Geniul lui da Vinci si mostenirea sa genealogica
S-a crezut mult timp ca nu exista dovezi sau urme lasate de pictorul, inginerul, matematicianul, filosoful si naturalistul da Vinci. Ramasitele sale pamantesti au fost imprastiate in secolul al XIX-lea. Da Vinci a murit la varsta de 67 de ani, in 1519 la Amboise, in Franta.
Deabia in 1863 a fost descoperit un schelet langa o biserica din Saint-Florentin. Biserica fusese jefuita in secolul al XVI-lea in timpul razboaielor religioase si complet distrusa in 1808. O inscriptie de piatra spunea “LEO DUS VINC“, referindu-se probabil la numele lui Leonardo.
Ramasitele au fost pierdute o decada. Au fost redescoperite in 1874 si duse la capela Chateau d’Amboise. Nu se stie cu adevarat daca acestea sunt ramasitele. Permisiunea de a fi exhumate pentru analize a fost respinsa din motive etice.
Istoria lui Leonardo da Vinci si cautarea ADN-ului genialitatii
Aosciatia Leonardo da Vinci Heritage cauta dovezi biologice inca din anii 2000. Se pare ca le-au gasit intr-o colectie privata, printre amprente si altele.
Leonardo a fost fiul ilegitim al lui Ser Piero da Vinci, un notar florentin. Mama lui a fost sotia lui Achattabriga di Piero del Vaccha da Vinci. A avut 4 mame vitrege si 24 de frati si surori vitrege.
Pana anul trecut s-a ajuns la un numar de 150 de nume in arborele genealogic al familiei da Vinci.
Au fost gasiti urmasi din partea tatalui, pentru ca cei din partea mamei au fost pierduti in istorie.
Se pare ca una dintre fiicele Caterinei a avut trei fiice. Se doreste gasirea ADN-ului sau pana in 2019 la a 500-a aniversare. Deasemenea, cercetatorii doresc compararea ADN-ului gasit cu cel al urmasilor aflati in viata si cu cel al ramasitelor ingropate.
S-a gasit si o linie neintrerupta care merge de la fratele vitreg al lui da Vinci – Domenico Matteo – pana astazi pe linie masculina.
Cercetatorii cred ca gasirea acestui ADN special, al unui om genial pentru vremurile sale, ar fi un pas foarte important pentru stiinta si omenire.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.