Caral: primele civilizatii din Lumea Noua

In 2001, un sit arheologic din Pacific, de pe coasta Peru a schimbat istoria Lumii Noi.

Orasul sacru al Piramidelor este primul din Lume.

Situl era cunoscut de mai mult de 100 de ani. Caral si cele 18 situri din jurul sau se afla in Valea Supe din Peru. Impreuna ele repezinta primele asezari urbane cunoscute din America. Ele au 4.600 ani vechime.

Caral: primele civilizatii din Lumea NouaPrin contrast, statul Inca a aparut deabia in secolul XV. Imperiul Nasca in jurul anului 0. Teotihuacan a inflorit in anii 200 d. Hr. Monte Alban dupa anii 500 d. Hr. Cultura Chavin in jurul anului 1000 d. Hr. Societatea olmecilor in jurul anului 1200 d. Hr.

Cultura Caral le predateaza cu 2.600 de ani. Atunci cand Khufu construia piramidele de la Giza.

Sase platforme imense si cladirile sugereaza planuri de constructie la un inalt nivel. Arhitectura publica are scari, camere si curti si 3 piete publice. Aceasta sugereaza o viata sociala activa. Toate siturile au arhitectura asemanatoare. Culturile includeau fasole, bumbac, squash.

Importanta culturii Caral – orasul primelor piramide din lume

Excavarile sunt facute de echipa muzeului Chicago. a muzeului Universitatii din San Marcos si din Illinois.

Caral: primele civilizatii din Lumea NouaCivilizatia descoperita face lumina in ceea ce inseamna o “asezare urbana” sau cum se construieste o “societate statala”. Constructia piramidelor si a canalelor inseamna planificare, dar asta nu e totul. O combinatie de factori este necesara ridicarii unei culturi. Un climat politic, agricultura, mestesugurile, un sistem de scriere, productia de ceramica, stratificarea sociala toate conduc la asta.

Unele situri ca si Catalhoyuk in Turcia s-au dezvoltat fara aceste elemente. Nu stim inca nimic despre structura politica sau despre oamenii acestei culturi. Nu aveau ceramica sau metalurgie. Cum s-au infiintat aceste asezari? Cercetarile vor continua.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 811 times, 1 visits today)