Calatorie in Egiptul antic

Intotdeauna mi-am dorit sa calatoresc in Egipt. Sa vad Marile Piramide de pe platoul Giza, Sfinxul, templele Luxor si Karnak. Sa cobor in mormintele din Valea Regilor, sa urc pana la Assuan. Am ajuns sa fac asta de cateva ori si tot as vrea sa ma reintorc.

Pentru voi, cei care ati fost deja acolo sau va doriti, va prezentam o calatorie in lumea veche a Egiptului antic. Imagini, video, reconstructii digitale ale vechilor orase. Chipuri de regine si faraoni reconstruite cu greu de egiptologi si graficieni.

Complexul Philae – maretul templu-insula din Egiptul antic – imagini si reconstructie digitala

Se crede ca acest loc a fost ultimul refugiu al religiei egiptene native. Templul-insula de la Philae (Pilak inseamna “sfarsitul”, “granita”) era localizat langa prima cataracta de pe Nil in Egiptul de Sus. Probabil cuprindea doua insule, situl de la Philae era legat de mitul lui Osiris. Aici se credea ca a fost locul de inmormantare al marelui zeu al mortilor. Asadar, devenea cel mai important loc de pelerinaj pentru egipteni si nubieni.

Egiptenii au tot construit peste acest sit sacru. Apoi grecii cu dinastia ptolomeica si chiar romanii.

In prezent, templul a fost mutat din cauza inundatiei produsa de barakul Aswan din 1902. Proiectul Nubia al UNESCO a salvat acest sit piatra cu piatra. Toate detaliile au fost mutate. Mai jos vedeti o adevarata reconstructie in cel mai mic detaliu al acestui loc celebru, sacru si plin de istorie. Istoria Egiptului antic.

 

 

Cele mai vechi ruine apartin dinastiei a 25-a numita Dinastia Nubiana (secolul al VIII-lea i. Hr.). De atunci a ramas templul lui Isis. Multi alti faraoni au construit peste in urmatoarele secole. Datorita pozitiei strategice pe insula a fost chiar si o garnizoana militara.

Insula Philae a fost un centru de comert si una dintre portile de acces spre Nubia si Memphis. Carierele de granit au atras mineri si lucratori in piatra. Sub domnia lui Nectanebo I (circa 380-362 i. Hr.), s-a inaugurat Templul lui Hathor si colonadele.

Mitologia egipteana si panteonul de zei

Mitologia egipteana a fost influentata de tiparul ciclic al soarelui si al inundatiilor Nilului. Ele imbogateau solul si dadeau viata. Jucau un rol crucial in Egiptul antic. Soarele era simbolul vietii, iar Nilul era simbolul Egiptului, artera ce pulsa in desert.

Centrul geografic al vechii civilizatii egiptene era fara indoiala delta fertila a Nilului. Aceasta era inconjurata de deserte aride si pamanturi sterpe. Ele erau populate de populatii nomade si bande de jefuitori.

Vechii egipteni vedeau in aceste pamanturi cerul si paradisul. O stabilitate linistitoare in comparatie cu teritoriile din jur. Ordinea, haosul si reinnoirea era temele mitologiei egiptene. La fel ca si pamantul din care si in care s-au nascut.

Pe de alta parte, evenimentele istorice au jucat un mare rol in crearea si modelarea mitologiei. In special la sfarsitul Perioadei Predinastice – circa 3100 i. Hr. Aceasta era epoca in care faraonii egipteni au unit Egiptul de Sus si Egiptul de Jos. Faraonii erau asociati cu divinitatile. Ei sunt descrisi ca zei-soare. Alteori sunt reincarnari ale zeului razboiului.

Montu (zeul-soim) sau personificarea Egiptului insusi. Mai jos avem un infographic cuprinzator al zeilor Egiptului. Orase ca Theba, Heliopolis, Memphis si altele au trasat dogmele religioase ale vremii.

 egiptul antic

Reconstructia in photoshop a reginei Nefertiti, celebra frumusete egipteana

O descoperire din greseala in 1913 a dus la recrearea istoriei. Un arheolog german Ludwig Borchardt ne-a arata ce inseamna arta egipteana si ne-a schimbat felul in care anticii percepeau frumusetea. Descoperirea se refera la bustul lui Nefertiti.

Astazi se afla in muzeul din Berlin, una dintre marile capodopere ale sculptorului Thutmose. Opera dateaza din 1345 i. Hr. Desi se cunosc multe despre regina egipteana Nefertiti, multe lucruri din viata sa raman mistere nerezolvate pana astazi.

