In 1912, National Geographic Society acorda prima bursa arheologica lui Hiram Bingham. Acesta pleca sa descopere Machu Picchu. Avea la el cea mai buna camera Kodak din acea vreme. In prezent, arheologii folosesc echipamente speciale, lasere, radare si coputere de ultima generatie.
Secolul al XXI-lea este o noua era o explorarilor. Oportunitatile pe care le avem vor schimba istoria. Raspunsurile, dar si intrebarile pe care le vom gasi par nelimitate.
Mai jos puteti regasi cateva dintre predictiile noului secol al descoperirilor.
Descoperirea oraselor uitate sau a civilizatiilor pierdute in America de Sud si Centrala
Arheologii folosesc in prezent un tip special de radar LiDAR ce poate “vedea” sub jungla deasa din locuri ca Honduras sau Belize pentru a localiza posibile asezari.
Descoperirea mormintelor lui Genghis Khan si Alexandru cel Mare
Tehnologii inalte precum GPR ne pot arata subsolul fara a intreprinde sapaturi reale. S-au folosit in ultima perioada imagini din satelit pentru a identifica potentiale locatii pentru siturile in care a fost ingropat Genghis Khan. Desi mormantul nu a fost inca gasit, uriase arii sunt in continuare demascate. Deocamdata, e un joc al sansei. Cu cat vor descoperi o arie mai mare, cu atat sansele cresc.
Astfel, avem in prezent tehnologia efectiva pentru a investiga morminte precum cel al lui Genghis Khan, sau Alexandru cel Mare. Poate regele Arthur in curand sau chiar mormantul lui Iisus.
In acest caz special, arheologii cunosc locatia sitului imparatului chinez Qin Shi Huang Di. Acesta e inconjurat de armata de teracota in X’ian. Dar posibilitatea distrugerii unora dintre artefactele aflate inauntru sigilate de peste 2.000 de ani era prea mare. De data aceasta vor folosi unelte sensibile de la distanta si magnetometru ce poate oferi o idee despre structura interioara. Dupa aceea, se vor trimite roboti minusculi care vor intra in mormant pentru a culege date si a schita o harta.
Descifrarea misteriosului limbaj-alfabet al culturii minoice din Grecia
A trecut mai mult de un secol de cand puternica civilizatie minoica a fost descoperita in Marea Mediterana. Insa savantii inca au probleme in descifrarea limbajului numit Linear A.
Avem peste 1.400 de exemple pentru a le studia, dar niciun rezultat notabil. Acum, oamenii de stiinta vor sa foloseasca calculatoare moderne pentru a sintetiza si extrage radacinile posibile ale limbajului. Deasemenea, calculatoarele performante ce pot face milioane de operatii pe minut pot sesiza similaritati cu limbajele deja cunoscute. Vor fi folosite baze de date si algoritmi specifici.
Intelegerea liniilor Nazca
Cercetatorii inca fac teorii despre scopul liniilor Nazca. Reprezinta oare aceste elaborate geoglife din Peru constelatii? Sunt asociate cu sursele de apa? Pana in prezent, nicio evaluare nu a fost in intregime corecta.
In viitor se va folosi analiza pe computer pentru uriasele date geografice si arheologice. Aceasta ne va ajuta sa revelam continutul.
Confirmarea prezentei pe scara larga a vikingilor in America
In timp ce temperaturile vor creste, ghetarii ne vor impartasi din secretele lor. Coastele Canadei vor expune probabil noi asezari vikinge. Deja au fost identificate doua situri, dar timpul isi va spune cuvantul.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.