Exista foarte multe mituri istorice. Unele au devenit atat de comune incat au intrat deja in circuitul popular si cultural. Fara indoiala, de-a lungul anilor, am inceput sa credem ceea ce ni s-a prezentat ca “fapt istoric necontestat”. Dar foarte multe sunt doar gogosi. Aceste erori istorice au rezistat generatii intregi. Unele continua chiar sa ne induca in eroare. Asadar, Mythologica s-a gandit sa va prezinte astazi unele dintre cele mai comune mituri istorice.
Nu va faceti griji, fiecare popor le are. Si, mai rau de atat, fiecare generatie si epoca istorica isi are propriile greseli. Pe unele le repetam de placere, altele doar din intentia voita de a infrumuseta trecutul.
Care sunt cele mai mari gafe si mituri istorice?
Abner Doubleday a inventat baseball-ul?
Incepem cu americanii. Oricum aveam ciuda pe Trump. Acest mit comun din baseball il crediteaza pe mister Doubleday, adica Zi Dubla pe romaneste, cu inventarea acestui sport practicat in special in State. Se crede ca sportul s-a inventat in New York in 1839. In 1905, un comitet a fost numit pentru a investiga originile jocului si a ajuns la o concluzie.
Concluzia a fost ca prima evidenta “istorica” a unui astfel de joc ii apartinea sus-numitului Abner Doubleday din Cooperstown, New York. Asadar, maretia omului era asigurata. Iar locul lui in istorie la mare stima si considerare. Toti oamenii si fanii devotati baseball-ului trebuiau sa ii ridice altar.
Acest ofiter de cariera a fost creditat peste noapte cu inventarea unuia dintre cele mai interesante jocuri din lume. Ei bine, se pare ca investigatia sau comitetul isi bazase concluzia pe marturia unui singur om. Si tipul nu era deloc credibil. Seamana foarte mult cu ce se intampla in politica romaneasca.
Jeff Idelson din Baseball Hall of Fame a spus ca baseball-ul nu a fost inventat intr-un loc anume. Cel putin istoric. Primele insemnari, sau primele reguli scrise, apar la Alexander Joy Cartwright pentru clubul de baseball din Knickerbockers. In iunie 1953 Congresul si-a recunoscut boacana si l-a creditat corect pe Cartwright pentru inventia jocului modern de baseball.
Dar ghici ce, cultural vorbind, daca intrebi americanul de rand, iti va spune ca tot nea Doubleday a inventat jocul. Daca nu o lasi mai moale s-ar putea chiar sa te faca sa-ti regreti cuvintele.
Colosul din Rodos
Cele mai multe picturi antice si chiar unele moderne ne descriu detaliat una dintre ultimele minuni ale lumii antice. Colosul din Rodos privind mandru in zare deasupra marii. El pazea intrarea portului pe sub picioarele sale imense. Colosul era o statuie, cea mai mare din lumea antica. Era o reprezentare a zeului grec Helios, zeul soarelui. A fost construita intre 292 si 280 i. Hr. Avea o inaltime de 30 metri.
Contrar conceptiei populare deja inradacinate, se pare ca adevaratul Colosus nu statea deloc cu picioarele despartite, pe laturile portului. Dimpotriva, ambele sale picioare erau pe un singur mal. Asadar, toate picturile sunt gresite, incorecte si chiar imposibile.
De ce oare am crezut atat de mult timp intr-un colos cracanat?
Au fost vrajitoarele arse pe rug in Salem?
Lipsa de informatie ne omoara. Mai ales in ziua de azi. Ganditi-va cat de mult ne influenteaza media prin diversele sale canale de stiri. Suntem mereu bombardati de informatie online si offline. Dar stim sa facem diferenta intre ceea ce este real si ce este inventat. Cel mai rau este cand detinem doar o parte din informatie, o jumatate de adevarat. Atunci intervin “parerile”, prejudecatile.
Asa s-a intamplat si in cazul vrajitoarelor din Salem. Cu totii avem impresia ca stim foarte bine aceasta istorie. Am vazut atat de multe filme, nu?
