CEI MAI MARI EROI

Cei mai mari eroi si semizei din mitologia greaca

Desi lumea Greciei antice a fost memorabila si ne-a dat multe, unul dintre cele mai pretioase lucruri ramase in urma ramane mitologia neasemuita a acestui popor. O mitologie si povesti care s-au bucurat si inca se bucura de multa popularitate. Povestile si Legendele Olimpului traiesc in continuare. Eroii, eroinele, semizeii Greciei antice raman in amintire. Dar care sunt cei mai mari eroi ai mitologiei grecesti? Maretul Hercule? Poate bravul Ahile?

Hercule (Herakles sau Heracles)

Hercule este cunoscut in special ca fiul lui Zeus, tatal zeilor din mitologia greaca. Hercule a fost intotdeauna prea puternic pentru dusmanii sai. Dar nu si pentru Hera, oponenta sa si sotia lui Zeus. Este probabil cel mai cunoscut erou mitologic pentru incercarile sale si muncile titanice. Adesea acestea au fost numite Cele 12 munci ale lui Hercule. Unele dintre acestea au inclus uciderea hidrei cu noua capete, furtul centurii fermecate a reginei amazoane Hippolyta, imblanzirea Cerberului ce pazea intrarea in lumea de apoi, uciderea leului din Nemeea.

Hercule a murit dupa ce sotia sa geloasa i-a otravit tunica cu sangele unui centaur ucis de el. Dar Hercule a continuat sa traiasca printre zei.

Hercule a devenit un caracter favorit pentru filme, carti, seriale si benzi desenate. Insa Hercule a fost un erou mult mai complicat decat multi ar crede, un erou nemuritor.

 

Nasterea lui Hercule

Fiul lui Zeus si Alcmena, o muritoare, Hercule s-a nascut la Theba. S-a nascut sub numele Alcides. Relatarile variaza, insa cele mai multe se pun de acord in privinta nasterii sale dificile. Zeita Hera, sotia lui Zeus, era geloasa pe copil. A incercat sa il ucida. A trimis serpi in patutul lui cand avea doar sapte zile, dar noul-nascut i-a sugrumat cu manutele sale.

Alcmene a incercat sa-l aduca pe Hercule in fata Herei, lasandu-l la portile Olimpului. Hera a incercat sa-l alapteze, dar puterea superumana a acestuia a facut-o sa il indeparteze de la sanul ei. Laptele zeitei a dat nastere Caii Lactee. Dar l-a si facut pe Hercule nemuritor.

 

Mituri despre Hercule

Popularitatea lui Hercule este nemaiintalnita in mitologia greaca. Cele mai mari aventuri ale sale si monstrii pe care i-a infrant sunt bine cunoscute. Hercule a furat merele de aur din Gradina Hesperidelor, a ucid mistretul din Erymanthea si a indeplinit alte sarcini imposibile precum curatarea grajdurilor regelui Augus.

Aceste sarcini i-au fost incredintate de regele Eurystheus, varul lui Hercule. El a fost numit de oracolul din Delphi, iar Hercule a trebuit sa-i urmeze poruncile dupa ce, intr-o clipa de manie cumplita, si-a ucis familia.

Deasemenea, a intreprins si alte fapte eroice, cunoscute ca si Parerga. Hercule a participat impreuna cu Jason in calatoria Argonautilor dupa Lana de Aur. Dup moarte, a fost zeificat, cultul sau raspandindu-se in intreaga Grecia, Asia Mica si Roma.

 

Moartea si renasterea lui Hercule

Una dintre faptele din Parerga vorbeste despre lupa lui Hercule cu centaurul Nessus. Povestea seamana foarte mult cu o fabula. Calatorind cu sotia sa, Deianeira, a gasit un rau vijelios. Un centaur s-a oferit sa ii transporte dincolo. Dar a incercat sa o forteze pe Deianeira. Hercule l-a ucis cu o sageata. Nessus insa i-a convins nevasta ca sangele lui il va tine devotat pe Hercule. Insa asta l-a otravit cu foc viu, iar Hercule si-a rugat tatal, in agonie, sa-i ia viata. Cu trupul uman distrus, Hercule a urcat in Olimp.

