Credinta in fantome si posedatii din Polinezia

Credinta in fantome este prezenta in multe culturi, atat moderne cat si antice. Peste tot in lume intalnim aceste credinte. Unele dintre aceste povesti cu fantome sunt foarte cunoscute, iar altele, mai putin. In termeni geografici, Polinezia acopera o mare parte din sudul si centrul Oceanului Pacific. In ceea ce priveste credinta in fantome, putem spune ca polinezienii cred ca spiritul unei persoane fie calatoreste in cer fie in lumea de jos dupa moarte. Dar exista si spirite care raman prinse pe pamant, devenind fantome.

Spiritele si fantomele in cultura polineziana

Polinezia este un grup de peste 1000 de insule imprastiate in ocean. Insularii sunt localizati intr-un triunghi intre insulele Hawaii, Noua Zeelanda si Insula Pastelui. Tot aici intra si Samoa, Tonga si Tuvalu.

Desi foarte raspanditi geografic, populatiile insulelor impartasesc anumite credinte comune legate de fantome. Spre exemplu, fantomele sunt crezute a fi lucruri materiale, desi trupurile lor nu sunt. In plus, ei cred ca sufletele parasesc corpurile dupa moarte. Dar unele pot ramane, in anumite circumstante, pe pamant.

Povestile cu fantome din Polinezia 

Insa exista si diferente in privinta conceptului de fantome printre polinezieni. Spre exemplu, populatia din Insula Societatii (parte din Polinezia franceza) au cateva cuvinte diferite pentru fantome. Hae denota spiritul unei persoane innecate, iar spiritul unui copil decedat este numit riorio. In comparatie, populatiile din Tuamotus au alte cuvinte pentru asta. Ei nu folosesc cuvinte diferite pentru anumite tipuri de stafii. Aceste cuvinte arata o conexiune intre suflet si minte, aratandu-ne felul in care acestia percep cele doua entitati.

Popoarele din Polinezia au diferite povesti legate de fantome. Maorii din Noua Zeelanda cred ca spiritele mortilor calatoresc spre Capul Reinga de unde sar de pe stanci in ocean si parasesc taramul muritorilor. Dar exista si povesti despre aceia care s-au intors de pe taramul mortilor. O astfel de poveste ni-l prezinta pe Patito, o capetenie, ce se intoarce pentru a-si testa fiul, pe Toakai.

Ca si maorii, cei din Hawaii cred ca pentru a intra in lumea de jos, trebuie sa sari dintr-un copac, de data aceasta. O poveste vorbeste despre “Mireasa din Lumea de Apoi: Legenda Familiei Kalakaua”, versiunea din Hawaii a mitului lui Orfeu si Euridice. In povestea polineziana, o femeie numia Kewalu se sinucide. Iubitul ei, Hiku, calatoreste in lumea de apoi pentru a-i aduce spiritul. Insa Hiku reuseste, spre deosebire de Orfeu, si Kevalu este readusa la viata.

Observam asadar, in mitologia dar si in povestile despre fantome, o religie luminoasa, o incercare de iesire spre lumina, de infruntare si infrangere a mortii.

Posedatii si spiritele posedatilor ce poseda pe muritori

In unele culturi polineziene, fantomele sunt crezute a fi in stare sa posede pe cei vii. In Samoa, se crede ca daca inca porti ranchiuna decedatului sau faci comentarii rautacioase despre acesta, spiritul te va putea pedepsi prin posedare. Este comuna credinta conform careia spiritul va intra in posedat pe la subrat. si ramane in abdomen sau la ceafa. O persoana gata sa fie posedata va simti o raceala brusca. Aceste posedari pot fi vindecate de cei care practica medicina populara din Samoa.

Asadar, exista o bogata cultura si un folclor extraordinar in jurul spirtelor mortilor din Polinezia.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 624 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.