Adevarul este ca in 1692 si 1693, vanatoarea vrajitoarelor a lovit Salemul. Ca o manie ucigasa. Salemul este in Massachusetts, Statele Unite ale Americii. Au rezultat o serie de procese care au dus la moartea a 20 de acuzate. Acuzate de vrajitorie desigur. Peste 150 de persoane au fost judecate pentru crime de vrajitorie. Contrar mitului popular vrajitoarele nu au fost arse pe rug. Au fost doar spanzurate.
Din 20 de condamnati in procesele de vrajitorie, 14 erau femei, iar 6 erau barbati. Toti au fost executati prin spanzurare. Doar un singur barbat a murit in timpul torturii “judiciare”.
Ce mai ziceti acum?
Lizzie Borden condamnata pentru crima cu toporul
Ma infricoseaza gandul ca cineva ar putea fi invinuit de crima pe nedrept. Mai mult decat atat, oare cum reuseste istoria si mitul sa transforme un om nevinovat intr-un criminal. Si asta s-a intamplat de multe ori. Dar acesta este deja un caz celebru.
Din pacate, si miturile istorice au partea lor urata. Oricat efort am depune sa le demonstam ele vor ramane inchistate in memoria colectiva. Lizzie este faimoasa dintr-un poem pentru copii: “Lizzie a luat un topor, Si i-a dat mamei sale 40 de lovituri, Si cand a vazut ce a facut, I-a mai dat tatalui ei 41”.
De groaza, nu? De fapt, tatal lui Lizzie a fost doborat cu 11 lovituri de topor, iar mama ei vitrega cu 18. Dar nu acesta este adevaratul mit. Mitul istoric este credinta ca Lizzie a comis crima. Dupa deliberarile juriului, Lizzie a fost gasita nevinovata. Pentru mai multa credibilitate, la putin timp dupa proces un alt caz a aparut in zona. Dar cantecul a continuat.
Salome a dorit moartea lui Ioan Botezatorul
Alta poveste, de data asta biblica. Ca toate povestile din Biblie. Biblia ne relateaza povestea imparatului Herod ce l-a executat pe Ioan Botezatorul si i-a dat capul acestuia in dar fiicei sale. Si asta ca recompensa pentru un superb dans la ziua lui de nastere. Cam straniu, nu?
Foarte multa lume crede eronat ca Salome, fiica lui Herod, a cerut intr-un moment de manie capul lui Ioan Botezatorul. Si asta pentru ca Ioan Botezatorul ii refuzase avansurile. De fapt, era vorba de Herodias, mama ei care si-a dorit moartea lui Ioan Botezatorul. Salome, saraca, era doar mesagerul.
Ca sa fiti mai siguri consultati versetul 6:22-25 din Evanghelia dupa Marcu. Acest mit a devenit atat de popular incat a ajuns in opera, poezie si chiar pictura.
Edison a inventat becul?
Daca nici asta nu-i adevarata … Ei bine, nu este. Deloc. De fapt. Thomas Edison, desi avem tot respectul pentru om, nu a inventat becul dar nici alte lucruri atribuite acestuia pe nedrept.
Abilitatile sale de “business” i-au permis sa fure, improvizeze si patenteze mai multe idei inainte ca inventatorii originali sa o faca. Era si un om nemilos ce incerca mereu sa discrediteze alti inventatori reali pentru a castiga popularitate pentru sine. Inainte de obtinerea patentului de catre Edison in 1880, becul si luminile electrice fusesera deja inventate.
In 1840, astronosmul si chimistul britanic, Warren de la Rue, crease primul bec din lume. Cu 40 de ani inaintea lui Edison. Dar na, e placut si mai ales banos sa furi ideile altora.
Papa Ioan – primul Papa femeie
Acest mit particular are de-a face cu o tanara femeie imbracata ca preot ce a mers la Roma pentru studii. Apoi a devenit, astfel deghizata, primul Papa care era femeie. In plus, a mai si dat nastere unui copil in timp ce mergea intr-o procesiune papala. Iar lumea de fata a ucis-o cu pietre.
Va spun, imaginatia merge atat de departe. De fapt, nu a existat niciodata un “Papa Ioan”. Mitul se pare ca isi are originea in jurul secolului al XIII-lea.