Hercule a fost un erou popular, un erou al poporului. Fiul celui mai puternic zeu, si-a pastrat omenirea. A infrant giganti, a supus alti zei, dar a aparat mereu omenirea. A imbinat puterea unui zeu cu marinimia si curajul uman.

 

Achilles, eroul razboiului troian

Ahile a fost unul dintre cei mai neinfricati razboinici greci din razboiul troian. Mama sa, nimfa Thetis, l-a scaldat in raul Styx pentru a-l face invulnerabil in lupta. Dar l-a tinut de calcai, iar acesta a devenit singurul sau punct vulnerabil. In timpul razboiului troian, Ahile si-a castigat faima. L-a infrant pe Hector in lupta dreapta in fata portilor orasului Troia. Dar nu s-a putut bucura prea mult de victorie. A murit mai tarziu in lupta cand Paris l-a nimerit, ghidat de zei, fix in calcai.

Achille si Ajax

Ahile si Ajax au fost mari eroi greci in timpul marelui razboi troian. Ambii au murit. Ahile de o sageata ghidata de mana zeilor, iar Ajax s-a sinucis pentru ca innebunise din cauza Atenei. Nebunia a venit in urma deciziei de a-i inmana armura decedatului Ahile lui Odiseu. Insa Ajax credea ca o merita.

Nasterea si genealogia lui Ahile

Se pare ca strabunicul lui Ahile a fost Tantalus. In genealogia sa apare si Chiron centaurul

Ahile si Patroclus

Bunica lui Peleus, Aegina, este stramoasa lui Patroclus. Dupa unele relatari, Patroclus este fiul lui Menoetius, fiul lui Actor si Aegina. Asta il face pe Peleus, fiul lui Zeus si Aegina, veri, la fel ca si pe Ahile si Patroclus.

Ahile si Patroclus erau prieteni foarte buni. Unii ar sugera si potentiali iubiti. Au fost crescuti impreuna de centaurul Chiron.

Suparat de Agamemnon, Ahile a refuzat sa conduca atacul in cazul cetatii Troia. Trupele sale de elita, mirmidonii au ramas pe margine. Insa, fara stirea lui, Patroclus i-a luat armura si i-a condus trupele. A fost ucis pe campul de lupta de Hector, fiul lui Priam, regele Troiei.

Peleus si Thetis – parintii lui Ahile

Thetis era o nimfa a marii, o nereida ce mostenise abilitatea de a-si schimba forma. Ea l-a ajutat pe Hefaistos cand a fost aruncat de pe Olimp. L-a ajutat si pe Zeus cand era amenintat de alti zei si pe Dionysus. Poseidon si Zeus erau interesati de nimfa. Insa o profetie a revelat ca va avea un fiu ce isi va depasi tatal. Asadar, nimfa a fost impinsa sa se marite cu un muritor – regele Thesaliei Peleus. Thetis se pare ca n-a fost foarte fericita de aranjament si si-a schimbat forma de mai multe ori. Pana la urma a cazut de acord asupra invoielii.

Alta poveste spune ca Thetis l-a respins pe Zeus din loialitate pentru Hera. Casatoria cu Peleus a fost razbunarea lui Zeus. Insa uniunea cu un muritor a dat lumii cel mai mare erou al generatiei sale, Ahile.

Ahile il ucide pe Memnon

Memnon era un rege etiopian de partea cetatii Troia in razboiul troian. Ahile l-a ucis din razbunare. Memnon il ucisese pe Antilochus, fiul lui Nestor. Memnon refuzase sa se lupte cu Nestor spunand ca regele este prea batran. Ahile i-a tinut locul desi fusese avertizat ca moartea sa va urma curand.

Memnon era fiul unei titane a apusului, numita Eos.

Armele si armura zeilor, aduse de Thetis lui Ahile

Cand Patroclus a fost ucis purta armura lui Ahile. Asadar, Ahile avea nevoie de una noua. Thetis a mers la zeul fierarilor Hefaistos ce ii datora o favoare. Din mainile zeului a iesit o armura fenomenala.

Ahile il ucide pe Hector

Nebunia ce l-a cuprins pe Ahile in urma mortii prietenului sau drag a fost cutremuratoare. A zguduit armatele. Ahile a luptat direct impotriva lui Hector si l-a ucis. Cartile erau trase. In ura sa, i-a tarat corpul tras de carul sau. Tatal lui Hector, regele Priam a mers la Ahile pentru a-l implora sa-i dea corpul fiului sau inapoi.

