Zeite ale iubirii in mitologie

Zeite ale iubirii si frumusetii au existat in toate mitologiile lumii. Zeite ale atractiei, promiscuitatii, fecunditatii, magiei dar si mortii. Toate aceste aspecte le-au fost asociate si dedicate. Unul dintre cele mai importante mistere ale umanitatii este cel al nasterii. Fertilitatea si atractia sexuala sunt si ele elemente cheie. Societatile antice venerau zeitatile responsabile de aceste daruri. Unele zeite par asemanatoare in ciuda granitelor geografice si diferentelor culturale. Altele difera.

Zeite ale iubirii in mitologie, ele sunt reprezentantele iubirii, dar si ale magiei si razboiului.

Afrodita, zeita iubirii la vechii greci

Afrodita (Aphrodite) este zeita frumusetii la grecii antici. Zeita iubirii si a frumusetii. In povestea razboiului troian, Paris ii acorda Afroditei marul discordiei dupa ce o numeste cea mai frumoasa dintre zeite. Atunci ea va lua partea Troiei in razboi. Afrodita a fost maritata cu cel mai urat dintre zei – Hefaistos (Hephaestus – Hephaistos). A avut multe aventuri, atat cu zei, cat si cu oameni. Eros, Anteros, Hymenaios si Aeneas sunt unii dintre copiii ei. Aglaea (Splendoare), Euphrosyne (Mirt), and Thalia (Buna Incantare), cunoscute ca Gratii o insoteau mereu.

 

Ishtar, zeita babiloniana a sexului si razboiului

Ishtar este zeita babiloniana a iubirii, procrearii si razboiului. Era fiica si consoarta zeului aerului Anu. Era cunoscuta pentru distrugerea iubitilor ei. Cand iubirea vietii ei, zeul agriculturii Tammuz, a murit, ea l-a urmat in infern. Insa nu l-a putut salva. Ishtar era succesoarea zeitei-mama Inanna. Este numita zeita a lunii. A fost sotia unui rege uman – Sargon din Agade. Regina a cerului, asociata cu planeta Venus, ea isi insotea sotul la razboi.

 

Inanna, zeita fertilitatii in Mesopotamia

Inanna era cea mai veche zeita a iubirii din regiunea Mesopotamia. O zeita sumeriana a dragostei si razboiului. Desi privita ca virgina, Inanna era o zeita a iubirii, procrearii si fertilitatii. Ea s-a daruit primului zeu mitologic al Sumerului – Dumuzi. A fost adorata din al III-lea mileniu i. Hr. si era inca adorata in secolul al VI-lea ca zeita ce conducea carul tras de lei.

 

Astarte, zeita semitica a sexului si maternitatii

Ashtart sau Astarte este zeita semitica a sexului, maternitatii si fertilitatii. Ea este consoarta zeului El din Ugarit. In Babilon, Siria, Fenicia si in alte parti preotesele ei erau prostituate sacre.

Fiul ei, Tammuz, era zeul agriculturii. Era si o zeita a razboiului, asociata cu leoparzii si leii. Uneori apare cu doua corane. A existat un sincretism intre Astarte si Afrodita de-a lungul timpului.

 

Venus, zeita romana a frumusetii

 

Venus era zeita romana a iubirii si frumusetii. Adeseori echivalenta zeitei Afrodita din Grecia, Venus era initial o zeita italica a vegetatiei si gradinilor. Fiica lui Jupiter, fiul ei a fost Cupidon. Venus era o zeita a castitatii, desi aventurile ei erau numeroase. Acestea includeau un mariaj cu Vulcan si o aventura cu Marte, zeul razboiului. Era asociata cu venirea primaverii si aducea bucurie zeilor si oamenilor.

 

Hathor, zeita egipteana a iubirii, nasterilor si patroana distrugerii umanitatii

Hathor, zeita egipteana poarta uneori un disc solar si coarne. Uneori este interpretata ca o bovina. Ea poate distruge omenirea, dar este si patroana iubitilor si zeita nasterilor. Hathor a avut grija de micul Horus cand s-a scuns de Seth.

 

Isis, zeita egipteana a magiei si mama mamelor

Isis este zeita egipteana a magiei, fertilitatii si maternitatii. Inca adorata si astazi. Este fiica zeului pamantului Keb si a zeitei cerului Nut. Era sora si sotia lui Osiris. Cand fratele ei Seth i-a ucis sotul, Isis i-a cautat corpul si i l-a pus la loc. Astfel ea devine o zeita a mortilor. I-a dat nastere lui Osiris. Si ea este adesea infatisata cu un disc solar si coarne.

 

Freya, frumoasa zeita nordica a magiei si divinatiei

Freya era frumoasa zeita din neamul Vanirilor. Ea era zeita iubirii, magiei si divinatiei. Zeita era fiica zeului nordica Njord si sora lui Freyr. Era iubita de oameni, giganti si pitici. Ea calatoreste intr-un car tras de un porc mistret sau de doua pisici.

 

Nugua, zeita chineza a creatiei

Nügua a fost la inceput zeita creatoare in China. Dar dupa popularea pamantului, ea a invatat omenirea sa se inmulteasca.

Zeite ale iubirii in mitologie, ele sunt asociate atat cu nasterea si fertilitatea, dar si cu moartea si lumea de dincolo. Pentru antici, cele doua lumi erau strans legate.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 19,864 times, 2 visits today)

3 thoughts on “Zeite ale iubirii in mitologie”

  1. Pingback: Cele mai mari tradari in mitologie | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.