Atunci, in scrierile lui Martin din Opava (Martin Polonus), un cronicar polonez, apare un Ioan plasat in papalitatea secolului al IX-lea. Insa, in literatura catolica, nici macar dusmanii bisericii catolice nu amintesc in acele vremuri de asa ceva. Photius, spre exemplu. Nu exista nicio mentiune in privinta unei Papa care a fost femeie.
Astfel, intre Leo IV si Benedict III, acolo unde Martinus Polonius o aseaza ca Papa, nu isi poate gasi locul. Si asta deoarece Leo IV a murit la 17 iulie 855 si imediat dupa moartea lui, Benedict II a fost ales de cleric si poporul Romei. Dar, in privinta traditiei unui antipapa, in persoana decedatului Cardinal Anastasius, nu a fost consacrat pana la 29 septembrie. Exista si monezi care poarta imaginea lui Benedict II si a imparatului Lothair, care a murit pe 28 septembrie 855. Asadar, Benedict a fost recunoscut Papa inaintea acestei date.
Recenta dezbatere si reinviere a acestui mit se datoreaza in special rezultatelor anti-catolice, miscarilor feministe si multor altor creduli care au impresia ca la tot pasul exista conspiratii papale sau masonice.
Lady Godiva calarea dezbracata
Tin minte numele “Lady Godiva” din melodia “Don’t stop me now”, lansata de Queen in 1978. Bineinteles, nu ma nascusem atunci. Iata si versurile:
“I’m a shooting star leaping through the skies
Like a tiger defying the laws of gravity
I’m a racing car passing by like Lady Godiva
I’m gonna go go go
There’s no stopping me”
Probabil si la acea vreme, ca si acum, lumea credea ca Lady Godiva calarea dezbracata. Intrigat de istorie si mitologie, am cautat acest subiect oarecum pudic. Si iata ce am aflat.
Lady Godiva era o doamna nobila anglo-saxona. Se presupune ca domnita calarea goala pe strazile din Coventry, Anglia. Si asta pentru a-si forta sotul – Leofric (968–1057) sa abroge o taxa nejustificata pusa chiriasilor ei. Ea si sotul ei erau foarte generosi cu saracii si institutiile religioase ale vremii.
In 1043, Leofric a fondat si inzestrat o manastire benedictina la Coventry. Se crede ca domnita Godiva a instigat. Se crede ca legenda s-a dezvoltat din aceasta disputa. Dar nu exista indoiala ca sotul ei era foarte bogat si putea sa ii faca acest hatar.
Foarte interesant este ca legenda lui Tom care trage cu ochiul si-a avut originile tot aici. Adica un nene care s-a uitat la domnita cum calareste goala si a fost lovit de orbire.
Dupa ce ca stima unei domnite a fost rapita de un mit istoric dizgratios, acum mai lasam orbi si pe cei care indraznesc sa priveasca.
Nero juca si radea in timp ce Roma ardea
In noaptea de 18 spre 19 iulie 64 s-a produs un degajament. In doua ape am putea spune. Roma a luat foc. Marele Incendiu a fost numit. Mitul popular care inconjoara acest eveniment spune ca Nero juca in timp ce vedea cum Roma arde.
Mai mult de atat, mitul spune ca a beneficiat de pe urma incendiului pentru ca a avut mai mult loc pentru noul sau palat.
Suetonius si Cassius Dio spun ca Nero canta “Jefuirea Illiumului” in costum de scena in timp ce orasul ardea. Totusi, Tacitus relateaza ca Nero era in Antium in timpul incendiului. Tacitus spune ca era doar un zvon ca Nero a cantat la lira in timp ce orasul Roma ardea. De fapt, potrivit tot lui Tacitus, cand a auzit vestile teribile, Nero s-a grabit sa ajunga la Roma pentru a organiza apararea, pe care a platit-o din fondurile proprii.