Cum a murit Ahile?

Paris, al doilea fiu al regelui Priam al Troiei, il va ucide cu o sageata pe Ahile. Insa sageata este condusa de maini divine. Apollo, zeul l-a ajutat.

Ahile era maret. Povestile spun ca putea ucide 10 oameni dintr-o miscare a taisului sabiei. Ahile a fost un razboinic expert.

Este considerat cel mai mare erou razboinic al mitologiilor. Surclasandu-i pe Siegfrid, Diomede si altii. De neegalat in privinta vitezei, atletismului, abilitatilor in lupta, puterii. Mania sa provoca insasi soarta, chiar Zeus insusi temandu-se de mania lui Ahile. Era imposibil de ucis in lupta dreapta. Doar prezenta sa baga frica in adversari. Fara interventia zeilor Apollo si Poseidon, Troia ar fi pierdut razboiul.

Se spunea ca pana si Diomede, al doilea mare erou al aheilor, cu putere divina de la Atena, i-a provocat si invins pe nemuritorii Ares si Afrodita. Insa n-ar fi indraznit sa se masoare cu marele Ahile.

Insa nu calcaiul l-a ucis in cele din urma, ci aroganta.

Tezeu, eroul Labirintului

Tezeu a fost eroul Atenei. El a eliberat orasul de sub tirania regelui Minos al Cretei. In fiecare an, orasul trebuia sa trimita sapte barbati si femei spre sacrificiu monstruosului Minotaur. Tezeu a jurat sa il infranga pe Minos si sa restaureze demnitatea Atenei. Cu ajutorul Ariadnei, Tezeu a intrat in Labirint si a ucis Bestia.

Tezeu este un erou fondator ionian, iar Hercule unui dorian, in contrast. Tezeu a reorganizat Atica. A jucat un rol important in poezia lui Bacchylides si in dramele lui Eschil, Sofocle si Euripide.

Tezeu a fost la fel de popular ca Hercule pentru secolul al V-lea. A fost implicat in atat de multe aventuri incat a aparut o expresie proverbiala “Tezeu a avut ceva de-a face cu asta”. Tezeu a infruntat in general dusmani umani, nu monstri.

Originea eroului Tezeu

Tezeu era un erou legendar si regele al atenienilor. Tatal sau muritor si fiii sai erau eroii celor doua triburi ateniene. Tezeu a avut si un tata divin, zeul Poseidon, stapanul marilor. Mama lui Tezeu a fost Aethra, fiica regelui Troezen si descendent al lui Pelops.

Cele 12 munci ale lui Hercule si Caderea lui Tezeu

La varsta de 50 ani, Tezeu si Pirithous au rapit-o pe Elena pentru Tezeu. Apoi au calatorit in infern pentru a aduce inapoi alta femeie extraordinara, regina Persephona, pentru Pirithous. Aici celebra pereche a dat de necaz. In timp ce incerca sa-l imblanzeasca pe Cerber, cainele cu 3 capete, pazitor al intrarii in infern, Hercule i-a vazut pe cei doi. Tezeu si Pirithous era legati de scaune.

Din legenda lui Tezeu avem si celebra zicala “sabia si sandalele”, adica filme epice cu lupte intre greci si romani, imbracati in tunici si sandale.

Legenda lui Tezeu si Minotaurul

In palatul Knossos din Creta traia o mare napasta. Minotaurul, jumatate om, jumatate taur. Iar eroul nostru l-a infrant. Plutarh ne vorbeste si despre relatia lui Tezeu cu amazoanele. In special cu Antiope a avut un fiu pe nume Hippolytus.

Tezeu a ucis mai multi talhari si jefuitori. Printre acestia, Periphetes ce tinea drumul calatorilor spre Atena. Apoi, ca in povestea cu Stramba-lemne si Sfarma-piatra, Tezeu l-a ucis pe Sinis, indoitorul de pini. Plutarh ne spune ca tot Tezeu a pus bazele Jocurilor Isthmiene pentru a-l imita pe Hercule.

