seria Pamantul lung

Cartea saptamanii: seria Pamantul lung

Terry Pratchett si Stephen Baxter prezinta in seria Pamantul Lung cea mai interesanta ipoteza a SF-ului de pretutindeni. Cum ar fi daca am putea calatori in spatiu?

Un pusti descopera tocmai aceasta abilitate. De a traversa universurile fara niciun dispozitiv de calatorie. “Pamantul Lung” este o serie de lumi paralele ce sunt similare Pamantului. Acestea pot fi vizitate printr-un dispozitiv numit “Stepper“. Lumile inchise sunt asemanatoare Pamantului, “Datum Earth”, altele difera in detalii. Dar toate impartasesc aceeasi similaritate: pe niciuna nu au existat Homo Sapiens. Dar speciile umane sunt multe si diverse.

seria Pamantul lungCartea are de-a face cu uimitoare calatorie a tanarului Joshua Valienté, un calator natural printre lumi, innascut cu acest dar. Lui i se alatura Lobsang, o inteligenta artificiala reincarnata. Ei incearca sa invete cat mai multe despre lumile posibile, calatorind milioane de pasi departe de Pamantul original. Gasesc dovezi despre alte specii umane (troli si elfi) si trec prin multe peripetii si incurcaturi. La mii de lumi departe de pamant ei gasesc adevaratul pericol. Catastrofa asteapta. Colonii, explozii stelare si politica este tot ce poate oferi mai bun acest univers.

Eroii descopera “Golul“, un univers in care Pamantul nu mai exista si Singularitatea, o fiinta ce absoarbe alte forme de viata, distrugand un univers dupa altul.

Calatoria in timp si spatiu devine posibila, iar universurile paralele prind foarte repede realitate.

Pratchett si Baxter sunt nume mari in domeniu, atat pentru popularitate cat si pentru originalitate. Prima lor colaborare e de mare succes. Ideea centrala este ca un SF standard, insa rotunjimea, inteligenta si realismul caracterelor da o cu totul alta nota povestii. Imaginati-va milioane de universuri, de posibile Edenuri, toate nepopulate si gata de colonizare. Ce fauna si flora gasim acolo? Cum e acel univers? Posibilitatile calatoriile intre universuri sunt nelimitate. Explorarea incepe.

The Long Earth seamana mai mult a roman scris de Baxter, decat de Pratchett. Nu este foarte amuzant, insa dialogul este interesant. Totul este facut la scara mare si cu rigoare stiintifica. Rezultatul este surprinzator.

Poti calatori prin padure nestrabatute de picior omenesc, poti insoti pionieri marsaluind de-a lungul frontierei. Apoi vezi industrii intregi, materiale aduse din alte lumi si colturi indepartate ale universurilor. Lumile se impletesc cu altele extraterestre. Intrebat unde s-ar stabili pe lumile Pamantului Lung, Baxter a raspuns ca ar alege nordul Frantei, cu multa salbaticie si peisaje frumoase.

Pratchett si Baxter s-au intrebat mereu daca oamenii sunt inca in cautarea acestor universuri.

 

Lectura usoara de la #mythologica!

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 524 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.