Arme din Urzeala Tronurilor

Valar Morghulis: cele mai grozave arme din Urzeala Tronurilor

Universul Cantec de Gheata si Foc este necrutator, rece si foarte periculos. Moartea te urmareste la fiecare pas si pericolul pandeste la fiecare colt. Ca atare, eroii au nevoie de arme pe masura. Ca in orice legenda sau mit, personajele principale obtin arme legendare. Faurite special pentru ei, primite in dar, furate sau obtinute in lupta dreapta.

O sabie imensa din otel valyrian sau un pumnal din obsidian, sticla dragonului poate ucide chiar si Umblatorii Albi. Lame otravite, arme ascunse, sabii, cutite, sulite. Intr-o lume in care ucizi sau esti ucis, orice avantaj este binevenit.

Serialul Game of Thrones a popularizat si mai mult aceste arme. Fie ca este vorba de Acul Aryei sau de sabia Gheata a lui Ned Stark, arme mai putin cunoscute sau din alte zone exotice ale universului fictiv.

Valul Vaduvelor si Pastratoarea Juramantului

Sabia lui Ned Stark, asa uriasa cum era, a fost impartita in doua. Prima jumatate a fost forjata si s-a transformat in OATHKEEPER, Pastratoarea Juramantului. Din cealalta jumatate a fost faurita sabia Valul Vaduvelor. Prima a ajuns la Jamie Lannister, daruita lui de tatal sau. Tywin. Intentia era sa il faca comandant al Garzii Regelui si sa conduca Casterly Rock, casa Lannisterilor. Jamie refuza, dar pastreaza sabia. Apoi o va face cadou lui Brienne de Tarth, desi infatisarea sabiei cu cap de leu ii va face probleme pe drum.

A doua parte este facuta cadou Regelui Joffrey in ziua nuntii sale. Cum pustiu avea probleme de comportament si statea prost cu nervii, numeroase bucati de mobilier si ceramica cad prada exercitiilor lui entuziaste. E bine ca nu reuseste sa se familiarizeze prea mult cu arma. La scurt timp e otravit, indeplinind astfel profetia numelui sabiei (aici as adauga cat de mult il iubim pe Tyrion pentru ca i-a inchis gura intr-un mod asa glorios – daca era dupa mine insiruiam aici numai armele folosite de Tyrion – ha, ce idee buna, nu?

Gheara Lunga, sabia din otel valyrian a lui Jon Snow

Daca esti fan Ion Zapada sau Games of Thrones e clar ca ai auzit de Longclaw. Poate cea mai magnifica si mai veche sabie. A apartinut in trecut Casei Mormont, dar ii va reveni lui John (multi prieteni ii spus Isus acum) ca dar din partea lui Lord Jeor Mormont. Pentru ca tocmai ii salvase viata pe Zid. Nu trebuie sa va spunem prea multe despre multele talente ale Jon Snow. In principal in lupta.

Jon Snow e primul care ucide un Umblator Alb, si nu oricare, cu sabia de otel valyrian. Astfel, este de neoprit. Se pare ca istoria sabiilor de otel valyrian, faurite de focul dragonilor, este mult mai veche si va avea efecte in economia de mai tarziu a cartii si, implicit, a serialului. Fiecare casa mare mosteniste din trecut o astfel de arma. Si daca ele erau folosite impotriva Umblatorilor Albi trebuie sa fie ceva la mijloc.

Acul Aryei, cea mai populara arma

Acul Aryei este cadoul de despartire facut de Jon Snow. Nu este la fel de legendara, nici pe departe atat de impresionanta ca altele. Nu este nici macar din otel valyrian. Dar in mainile Aryei, antrenata ca asasin de cei mai buni, va deveni o arma letala. Ea va invata si Dansul Apei – o tehnica de lupta, arta spadei, cu marele maestru Braavosi, Syrio Forel.

Sulita desertului la Obara si biciul Nymeriei

Cele trei vipere ale desertului, cum sunt numite, sunt antrenate ca asasini si detin unele dintre cele mai letale si tulburatoare arme. In desert ele se antreneaza cu sulita, biciul si cele doua pumnale. Abilitatile lor de a manui armele sunt geniale – cel putin in carti. Serialul nu le-a adus atat de multa faima. La nord de Dorne e o alta lume, iar dreptatea aici nu se imparte cu sabia.

Manuirea sulitei este o arta, folosirea biciului implica foarte mult antrenament, iar pumnlale sunt otravite in adevaratul stil al unei Vipere care se respecta.

Armele de gheata ale Umblatorilor Albi

Daca sticla dragonului si otelul valyrian sunt de neoprit, ei bine, sa vedeti cat de grozavi sunt turturii astia. Serios, arata ca niste turturi mai mare de pe streasina casei.