Tezeu, rege al Atenei

Atenienii au fost instruiti de oracolul din Delphi sa adune oasele lui Tezeu si sa le onoreze. Asadar, Cimon din Atena a adus trupul lui Tezeu din mainile piratilor de pe insula Scyros. Orice sclav atenian isi putea gasi adapost in templul lui Tezeu. Tezeu i-a mai infrant pe Cercydon arcadianul intr-un meci de wrestling.

Tezeu a trait in aceeasi perioada cu Elena din Troia, cu Dioscurii – Pollux si Castor.

Odysseus – Ulise si odiseea sa pe mare

Un razboinic priceput si capabil, Odiseu a fost regele insulei Ithaca. Participarea sa in razboiul troian este docuementata de Homer in Iliada. Dar Homer ii si dedica o opera separata – Odiseea. Aceasta povesteste calatoria si chinul de 10 ani in incercarea de a se intoarce acasa dupa razboi. Ulise si oamenii sai infrunta multe pericole. Sunt rapiti de ciclopi, amenintati de sirene, naufragiaza pe insula unei vrajitoare numita Circe. Doar Ulise supravietuieste si se intoarce acasa.

Originea si povestea lui Odiseu

Tatal lui Ulise este Laertes, posibil si Sisif. Mama sa este Anticlea, fiica lui Autolycus. Sotia sa este Penelope, insa si vrajitoarea Circe si l-ar dori de barbat. Copiii sai sunt Telemah, Nausithous si Nausinous.

Erou grec prin definitie, Odiseu este figura proeminenta in Odiseea lui Homer. Dupa un razboi de 10 ani, Ulise trebuie sa infrunte si mania marii, mai bine zis a zeului Poseidon.

Ulise si razboiul troian

Daca ne gandim putin, ideea lui Ulise a sfarsit razboiul troian. Caci folosirea calului troian a fost in intregime schema sa. Ulise s-a impotrivit zeilor, i-a sfidat, a ratacit pe Marea Monstrilor si a supravietuit somnului, farmecului sirenelor, canibalilor. Apoi a reusit sa treaca de celebrii monstri Scylla si Caribda care se bateau cap in cap si distrugeau navele care treceau prin imprejurimi. Ulise este idealul oricarui navigator sau marinar neinfricat. Este cel mai inteligent erou, desi nu era nici macar semizeu.

Perseus, invingatorul Meduzei

Perseu era fiul lui Zeus. Zeus s-a deghizat intr-o ploaie de aur si a lasat-o insarcinata pe mama lui Perseu, Danae. Cand era tanar, Perseu a fost ajutat de zei sa ucida Meduza. Perseu a salvat-o pe Andromeda de sarpele marii Cetus si s-a casatorit cu ea. Mai tarziu i-a dat capul Meduzei zeitei Atena. Atena l-a folosit ca efigie pe scut. De aceea vedem si astazi acele scuturi sau vase pictate in acest stil.

Perseu este un erou major in mitologia greaca si este cel mai bine cunoscut pentru decapitarea Meduzei. Meduza putea reusi, printr-o singura privire, sa impietreasca oamenii pe loc. Este un adevarat semizeu. El este si legendarul fondator al orasului Micene, casa lui Agamemnon, liderul grecilor in razboiul troian. Deasemenea, Perseu este si legendarul stramos al persanilor.

Familia lui Perseu

Mama lui Perseu era Danae. Tatal acesteia era Acrisius din Argos. Fiul sau se numeste Electryon. Iar Electryon a fost tatal Alcmenei, mama lui Hercule. Perseu si Andromeda au mai avut alti fii:

  • Alcaeus
  • Heleus
  • Mestor
  • Sthenelus
  • Gorgophone

medusa

Copilaria si probele lui Perseu

Un oracol i-a spus lui Acrisius ca un copil al fiicei sale, Danae, il va ucide. Asadar, Acrisius a facut ce ar face orice barbat. Sau nu. A tinut-o departe pe fiica sa Danae de orice interactiune. Dar Zeus stia mai bine. O ploaie de aur a fost suficienta. Cand Danae a nascut, Acrisius i-a trimis pe cei doi departe, inchizandu-i intr-un cufar si punandu-i pe mare. Povestea seamana mult cu infiintarea Romei sau cu acel cos de nuiele al lui Moise. Cufarul a ajuns pe insula Serphus care era condusa de Polydectes.