Dupa incendiu, Nero si-a deschis palatele pentru a oferi adapost celor fara casa si a aranjat sa fie aduse provizii pentru a preveni infometarea printre supravietuitori. Dupa incendiu, a trasat un nou plan de dezvoltare urban. Dupa incendiu, casele au fost indepartate una de alta, construite din caramizi si asezate de-a lungul unor drumuri largi. Nero a construit si un nou complex-palat numit Domus Aurea intr-o zona distrusa de foc.
Mai mult, mitul spune ca a cantat la violina. Iar acest instrument nu a fost inventat decat 1000 de ani mai tarziu.
Mitul vechii religii care a dominat Europa
Mitul acesta este foarte popular printre aceia dintre voi care adora practicile wicca, samanismul si altele asemenea.
Mitul acesta sustine ca o veche si antica religie a fost practicata in Europa rurala pana a fist indepartata de persecutiile religioase, de procesele cu vrajitoare si de moartea a milioane de femei.
Cultul acestor vrajitoare vorbeste despre o ipotetica religie pagana pre-crestina. Se crede ca aceasta a supravietuit in Europa pana aproape de era moderna. Teoria a fost postulata in secolul XIX-XX bazata fiind pe teoria conspiratiei. Iar aceasta teorie a conspiratiei sustinea ca acest soi de cult vrajitoresc european persecutat in vanatoarea vrajitoarelor era parte a unui complot satanist de a distruge crestinismul. Ca “dovezi” au fost folosite procesele vrajitoarelor si relatarile acestora.
Teoria a dat nastere unor culte neopagane ca Wicca si Stregheria in secolul al XX-lea. De fapt, nu a exista nicio “religie veche”, iar wicca de astazi isi are originea in popularizarea facuta de Gerald Gardner in 1954.
Regina Cleopatra a Egiptului era egipteanca?
Desi Cleopatra purta titlu antic de faraon al Egiptului, dinastia Ptolomeilor din care facea parte era de origine greaca. Fusese fondata cu 300 de ani inainte de Ptolomeu I Soter, un general grec din Macedonia ce il servise pe Alexandru cel Mare.
Asadar, Cleopatra vorbea in limba greaca la fel ca aristocratii si a fost cunoscuta ca primul conducator al dinastiei care a invatat egipteana. Probabil tocmai datorita acestui motiv apropierea ei de Marc Antiniu si de cultura romana a fost atat de intensa. Ea a adoptat credinte si zeitati comune egiptenilor.
Potrivit traditiei, disperata dupa moartea lui Marc Antoniu, s-a sinucis prin muscatura unei vipere pe 12 august 30 i. Hr.
Constructorii piramidelor
Pana nu de mult se credea ca sclavii au construit piramidele. Unii au impresia ca le-au adus extraterestrii sau alte prostii. Am vazut cu totii filmele cu hoarde de sclavi care cara blocuri imense de piatra.
Se pare ca Hollywood-ul este de vina pentru unele dintre cele mai mari greseli istorice inregistrate vreodata. Dar asta se cunostea la acea vreme. Sclavi capturati in timpul expeditiilor militare pusi sa munceasca la ridicarea piramidelor si a maretelor temple din Egiptul antic. De fapt, mitul era complet gresit.
Contrar credintei populare, scheletele excavate au arata ca toti constructorii piramidelor erau de fapt egipteni ce lucrau permanent pentru faraon. S-au gasit chiar graffiti antic care ne arata cel putin uniidintre muncitori erau mandri de munca lor. Isi numeau echipele “Prietenii lui Khufu”, “Betivii lui Menkaure” si alte asemenea nume care aratau loialitatea fata de faraoni.
Inchizitia a condamnat in antichitate milioane de persoane
Ei bine, nu este adevarat. Sau nu pe deplin. Se cede ca inchizitia a ucis cel putin zeci de mii. Notiunea moderna despre “inchizitie” provine de la un ansamblu de legende si mituri din secolele XVI-XVII. Acestea au format o anumita parere generala in privinta caracterului tribunalelor inchizitiei. Asta a influentat orice efort de a recupera orice dram de realitate istorica.
A exista intr-adevar o persecutie. Dar una limitata si adresata in special protestantilor din acea vreme. In mod repetat de Inchizitia din Spania si din Italia. Asta a provocat prima imagine a Inchizitiei ca cea mai violenta si opresiva arma a Bisericii Catolice.
