Aos si sau sidhe – mitologia irlandeza si scotiana

V-­ati intrebat vreodata de unde au plecat toate povestile cu tot felul de creaturi frumoase, ispititoare, ce traiesc in natura sau intr-­o alta dimensiune? „Fae” sau „Faeries” se numesc in filme si in romane. “Zane” le-ar numi cei din popor sau “nimfe” ar fi catologate de cercetatorii mitologiilor. Toate au la baza o legenda, o poveste, poate chiar un adevar. In mitologia irlandeza se numesc Aos sí/sídhe, iar in cea scotiana, Aos síth.

mitologia irlandeza si scotianaSe spune despre ele ca sunt fiinte si spirite supranaturale, care coexista cu noi. Se zice ca ar locui in coline (de aici si numele aos sídhe, care se traduce prin „oamenii colinelor”, cuvantul sídhe insemnand „colina”), intr­-un univers paralel sau o lume invizibila, separata de lumea noastra printr­-un val. Momentul propice pentru intalnirea lor este amurgul. Ca orice tip de finte supranaturale, Aos sí apar in diferite forme, fiecare cu caracteristici si comportamente proprii. Sunt impartite in doua curti regale: Seelie (semnifica: fericit, norocos, binecuvantat) si Unseelie (semnifica: nefericit, ghinionist, nesfant). Clasificarea lor in Seelie si Unseelie se bazeaza pe inclinatia catre lumina sau intuneric.

Aos sí apartinand curtii regale Seelie cauta ajutor de la oameni, rasplatindu-­i cu favori si ii avertizeaza cand, accidental, le aduc ofense. Cu toate astea, insultele nu sunt trecute cu vederea si sunt poznasi. Au obiceiul sa joace farse fara sa realizeze ce efect ar putea avea acestea asupra oamenilor, au o atitudine vesela si uita repede orice necaz sau suparare.

mitologia irlandeza si scotianaAos sí apartinand de Unseelie sunt atrase de intuneric si nu au nevoie de ofense pentru a-­si intreprinde activitatile rautacioase. Ca grup apar noaptea, atacand calatori, adesea purtandu-­i prin aer, batandu-­i si fortandu-­i sa comita fapte rele. Daca un om ii priveste cu respect, le pot castiga afectiunea, acesta fiind transformat intr­u-n soi de animal de companie, de catre Aos sí din curtea Unseelie.

Aos sí nu sunt in totalitate buni sau rai. Asa cum cei din Seelie nu sunt in permanenta binevoitori, nici cei din Unseelie nu sunt in permanenta rauvoitori. Dupa cum a fost precizat mai sus, Aos sí vin in forme diferite: forma umana (bean sìth, bean nighe, baobhan sìth, leannan sìth s.a.), animal (cat sìth – pisica; cù sìth – caine), zburatoare(sluagh sídhe).

Cele mai cunoscute figuri feminine sunt: Bean sìth, Bean nighe si Baobhan sìth.

Bean sìth (termenul anglicizat este banshee; a nu se confunda cu spiritul razbunator banshee) inseamna „femeie Sídhe” si se spune ca vesteste moartea cuiva. Conform traditiei, cand o persoana murea, o femeie canta o elegie. Legenda spune ca pentru marile familii galeze, elegia era cantata de o femeie Aos sí cu darul previziunii. Astfel, ea putea anunta moartea membrilor familiei care mureau departe de casa.

mitologia irlandeza si scotianaUn alt tip de Aos sí care vesteste moartea este Bean nighe, in traducere „spalatoreasa”. Aceasta apare pe marginea raurilor, spaland sangele de pe hainele celor ce urmeaza sa moara. Poate aparea sub chip de batrana sau sub chip de femeie tanara, frumoasa.

Baobhan sìth (cunoscute si ca „femeile albe”) sunt femei seducatoare, care se hranesc cu tineri calatori, noaptea. Folosindu­-se de frumusetea nepamanteana sa isi atraga victimele in locuri retrase, se folosesc de ghearele ascutite pentru a le strapunge gatul si a le absorbi sangele sau, in variante mai vechi ale legendei, forta vitala. Asemeni vampirilor, baobhan sìth nu tolereaza lumina soarelui.

Cat sìth apare sub forma de pisica neagra, cu o pata alba pe piept, de marimea unui caine. In Scotia, oamenii nu aveau incredere in ele, crezand ca puteau fura sufletul unei persoane inainte sa fie revendicat de zei, trecand peste corp inainte de ingroparea acestuia. Diferite ritualuri erau efectuate zi si noapte si metode de distragere (jocuri, muzica, ghicitori) erau organizate pentru a-­i tine pe Cat sìth departe de corpul decedatului. Alta legenda spune ca de Samhain, Cat sìth binecuvanta casele in care proprietarii lasau farfurii cu lapte pentru ele, iar casele care nu lasau lapte, erau blestemate ca vacile sa nu dea lapte.

mitologia irlandeza si scotianaCù sìth, conform folclorului scotian, are aspectul unui lup si marimea unui taur tanar. Blana este aspra, de culoare verde inchis sau alba, iar coada este lunga incolacita sau impletita. Labele sunt descrise ca fiind de marimea unei maini de barbat. Legenda spune ca apare pentru a purta sufletele persoanelor catre lumea de apoi, intr-­o maniera similara cu Grim Reaper. Capabili sa vaneze silentios, ocazional urla de trei ori, pe o distanta foarte mare. Cei care aud urletele, trebuie sa caute adapost pana la cel de-­al treilea latrat, sau sunt coplesiti de teroare, pana in punctul mortii.

Alta legenda din jurul Cù sìth, spune ca latratul este un avertisment de a ascunde femeile care alapteaza, ca nu cumva sa fie rapite de acestia si duse in lumea Aos sí, pentru a alapta copii acestora. In fapt, in lumea antica, existau multi demoni carora li se atribuiau astfel de fapte.

mitologia irlandeza si scotianaIn ziua de azi insa, multe din legende s-­au pierdut, sau s-­au amestecat cu imaginile mai romantate ale acestor creaturi. E dificil sa faci diferenta intre legenda si imaginatia unui autor.

Poate, cine stie, Bean sìth era de fapt o femeie normala si nu avea nici o putere sa vesteasca mortii. Sau Cat sìth erau doar niste pisici mai mari. Poate nimic din ce am scris nu este adevarat, sau poate, la apus, calatorii inca sunt atrasi de frumusetea rapitoare si mortala a unei Baobhan sìth…

 

Articol scris de Rose

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,833 times, 1 visits today)

1 thought on “Aos si sau sidhe – mitologia irlandeza si scotiana”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.