Polydectes a dorit s-o curteze pe frumoasa Danae, dar Perseu ii statea in cale. Asadar, l-a trimis intr-o calatorie imposibila. Anume, sa aduca inapoi capul Meduzei.

Cu ajutorul Atenei si al zeului Hermes, Perseu a primit un scut polisat ca o oglinda si alte obiecte folositoare.

 

Perseu si Andromeda, indeplinirea oracolului

https://www.youtube.com/watch?v=R4yfindcnPg

In calatoriile sale, Perseu a salvat-o pe Andromeda. Cand Perseu s-a intors acasa, l-a gasit pe rege facandu-si de cap. Asadar, i-a aratat premiul. Iar Polydectes a impietrit pe loc. Apoi Perseu a mers a Argos si Larissa pentru a participa la evenimentele sportive. Si-a ucis bunicul Acrisius din greseala. Si asa s-a indeplinit oracolul.

Eroul local si moartea lui Perseu

Dupa ce si-a ucis bunicul, Perseu s-a simtit rau sa domneasca in locul lui. Asadar, a mersi in Tyrins si a facut schimb de regate. Ei bine ati auzit-o si pe asta. Primul schimb de regate. N-am putea schimba Romania cu o alta tara? Asa ca Perseu a ramas rege in Tyrins, iar regele Megapenthes a preluat Argos.

Tezeu a fost ucis tot de un Megapenthes. Anume de fiul lui Proteus si frate vitreg lui Tezeu. Dupa moartea sa, Tezeu a fost facut nemuritor si ridicat printre stele. Astazi, Perseu este o constelatie. El a dat nastere Perseidelor – printre acestea numarandu-se Hercule.

 

Iason, Lana de Aur si calatoria Argonautilor

Iason a fost primul nascut al regelui Iolcos. Ca tanar a pornit in cautarea celebrei Lani de Aur pentru a-si regasi locul pe tron. A adunat o forta de temut. Eroi numiti Argonauti datorita corabiei lor.

Tot tanar, se spune ca Iason a carat o batranica peste raul Enipeus. In rau si-a pierdut una din sandale. Dar s-a dovedit ca batranica era chiar zeita Hera. I-a fost prezis ca il ucida pe regele Pelias. Asa a aparut mitul “omului cu o singura sandala”.

Originea lui Iason

Tatal lui Iason a fost Aeson, iar mama sa era Polymede. Aeson era cel mai mare fiu al conducatorului Cretheus, fiul lui Aeolus, fondatorul Iochus. Insa Pelias, fiul vitreg al lui Cretheus a uzurpat tronul Temandu-se pentru fiul lor, Aeson si sotia sa au pretins ca fiul lor a murit la nastere.

Tesalia si Corintul au fost pamanturile legendare pe care a calcat Iason. Se crede ca Iason a fost inselat de Pelias sa plece in cautarea Lanii de Aur.

Calatoria Argonautilor si Medea

Medea a fost furata de Iason de la Colchis. Odata cu Lana de Aur. Pentru ca tanara i-a ajutat pe argonauti. La intoarcere, se casatorisera deja cu binecuvantarea Herei. Se zice ca Iason s-ar fi intors cand Pelias era inca rege. Medea i-a pacalit fiicele sa il ucida. Le-a promis ca il va face tanar din nou.

Iason ajunge rege in Corint, iar Medea sotia sa. Se crede ca cei doi s-au despartit. Motivul ar fi fost imortalitatea copiilor sai. Medea a plecat, iar regatul a ajuns la Sisif.

 

Bellerophon, Chimera si Pegas

Belerofon este cel mai bine cunoscut pentru prinderea si imblanzirea armasarului inaripat Pegas. Se credea ca acest lucru este imposibil. Cu ajutor divin, Belefon a reusit sa incalece si sa imblanzeasca calul. Apoi a plecat sa ucida chimera ce ameninta Lycia. Faima sa a crescut atat de mult incat s-a crezut un zeu. A incercat sa il calareasca pe Pegas pana in Olimp. Insa Zeus s-a maniat si l-a facut pe Belerofn sa cada pe pamant. Asa a murit din aroganta marele erou. Si nu era primul.

Nasterea eroului Belerofon

Va aminitit de Sisif? Cel pedepsit sa impinga un bolovan imens la deal pentru eternitate? Ei bine, inainte sa intre in necazul asta, Sisif a fost rege al Corintului. Sisif s-a casatorit cu Merope, una dintre Pleiade – fiicele titanului Atlas si stele pe cer. Fiul lui Sisif si Merope s-a numit Glaucus.