Istoric, Neferneferuaten Nefertiti (circa 1370 – circa 1330 i. Hr.), a fost o regina egipteana. Ea detinea si titlul de ceremonie de Mare Sotie Regala. Era sotia principala si consoarta lui Akhenaten. Tocmai cel care a instigat la revolutie religioasa si detronarea zeilor. Totul in favoarea monoteismului si monismului. A unicului zeu. Adorarea lui Aten (discul solar). Domnia lui Nefertiti coincide cu o epoca fara precedent in cultura si religie.

Totusi, e greu sa stim totul despre acele vremuri. Istoricii inca nu sunt siguri de originile ei. Ipotezele genealogice spun ca este copilul lui Ay, mai tarziu proclamat faraon ca Kheperkheperure. 

regina Nefertiti

 

Reconstructia fetei lui Nebiri, un demnitar egiptean de acum 3500 de ani

Am putea spune ca unele fete se intorc sa ne bantuie din trecut. Dar aceasta reconstructie magnifica ne arata fata unui demnitar din Egiptul antic. De acum 3500 de ani, o adevarata privire in trecut. Nebiri a trait in cea de-a XVIII-a dinastie, in timpul faraonului Thutmoses III (1479–1425 i. Hr.).

Nebiri a devenit faimos ca primul caz clinic (decedat desigur) cu ateroscleroza. Ateroscleroza este o afectiune a peretilor vaselor sangvine care, in timp, conduce la reducerea diametrului vasului de sange (prin formarea de placi ce contin colesterol, calciu, material lipidic si lipofage) pana la infundarea acestuia.

Se pare ca Nebiri a facut infarct in jur de 45-60 de ani si a fost inmormantat in Valea Reginelor (Ta-Set-Neferu in egipteana). Ca justitie poetica, mormantul i-a fost jefuit, iar ramasitele au fost intentionat distruse de jefuitori. Mormantul a fost redescoperit in 1904 si este acum la muzeul egiptean din Turin.

Demoni egipteni de acum 4000 de ani

Demons_ Depiction_4000-year_old_Ancient_Egypt

Un savant belgian independent pe nume Wael Sherbiny a redescoperit cel mai vechi si lung manuscris antic egiptean. Documentul pretios a fost analizat si s-a ajuns la concluzia ca are peste 4000 de ani vechime. Dar nu asta este cea mai importanta descoperire. El a descoperit si cele mai vechi infatisari de demoni reprezentate in arta egipteana antica.

Astfel de demoni au mai fost gasiti pe sarcofage. Astazi credem ca stim cum isi imaginau anticii egipteni demonii si entitatile demonice. Atat in scris cat si in reprezentarile mitologice. Dar este prima oara cand cercetatorii au descoperit reprezentari ale acestora.

Demonii ne sunt familiari din textele antice. Dar nu si imaginea lor. Desenele ii arata ca zoomorfi sau antropomorfi.

Una dintre aceste entitati demonice se numea In-tep. Acest demon apare pe un sarcofag ca un babuin de marimea unui caine. Numele vine de la activitatea sangeroasa de rupere a capetelor. Alt demon se cheama Chery-benut. Seamana cu o fata umana pe un corp ciudat.

Cele doua entitati sunt gardieni ai templelor.

Animatie din Amarna, orasul regal egiptean al faraonului Akhenaten

Orasul regal Amarna era o asezare relativ noua daca il vedem din perspectiva anticului Egipt. A fost construit cu 1200 ani dupa Marea Piramida (circa 1346 i. Hr.).

Intregul oras a fost construit de la zero, la ordinele faraonului Amenhotep IV. Mai tarziu a fost cunoscut ca Akhenaten. Orasul era la jumatatea distantei intre Cairo si Luxor, pe malul estic al raului Nil.

Orasul a inspirat elitele dar a si atras mania preotilor. A fost dedicat lui Aten, zeul soarelui, proclamat zeu unic, deasupra tuturor zeilor. O asemenea declaratie a avut efecte dramatice asupra societatii egiptene. Si a dus la stergerea memoriei faraonului vizionar. Insa urmasii sai nu l-au putut sterge complet din istorie. Ca si gandurile sale radicale, orasul sau a trecut testele timpului. Amarna a revolutionat arhitectura egipteana. Multe dintre temple erau construite fara acoperis. Asta reprezenta simbolic adorarea soarelui fara nicio opreliste. Dar toate aceste temple au fost construite cu talatats (caramizi standardizate). Pana la acel moment se construia cu blocuri de piatra uriase.

