandindu-ma la ce s-a intamplat si in GoT. Foc si sange sunt ingredientele principale folosite de Daenerys pentru a readuce la viata dragonii. A face oaule de dragon sa cloceasca, nu? Combinatia dintre rugul funerar al lui Khal Drogo si copilului si magia sangelui.

Deasemenea, Targaryenii sunt legati prin foc de Tronul de Fier si de putere. La fel ca si de dragonii lor, caci ni se spune ca prin vene le curge focul dragonilor. Sa nu uitam ca Targaryenii sunt ultima dintre cele 40 de case care au domnit in Valyria. O casa marunta poate in acele vremuri, insa singura care mai detine dragoni. Plus ca focul dragonilor e singurul lucru din lume care poate opri White Walkerii. Vedeti voi la final de ce!

 

Culorile rosu si negru

Alegerea culorilor, Ro?u ?i Negru, s-ar fi putut datora fundalului valyrian. Tot ceea ce au realizat valyrienii s-a datorat focului dragonilor lor si magiei sângelui. Poate ca negrul reprezinta si lucrurile arse de focul dragonilor sau noaptea vesnica din Asshai, Noaptea cea Lunga poate? Intreb si eu?
Ce alimenteaza focul unui dragon? Toata vrajitoria valyriana avea radacini adanci in magia sangelui, magie pe care am vazut-o si in incercarea lui Daenerys de a-si salva copilul.
Deoarece rosul este asociat cu focul/sângele, iar negrul este culoarea funinginei (si, de asemenea, focul lui Balerion), aceasta alegere pare potrivita. Cu toate acestea, trebuie sa remarcam ca aceasta este propria mea speculatie. George Martin nu zice nici pis in privinta asta.
Rosul este o culoare puternica, calda si indrazneata, asociata cu actiunea si mai ales pasiunea. Semnifica psihologic determinarea, ambitia. Negrul, pe de alta parte, poate fi negrul funerar, dar si intimidarea, puterea, misterul.

 

Are vreo legatura cu profetia lui Rhaegar?

Ce e mai interesant lasam ca intotdeauna la final. Atentie, urmeaza spolere la greu! Cu caruta!
E vorba chiar de finalul primului episod. Stia Viserys Targaryen de Noaptea cea Lunga si de Umblatorii Albi? Probabil ca da! Sau doar o parte? De unde vine aceasta idee? Ei bine, a fost introdusa in scenariul lui Ryan Condal chiar de George Martin insusi. Stiti ca ziceam ca a scris la primul episod si si-a dat aprobarea pentru restul?
Finalul primului episod are un twist grozav asa cum va povesteam in recenzia mea fara spoilere de la premiere, vezi link mai jos.

Mai pe scurt, Regele Viserys ii dezvaluie mostenitoarei sale un secret teribil, pastrat din generatie in generatie inca de la Aegon cuceritorul, primul rege Targaryen al Westerosului. Acesta avusese un vis profetic despre o apocalipsa a White Walkerilor ce urma sa vina peste 100 de ani. Tocmai acesta fusese unul dintre motivele pentru care unise Cele Sapte Regate ca sa lupte impotriva amenintarii comune.

Deasemenea, vedem un alt simbol extrem de important, chiar pumnalul folosit de Arya Stark sa il infranga pe Regele Noptii. Este in mainile Regelui Viserys I si ne poate duce cu gandul in multe locuri? Cand l-am vazut – piele de gaina! Oare vor aparea Umblatorii Albi din nou in serial? Va exista o legatura aici?
Dar de ce n-am auzit asta pana acum in serialul GoT, se intreaba fanii! Ei bine pentru ca aceste cunostinte au fost pierdute in parte. Informatia va fi redescoperita chiar de fratele mai mare al printesei Daenerys, Rhaegar, intr-o biblioteca.

Înca nu stim daca Rhaegar a avut acces deplin la profetie sau a înteles-o corect. S-a înselat în privinta asta de doua ori. Mai întâi a crezut ca este Printul care a fost promis. Apoi a crezut ca era fiul sau Aegon. A gresit în ambele cazuri. În plus, asa cum spune Tyrion, o profetie este ca un catâr pe jumatate antrenat, odata ce începi sa ai încredere în el, te va lovi cu piciorul în cap. Doamne, ce amuzant era omul asta!

Este foarte putin probabil ca Aegon, Visenya si Rhaenys, care tocmai au improvizat cu un sigiliu din nevoi politice, sa citeasca pe larg despre profetii si sa-si faca sigilul conform uneia, care nu vorbea neaparat despre Valyrieni sau Targaryen. Spre deosebire de cei trei cuceritori, Rhaegar era atât de obsedat de carti, încât oamenii obisnuiau sa glumeasca ca regina trebuie sa fi înghitit niste carti si lumânari când era însarcinata cu el. Niciodata nu s-a spus acelasi lucru despre cei trei cuceritori.

Sunt o gramada de lucruri interesante de discutat si de analizat despre Targaryeni. Pentru ca ei sunt singurii care calaresc dragoni. Cornuri de lupta care stapanesc orice dragon, vise-profetii, originea dragonilor si multe altele. Eu sunt Delmo si despre toate astea in urmatorul episod!

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 329 times, 1 visits today)

1 thought on “House of the Dragon: dragonul cu trei capete”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.