Glaucus si sotia sa Eurymede au avut un fecior. Iar acesta s-a numit Belerofon.

Belerofon era un semizeu, caci Poseidon avusese relatii cu mama sa. Zeita Atena l-a invatat toate arta sa si l-a deprins cu intelepciunea.

Pegas si regele Proteus

Ca fiu al zeului Poseidon, Belerofon era indreptatit la anumite daruri speciale ce se cuveneau doar nemuritorilor. Un cal inaripat a fost primul. Pindar ne spune ca Atena l-a ajutat cu un frau fermecat. Armele si armura de bronz au completat tinuta proaspatului erou.

Prima lui incercare amoroasa a fost si nereusita. Regele Proteus avea o sotia pe nume Antaea. Iar aceasta avea ochi numai pentru Belerofon. Desi eroul nu s-a atins de ea, aceasta a pretins altceva. Iar sotul gelos ce putea sa creada? Dar dupa legile ospetiei nu putea sa-l ucida.

Asadar, l-a trimis la tatal sotiei sale, regele Iobates din Lycia (Asia Mica). Va dati seama ca acesta n-a fost prea incantat si i-a pus gand rau. Asa ca l-a trimis sa ucida cea mai mare bestie din tinut. Ce seamana asta cu basmele noastre.

Chimera din Licia si calul inaripat

Chimera avea capul de leu si coada unui sarpe. Trupul ei era al unui tap si varsa flacari. Nu era de joaca cu asa monstru. Dar, ghidat de semne din cer, s-a urcat pe armasarul sau, progenitura Meduzei si a lui Poseidon, si a tintuit chimera.

Apoi a tinut piept unui trib din Licia, numit solymi. Dupa asta a trecut la amazoane. Tot Iobates i-a comandat asta in incercarea nereusita de a-l ucide.

la sfarsit, bietul rege si-a dat seama ca are un baiat bun pe maini. Asadar, l-a onorat pe Belerofon, l-a facut egal si i-a dat fiica in casatorie. Aici a avut 3 fii.

Caderea lui Belerofon

Belerofon nu era prea fericit ca era rege si fiul unui zeu. Asa ca a decis sa devina zeu el insusi. S-a suit pe Pegas si s-a avantat spre salasul zeilor. Dar Zeus avea alte planuri. Belerofon n-a murit cand s-a prabusit din cer. Insa a trait fara demnitate. A ajuns sa urasca toti zeii, umbland isperat si urland. Asa ne scrie Homer. Un sfarsit urat pentru o viata asa eroica.

Dintre copii sai, doi au murit de mania zeilor. Ares l-a ucis pe Isandros, iar fiica sa a fost ucisa de Artemis, scrie Homer. Celalalt fiu, Hippolochus a avut un fiu numit Glaucus. Acesta a luptat la Troia.

Orpheus, cantaretul si coborarea in Infern

Orfeu a fost cunoscut mai degraba pentru muzica sa decat pentru abilitatile de luptator. Dar Orfeu ramane un erou al mitologiei grecesti.

Orfeu a fost unul dintre argonautii de pe corabia Argo impreuna cu Iason. A cautat Lana de Aurs. A supravietuit incercarii. Tezeu nu a reusit. Orfeu, din dragoste pentru sotia sa, a coborat in Infern. Sotia sa, Eurydice, murise din cauza unei muscaturi de sarpe. Iar el a avut curajul de a merge dincolo doar pentru ea. De aici si cea mai frumoasa poveste tragica de dragoste scrisa vreodata. Orfeu i-a convins pe Hades si Persephona, stapanii infernului sa ii inapoieze sotia. Din pacate, totul s-a terminat trist.

 

Cadmus, fondatorul Tebei

Cadmus este fenicianul fondator al orasului Teba. Dupa ce a esuat in a o gasi pe sora sa Europa, rapita de Zeus sub forma unui taur, a ratacit. A consultat Oracolul din Delphi care i-a poruncit sa se stabileasca in Beotia. Aici si-a pierdut oamenii din cauza unui dragon al zeului razboiului, Ares.

