Unul dintre cele mai fascinante subiecte, inca confuze, este acela al sexului si abordarii lui in societatile antice. Cum era perceputa “prostitutia sacra” in lumea antica din Orientul Apropiat? Arhetipul prostituatei sfinte este foarte ciudat datorita dihotomiei termenilor si a contrastului intre imaginea sacra si casta pe langa sexualitate.
Aceste motive au aparut de-a lungul timpului, fie in Biblie sau in scrierile clasice ale vremii. Ei vedeau aceste acte ca barbare si exotice, chiar in interpretarea cultelor si practicilor din Mesopotamia.
Prostitutia sacra in temple
Unii cercetatori concluzioneaza ca prostitutia sacra nu a existat. Mai degraba o idee bazata pe exagerari si traduceri gresite ale terminologiei. Alte intrebari insa raman.
Cea mai faimoasa relatare vine din Istoriile lui Herodot. Acesta sustinea ca fiecare femeie din Babilon trebuie sa intre o data in viata in templul Afroditei si sa i se ofere unui strain. El sustine ca cele mai multe femei procedeaza asa. Templul Afroditei, probabil Ishtar, este plin de astfel de femei si coridoare, din care strainii isi pot alege.
Strainul platea o moneda de argint rostind formula “te cer in numele zeitei Mylitta”. Probabil alta zeita locala pe care Herodot o confunda cu Afrodita. Ea nu poate refuza strainul. Acest fel de templu al sexului exista si in Cipru.
Femeile erau fortate si in Siria, potrivit scriitorului Lucian.
Templul sexului zeitei Afrodita
In Grecia antica, Strabo povesteste despre orasul Corint. Acesta inflorea datorita curtezanelor din templul Afroditei. El sustine ca templul era foarte bogat si avea peste 1.000 de sclave, curtezane, femei si barbati dedicati zeitei.
El mai vorbeste si de orasul Eryx din Sicilia. Aici era un templu dedicat Afroditei de mare onoare
In 464 i. Hr. Xenophon din Corint a dedicat o suta de femei Afroditei dupa castigarea cursei. Poetul Pindar a compus o oda despre asta.
Alexis din Samos vorbeste despre prostituatele sacre din Samos, cand Pericle a asediat orasul.
Babilon – casatoria sacra
In Babilon exista dovezi despre ritualul casatoriei sacre. In special in zona Mesopotamiei. Aici, regele unui oras-stat era legat ritual – simbolic sau literal, de consumarea casatoriei cu preoteasa sacra a zeului orasului. Aceasta uniune este cea dintre Inanna si Dumuzi, oferind fertilitate orasului.
Biblia face si ea referire la qedeshah, prostituatele sacre care aparusera in Israel si Iudeea de secole. Unii cercetatori sustin ca aceste femei erau implicate in adorarea zeitei Ashtoreth (Astarte).
Indiferent daca aceste cuvinte au fost prost traduse sau gresit interpretate, exista relatari clare privind atributiile acestora. Biblia le-a demonizat chiar trasaturile pe baza activitatii lor.
Se crede ca Babilonul era vazut in acele vremuri ca un Amsterdam religios. Anticii nu faceau deosebire intre religie si sex. Dealtfel, exista culte care fac asta si astazi.
Oricare ar fi adevarul, dincolo de nuante, ramane sa ne gandim la cultul prostitutiei sacre prin prisma legalitatii zeilor.
Prostitutia sacra in India
Femeile din oras participau la castigarea unui titlu numit “mireasa orasului” sau nagarvadhu. Cea mai frumoasa femeie era aleasa de rege si era respectata ca o zeita. Apoi servea ca si curtezana. Dansurile ei erau atat de scumpe incat si le puteau permite doar regii, printii si lorzii.
Alta traditie, numita devadasi, era de a aduce fete tinere in temple pentru a servi drept prostituate. Asta se intampla si in Nepal si se numeste deuki.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.