Armele de foc si cele care au legatura cu dragonii, fiinte magice, sunt calcaiul lui Ahile pentru mortii vii. Asadar, acesti zombi inghetati si-au faurit propriile arme. Ele sunt facute in totalitate din gheata. Sau din cristale de gheata. Dar ele se pot frange in fata puterii focului.

Dupa ce ca Umbaltorii Albi sunt misteriosi si nu gasim foarte multe detalii despre ei, armele lor cu atat mai mult. Extrem de ascutite, ele pot decapita un om instant. Armele conventionale din bronz si otel ingheata si se sparg cand sunt lovite cu cele de gheata.

Umblatorii Albi pot face lucruri cu gheata pe care nu ni le putem imagina. In carte, Martin descrie armele de gheata ca fiind vii, pline de lumina lunii, translucide, bucati de cristal asa subtiri incat par sa dispara cand sunt vazute. Exista si o stralucire pierduta, albastruie, o lumina fantomatica in jurul taisului.

Lamele de gheata sunt magice si nenaturale. Frigul extrem din sabie va distruge orice alte arme. Nu se intelege daca sabia in sine este rece sau ea conduce frigul de la stapanul ei.

Samwell Tarly e primul care gaseste indicii despre Noaptea cea Lunga si felul in care pot fi ucisi acesti monstri albi. Acum 8000 de ani era folosit obsidianul, otelul dragonilor. Potrivit legendei, otelul valyrian era faurit in focul dragonilor si infuzat cu vraji din magia sangelui.

Arakhul, arma lui Daario Naharis

Desi arma este cea preferata de dothraki, este arma lui Daario Naharis. El devine unul dintre cei mai apropiati sfetnici ai reginei Danaerys Targaryen. Chiar cel mai apropiat.

Inspiratia lui George Martin pentru arakh provine probabil de la khopesul egiptean, makraka folosita de razboinicii zande din Africa centrala sau falx folosit de traci si daci. Exista si cateva facute din otel valyrian.

Arakh este folosit in spatiul deschis, in lupta corp la corp. Lungimea lui poate fi o problema pentru razboinici.

Respectivul arakh este o sabie-coasa, un model folosit de razboinicii dothraki. Are o forma de semiluna, curba, cu doua taisuri. Desi nu poate penetra armura, arma ofera razboinicilor loc de manevra necesar celor calare.

Focul salbatic, salvarea lui Tyrion si prapadul lui Cersei

Focul salbatic imi aminteste de focul grecesc. O arma nu trebuie neaparat aruncata in lupta de un cavaler. Exista arme mult mai marsave si mai distrugatoare. Focul salbatic este una dintre acestea. Poate doar focul dragonilor sa fie o napasta mai mare. Si ghici ce? Este folosit chiar impotriva oamenilor. In Batalia de la Apa Neagra, Tyrion salveaza Debarcaderul Regelui folosind o stratagema in care arde corabiile inamice.

Pentru ingeniozitate, inca un punct pentru Tyrion. A folosit otrava sa-si ucida nepotul, o arbaleta sa-si puna tatal la punct (direct pe privata), s-a luptat cu scutul si securea de razboi, le-a facut pe toate. Iar focul salbatic e incununarea succesului sau ca militar, general si razboinic. Si, nu m-ar mira deloc daca l-as vedea manuind o sabie din otel valyrian. Poate facuta special pe masura lui.

Si cum doar mintile ingemanante gandesc la fel, Cersei, frumoasa si nobila Cersei, va umple tot Templul si canalele subterane cu un lichid la fel de periculos. Sa arunci in aer un asemenea monument (si plin de oameni) e intr-adevar ceva surprinzator. Nici dusmanii nu ar merita o asemenea soarta.

Gheata, celebra sabie a lui Ned Stark

Cunoastem cu totii soarta lui Eddard Stark. Probabil cel mai indragit personaj din primele episoade. Desi rapus rapid, mandria, onestitatea si cinstea lui au devenit legendare. Iar un Lord al Winterfell-ului trebuia sa aiba o arma pe masura.

Aceasta este Gheata, o imensa sabie din otel valyrian. Ea va fi distrusa in forja, la fel de simbolic ca si distrugerea Nordului. Iar cele doua bucati vor fi impartite – la fel ca cei doi urmasi – Jon Snow si Sansa Stark.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,193 times, 1 visits today)

1 thought on “Arme din Urzeala Tronurilor”

  1. Pingback: Totul despre Urzeala Tronurilor: monstri, dragoni, casele din Westeros, religia, magia, credintele din Game of Thrones | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.