Cadmus a ucis dragonul, i-a plantat dintii si a vazut cum razboinicii spartoi rasar din pamant. S-au luptat pana au ramas doar 5 cei mai puternici. Acestia l-au ajutat pe Cadmus sa intemeieze Teba:

  • Echion
  • Udaeus
  • Chthonius
  • Hyperenor and
  • Pelorus.

Cadmus s-a casatorit cu Harmonia, fiica lui Ares, dar Ares i-a preschimbat in serpi.

Linia tebana include o serie de alti eroi:

  • Oedipus
  • Antigone
  • Actaeon
  • Dionysus
  • Semele
  • Pentheus.

Originea lui Cadmus

Tatal lui Cadmus era Agenor din Sidon, fiul lui Poseidon si tatal Europei. Mama lui a fost Anchinoe, fata zeului raului Nil.

Dupa rapirea Europei, Agenor isi trimite cei trei fii dupa ea, dar niciul nu se intoarce. Ei vor intemeia:

  • fiul Phoenix va intemeia Phoenicia
  • fiul Cilix va intemeia Cilicia
  • Cadmus va intemeia Teba

Lui Cadmus oracolul i-a prezis sa urmeze o vaca cu luni desenate in alb. Unde va cadea vaca de epuizare trebuia sa construiasca un oras.

  • Echion
  • Udaeus
  • Chthonius
  • Hyperenor and
  • Pelorus.

Probele lui Cadmus si imblanzirea lui Ares

Ares era maniat pe Cadmus pentru uciderea dragonului. Cadmus trebuia sa-si rascumpare greseala. Asadar i-a servit zeului timp de 8 ani. La sfarsitul acestei perioade, Cadmus s-a intos in Cadmea, in orasul Teba, si s-a casatorit cu Harmonia, fiica lui Ares si Afrodita. Se zice ca la nunta lor au cantat chiar Muzele, un lucru rar vazut de muritori.

Europa, de acum mama lui Minos, Rhadamathys si Sarpedon, si sotia lui Asterius din descendenta lui Deucalion, a participat la nunta. Harmonia a dat nastere la patru fiice:

  • Autonoe
  • Ino
  • Semele
  • Agave

si un fiu, Polydorus.

Viata de apoi a lui Cadmus si succesorii sai

Cand Camus si Harmonia au imbatranit, Zeus i-a transformat in serpi. Au trait apoi in Campiile Elizee. Casa lui Cadmus a cazut in tragedie. Ares sau poate Hera s-au razbunat pe succesorii sai. Iar Artemis i-a transformat nepotul Actaeon in cerb.

 

Atalanta, eroina mitologiei grecesti

Desi cei mai multi eroi ai mitologiei greci sunt barbati, o eroina se ridica din randurile lor. O femeie ce merita un loc pe lista noastra. Atalanta. A crescut libera si salbatica, capabila sa vaneze la fel ca un barbat.

Cand Artemis infuriata a trimis mistretul caledonian sa distruga pamanturile, Atalanta a fost vanatorul care a strapuns bestia. Se crede ca a navigat si cu Iason printre argonauti, singura femeie de pe corabia Argo.

Dar este cel mai bine cunoscuta pentru faimosul ei juramant. Anume, ca se va casatori cu primul om care o poate infrange la alergat.

Folosind trei mere de aur, Hippomenes a fost in stare sa o insele pe Atalanta si sa castige cursa. Si mana ei in casatorie.

Atalanta este un excelent vanator si cel mai rapid alergator din mitologia greaca. Ea l-a invis pe Peleus, tatal lui Ahile, la wresling. O femeie frumoasa si independenta, o descriu povestile.

Se crede ca abilitatile ei le intreceau pe ale zeitei Artemis, zeita vanatorii.  Atalanta este o eroina, cea mai rapida printre muritori. Ovidiu ne spune ca muritorii nu stiau cum s-o laude: pentru frumusetea sau pentru maiestria ei.

 

Aceasta a fost povestea celor mai mari eroi si eroine din mitologia greaca. Eroi si semizei. Daca cunoasteti altii sau v-ati dori sa faca parte din acest tablou, va invitam sa comentati mai jos!

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 20,530 times, 4 visits today)

2 thoughts on “Cei mai mari eroi si semizei din mitologia greaca”

  1. Pingback: Cele mai mari tradari in mitologie | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.