Am gasit hobiti in Indonezia!

Frodo Baggins din Comitatul Shire! Nepretuitul meu! Nu, nu hobitii din Stapanul Inelelor! Dar destul de aproape!

De curand s-au descoperit originile misteriosilor hobiti din Indonesia.. O comparatie detaliata a oaselor si dintilor de la Homo Floresiensis, numiti si “Hobitii din Indonezia” a exclus inrudirea aproapiata cu stramosii umani.

Noul studiu sparge mitul conform caruia a existat in trecut o specie de omuleti numiti “hobiti”. Si s-a dovedit fals si mitul conform caruia acestia era stramosii rasei umane primitive.

Descoperirile pot rezolva in final o dezbatere antropologica veche care a aparut in 2003. Aceasta era legata de descoperirile arheologice ale hobitilor din insula Flores. Aici, se crede ca acestia vanau o specie de elefanti pitici si rozatoare mari pana acum 54.000 ani.

Potrivit unei teorii controversate, se presupunea ca Homo Erectus a calatorit in insula Flores. Aici, de-a lungul miilor de ani, se presupune ca acestia s-au micsorat, suferind de un fel de “dwarfism insular”. Unii sugereaza lipsa mancarii ceea ce a dus la aceasta micsorare.

Apoi au aparut alte studii si descoperiri cu legatura intre Homo Erectus si Hobiti.  Si aceste studii atesta, fara contestatie, ca Homo Floresiensis sunt o specie separata, deformata de Homo Sapiens, ce s-a dezvoltat separat.

Studiile comparate pe craniile, maxilarele, dintii, bratele, picioarele si umerii hobitilor arata clar ca nu exista legatura intre Homo Erectus si ei.

Cea mai probabila teorie sustine ca acesti hobiti indonezieni s-au despartit din alt grup de hominide timpurii mult mai devreme. Si, mai degraba, ar putea fi legati de Homo Habilis, care traia in Africa acum 1.75 milioane de ani. Homo Habilis este printre cele mai timpurii specii umane.

Este posibil ca hobitii sa fi evoluat in Africa si sa fi migrat. Sau ca stramosii comuni s-au mutat in Africa apoi au evoluat in hobiti in alta parte. Astfel, hobitul ar fi evoluat inaintea celui mai timpuriu Homo Habilis. Asta l-ar transforma in cea mai veche specia umana.

 

Pamantul a experimentat in trecut serioase incalziri globale in episoade. Aceste evenimente au alterat radical viata pe pamant.

In timpul primului eveniment catastrofic de acest fel, nivelurile de carbon si temperaturile au atins varfuri fara precedent, crescand cu peste 8 grade Celsius. Primul eveniment s-a desfasurat in Paleocen, iar al doilea in Eocen, 2 milioane de ani mai tarziu, cu niste cresteri de 3 grade Celsius.

Cateva grade in plus nu par atat de importante insa pot schimba viata pe Terra pentru totdeauna. Si cam asa ne avertizeaza astazi oamenii de stiinta despre gazele pe care le pompam in atmosfera.

Unul dintre efectele acestor cresteri de temperatura a fost micsorarea animalelor. Cu cat schimbarea climatica era mai drastica cu atat animalele se micsorau. Cercetarile au fost facute pe diferite fosile de mamifere gasite in parcul Yellowstone din America.

Asa au aparut Arenahippus pernix, o specie de cal pitic timpuriu. La fel s-a descoperit si in cazul Diacodexis metsiacus, un iepure pitic. Si exemplele continua cu un exemplar de lemur primitiv. La fel s-a intamplat si in cazul elefantilor pitici de pe insula Flores. Ca si al hobitilor de acolo.

Trebuie sa tinem cont ca temperaturile au crescut in trecut de-a lungul unei perioade de 10.000 ani. In prezent, oamenii cauzeaza aceste schimbari intr-o rata de 10 ori mai mare. Deasemenea, in prezent, sute de animale sunt amenintate cu extinctia.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 541 times, 1 visits today)

1 thought on “Am gasit hobiti in Indonezia!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.