Cartea “Numele vantului” (The Name of the Wind) este primul volum din seria Cronicile Ucigasului-de-regi (The Kingkiller Chronicle). Seria apartine scriitorului american Patrick Rothfuss.
Seria contine deocamdata doua carti The Kingkiller Chronicle:
- The Name of the Wind (2007)
- The Wise Man’s Fear (2011)
- The Doors of Stome (in lucru)
Patrick a mai scris si alte povesti ca:
- The Slow Regard of Silent Things, cu personajul Auri din Numele Vantului, publicata in 2014
- “The Lightning Tree” – o scurta povestire cu personajul Bast din universul Cronicilor, 2014
- a lucrat si la jocul Torment: Tides of Numenera in 2017
- “How Old Holly Came To Be” – o nuvela fantasy plasata in acelasi univers, 2013
- The Adventures of the Princess and Mr. Whiffle Part II: The Dark of Deep Below, 2013
- The Adventures of the Princess and Mr. Whiffle Part I: The Thing Beneath the Bed, 2010
- “The Road to Levinshir” – inainte de a publica Cronicile: The Wise Man’s Fear (2008), Subterranean: Tales of Dark Fantasy.
- Your Annotated, Illustrated College Survival Guide (2005)
Numele Vantului (Cronicile Ucigasului-de-regi: Ziua Intai) – The Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle: Day One) este un roman fantasy.
Povestea este spusa din punctul de vedere al personajului principal. Kvothe povesteste propria istorie. El isi descrie viata in amanunt intr-o taverna. Chiar pentru a fi consemnata corect de un cronicar. Acest copil va ajunge unul dintre marii vrajitori ai timpurilor sale.
Va copilari intr-o familie de actori ce se plimbau din loc in loc pentru reprezentatii. Va deveni orfan si va invata sa supravietuiasca pe cele mai rele strazi. Apoi va intra, prin forte proprii, la cea mai mare scoala de magie din lume.
Este un roman cu iz poetic ce ne va transporta in mintea micului vrajitor.
Cartea a avut un proces de gestatie de circa 9 ani. Patrick s-a inspirat din cursurile pe care le-a facut, interesele si hobby-urile sale.
Cartea este divizata in doua linii temporale. Prima este in prezent narata la persoana a treia. Cealalta este in trecut. Si este narata de Kvothe insusi.
Mitologie, povesti si religie
Desi pare un amestec de carti fantasy, Numele Vantului si Cronicile Ucigasului-de-regi nu isi pierd din originalitate. Nici din autenticitate. Structura si unele comploturi par a fi bazate pe Roata Timpului de Robert Jordan. Iar scoala de magie pare a fi foarte asemanatoare cu Hogwarts din Harry Potter.
Dar orice asemanari pot fi indoielnice.
Felul in care povesteste este cel mai mare avantaj al cartii. Povestile despre Taborlin cel Mare sunt geniale. El este un mare erou capturat de fiinte rele numite Chandrieni.
Taborlin va scapa de ei cu ajutorul Vantului, caci ii stia numele magic. Este si mai interesant de vazut cum anumite caractere pun la indoiala povestea. Altii o cred fara suflare. Este exact ca in realitate.
Iar religia este foarte interesanta. Tehlinismul este religia majoritara. Un fel de Fii ai Lumini la Robert Jordan in Roata Timpului.
Tehlinii i se inchina lui Tehlu ca zeu si creator suprem. Religia lor este dominata de Imperiul Aturan si de Federatie. Este o religie stricta si severa.
Preotii tehlini poarta robe gri, aducandu-le aminte de sacrificiul lui Tehlu. Acesta a pierit in flacari pentru a-l tine captiv pe demonul Encanis pe roata de fier.
Biserica tehlina angajeaza soldati, comandati de Justitiari. Poarta mici embleme ca solzi de argint pentru a le indica rangul. Justitiarii sunt politia bisericii si seamana mult cu Inchizitia.
Se crede ca, la inceputuri, Tehlu a venit pe pamant. El a vazut rautatea in oameni si a vrut sa-i distruga. Dar a gasit o femeie merituoasa. Care ii pastra numele si se ruga pentru cei din jur.
Tehlu i-a facut un dar. A salvat lumea. Asa s-a nascut Tehlu, din el insusi, fiindu-si fiu si tata in acelasi timp. Acest aspect are foarte multe in comun cu religia crestina.
Cei care nu i s-au inchinat au fost blestemati si au devenit Chandrieni – demoni. Cei care i s-au inchinat si s-au pocait au devenit aturi – cavaleri ai religie.
Cartea lor sacra este Calea Caii.
Magia si sistemul magic in Numele Vantului
Magia se invata in Universitate ca disciplina academica. Dar nu este orice fel de magie hocus-pocus. Si nici nu ai nevoie de bagheta magica. Nu e nimic de joaca si nici pentru copii. Magia trebuie luata in serios. Magia este insasi energia.
Iar acest tip de magie are aplicatii zilnice, stiintifice, in viata oamenilor. Iar cei mai buni magicieni pot chema numele Vantului.
Apar si demoni, oameni negri, oameni de paie, dar acestea sunt doar povesti in ochii Academiei.
Povestea incepe cu Scraeli. Aceste sunt creaturi asemanatoare paianjenilor. Dar sunt facute din altceva si au picioare foarte ascutite, asemenea briciului. Nu au ochi, nu mananca, doar urmaresc si ucid fara incetare. Focul si fierul le sunt dusmani. Doar asa pot fi ucisi.
Dar asta e doar povestea de inceput. Caci va incepe depanarea unei povesti in rama: copilaria si adolescenta lui Kvothe. Cum a ajuns omul de temut care este astazi. Adica ucigasul de regi, un mare spadasin, vrajitor si muzician cunoscut in lumea toata.
Pasii ne vor purta prin invataturile simpaticului arcanist Abenthy. Acesta il va invata pe Kvothe stiinta, magia simpatetica, Aceasta este o forma importanta de magie. Patrick s-a inspirat din termodinamica, amestec cuantic si papusi voodoo.
Kvothe isi va pierde familia, va reusi sa supravietuiasca si va ajunge la Universitate. Aici se va indragosti de Denna. Dar nimic nu este ceea ce pare. Iar lucrurile vor lua o intorsatura dramatica.
Vom fi martori frigului, foamei teribile, durerii, disperarii, dragostei si necazurilor unui om plin de vointa si ambitie. Un om care a ajuns sa cunoasca Numele Vantului.
Fizica, chimie si alchimie in Numele Vantului
Exista foarte multe aspecte notabile in Universitate. Deasemenea, foarte multe detalii interesante despre fizica, chimie si alchimie.
Printre acestea enumeram:
- lampi magice simpatetice care puteau fi controlate de vrajitori si care ardeau fara intrerupere
- dispozitive ciudate precum cele care te fereste de sageti
- manuale de alchimie cu formule pentru “legarea” lucrurilor
- pietre luminoase
- acizi (smoala de oase), substante chimice, otravuri alchimice
- mommet – papusi voodoo
- Pietrele Gri sau Pietrele Caii
- Alar – pastrarea constiintei si concentrarea pentru magie
- Cetluire – legarea diferitelor materiale, spre exemplu poti lega o lumanare de sangele tau si ii poti da foc.
- Puterea cuvintelor magice, in special cea a numelor
- Cunoasterea runelor – scrijeldica, pot uni, separa lucruri
Patrick primeste premiile Quill Award (2007) si “Best Books of the Year” (2007).
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
4.5