Orasul a atras atentia istoricilor si arheologilor. Mostenirea lui Akhenaten merge mai departe. Astazi avem reconstructii 3D ale operei sale.

 

Tortura si pedepse in Egiptul antic

Existau pedepse in Egiptul antic. Desi s-a crezut mult timp ca muncitorii care au ridicat piramidele erau sclavi. Insa au existat fara indoiala si pedepse.

Spre exemplu, pentru furtul pieilor de animale se “ofereau” 100 de bice si 5 rani. Mult timp nu s-a inteles sensul si nici cruzimea acestei pedepse. Cercetatorii insa au gasit explicatia pentru aceasta sanctiune disciplinara.

Hieroglife vechi de 5000 de ani ne arata reginele Memphisului

Se crede ca Marea Piramida din Giza are aproape 4600 de ani vechime. Dar arheologii au descoperit lucruri si mai vechi. Si la fel de fascinante. Prima varsta a Egiptului. Si evidentele acesteia.

Intr-un sit din Wadi Ameyra din desertul Sinai au fost descoperite cele mai vechi hieroglife. 60 de hieroglife taiate in piatra. Probabil opera unor expeditii miniere trimite sub patronajul vreunui faraon egiptean. Poate ca ele au fost destinate sa marcheze marginea estica, granita Egiptului. Dar ne-au lasat si informatii pretioase despre conducatorii ce domneau acum 5000 de ani.

Un exemplu ne vorbeste despre regina numita Neith-Hotep. Ea domnea ca regenta pentru fiul sau, faraonul Djer. Cu mii de ani inainte de Hatshepsut, renumita regina-faraon. Se crede ca sotul ei fusese Narmer.

 

Cum s-au intalnit egiptenii si nubienii?

Potrivit traditiilor istorice, regatul Kush (condus de regele Piye) a invadat Egiptul. Si asa a fost controlat Egiptul din secolul al VIII-lea i. Hr. De fapt, vechiul regat african nubian a condus Egiptul timp de aproape un secol. Pana cand au venit asirienii. Apoi ei si-au intins dominatia asupra Egiptului.

Insa existau relatii mai vechi intre nordul Sudanului, sudul Egiptului si restul tarii. Egiptenii sub Noul Regat (circa 1532-1070 i. Hr.) si-au manifestat suprematia armata asupra regatului nubian Kerma. Au fost duse mereu razboaie intre cele doua parti. Colonizari, comert si istorie comuna.

Astfel, arheologii au reusit sa analizeze un mormant din regiune, est de Nil, iar femeia ingropata avea influente egiptene, cat si nubiene. Cercetatorii si arheologii au demonstrat astfel o amestecare culturala. Asadar, in nordul Sudanului, in anul 1500 i. Hr., timp in care egiptenii din Noul Regat cucereau cea mai mare parte a Nubiei, exista astfel de interferente.

 

Moda reginelor Egiptului antic

Barbatii si femeile Egiptului antic erau recunoscuti pentru simtul estetic si moda. Acestea erau parte importanta a vietii lor. Imbracamintea, machiajul si bijuteriile nu erau folosite doar pentru a accentua frumusetea. Era folosite si pentru a reprezenta statutul social si clasa cuiva.

Egiptenii erau adeptii tesutului si fabricarii rochiilor. Cea mai veche rochie tesuta din lume, numita Tarkhan, este din Egipt. Ea dateaza din 3482 i. Hr.

Istoricii ne arata ca civilizatiile bogate sunt precursoarele luxului si modei. In imagini avem un astfel de exemplu. O rochie bogat impodobita purtata de obicei de femeile bogate din Egiptul antic. Rochia era purtata la festivitati. Foarte minutios lucrata cu tipare geometrice complcate, a fost descoperita abia in 1920. Era purtata de preotese si femei din clasa superioara.

Rochia este expusa in muzeul Petrie de arheologie egipteana din Londra. A fost descoperita intr-un mormant din era Khufu din Giza.

Prima gradina funerara dintr-un mormant de acum 4000 de ani

Istoricii stiau de gradinile funerare egiptene, dar numai din texte si picturi. Insa de data asta au fost gasite si evidente arheologice, dovezi fizice.

A fost descoperita o astfel de gradina rectangulara la Dra Abu el-Naga in Luxor. Aici a fost anticul oras Theba, capitala vechiului regat unificat.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,500 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Calatorie in Egiptul antic”

  1. Pingback: Istoria piramidelor si cei mai longevivi faraoni din istorie | Mythologica.ro

  2. Pingback: Saptamana Mitologiei Egiptene - Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.