Sub domnia reginei protestante Elizabeta I si amenintata de atacuri militare din partea Spaniei, Anglia a gasit de cuviinta sa-si alimenteze nationalismul creand materiale de propaganda. Au aparut o serie de carti si pamflete anti-catolice centrate in jurul acestei orori numita “Inchizitia Spaniola”
Dar realitatea este ca doar 2000 de oameni au fost judecati si executati de Inchizitie. Inchizitia Spaniola si-a incetat operatiunile pe 15 iulie 1834. Astazi exista doar Oficiul Inchizitiei in cadrul Bisericii Catlice ca si Congregatie pentru Doctrina Credintei.
A devenit calul imparatului Caligula un consul?
Un consul este o figura proeminenta a guvernului republicii romane. Mitul sustine ca imparatul Caligura si-a facut propriul cal consul. Eu as ridica porcii la rang de parlamentari, dar nu am nimic cu bietele animale.
Dragostea lui Caligula pentru calul sau, Incitatus, era bine cunoscuta in epoca. La fel de bine si in timpurile noastre. Dar dragostea pentru mit este intotdeauna mai mare. Asadar, calul a fost ‘promovat”.
La 70 de ani dupa moartea lui Caligula, istoricul Seutonius a scris ca imparatul Caligula construise pentru Incitatul un grajd de marmura, un jgheab de fildes si ii punea paturi purpurii si un colan din pietre pretioase. I-a dat calului chiar si o casa, sclavi si mobila pentru a-si intretine oaspetii invitati in numele sau. Si a mai spus ca planuia sa il faca consul. Dar nu e prima relatare “trasa de par” pe care Suetonius a facut-o. Nu exista alte relatari asemanatoare in istorie. Astfel ca vom ramane doar cu dragostea purtata acestui animal sublim.
Amazoanele nu isi taiau sanul
Mitul pare atat de ridicol, insa e printre cele mai cunoscute mituri “mitologice” Pentru ca amazoanele sunt un popor de femei razboinice din mitologia greaca. Ele apar si in razboiul troian.
Se crede ca acestea isi taiau sanul pentru a putea folosi mai bine arcul. Acest element al mitului amazonelor a fost inventat in secolul al V-lea i. Hr. Si miturile cu cat sunt mai vechi cu atat mai bine. Asadar, frumoasele amazoane trebuiau sa se mutileze pentru ca cineva a gresit textul.
Hellanicus din Lesbos si-a imaginat ca numele venea din grecul a-mazos (adica “fara san”). Dar se insela amarnic. Iar asta a ramas in constientul colectiv. In scris, in arta, secole de-a randul a existat aceasta greaseala.
Shalom! zise Iisus Hristos
Intra Hristos intr-un bar. Nu, nu e un banc. Dar mitul spune ca Iisus vorbea evreieste (ebraica). Poate Iisus avea ceva cunostinte, dar cu siguranta nu o vorbea.
Limba vorbita de Iisus Hristos si de apostoli era aramaica. Aramaica este o limba semita si era vorbita in Israel din 539 i. Hr pana in 70. De fapt, contrar credintei populare, unele parti din Biblie nu au fost niciodata scrise in ebraica, ci in aramaica. In special Daniel si Ezra. Va dati seama prin cate greseli si traduceri idioate au trecut?
Este foarte probabil ca Iisus sa fi fost fluent in greaca ca limba secundara a regiunii si limba comuna celor mai multe versiuni a bibliei folosita de evrei la acea vreme. Chiar una dintre cele mai importante replici ale lui Iisus apare in limba aramaica: “Eloi Elo lema sabachtani?” adica “Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai parasit?
Nu e de mirare ca aceste mituri sunt atat de atragatoare. Unele sunt puerile si rauvoitoare precum cel cu regina Caterina cea Mare care a murit in timp ce facea sex cu un cal. Altele sunt doar greseli – gripa spaniola nu vine din Spania.
Cunoasteti si alte mituri istorice sau greseli care va intereseaza? Vreti sa stiti mai multe?
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.