Culturi pierdute si mituri regasite
Întreaga lume este un laborator de experimentare – fiecare creanga, fiecare piatra ne propovaduieste o morala – fiecare fiinta vie ne învata o lectie. Pentru multi, mitologia nu a fost multa vreme decât o simpla colectie de basme populare. Civilizatii si culturi întregi precum Atlantis, Lemuria, Creta Minoana, ba chiar si mai apropiata Troia, au fost ignorate de istoricii cu vederi înguste si privite ca povesti.
Azi, arheologii au descoperit si expus lumii realitatea acestor proape uitate imperii, si fara îndoiala exista mai multe decât vom sti vreodata. Cu ajutorul avantajului tehnic al satelitilor NASA, stravechi drumuri, temple si chiar piramide pot fi azi zarite pe fundul oceanului. O fascinanta lume începe, cu ajutorul tehnicii moderne, sa dezvaluie noi întelesuri ale stravechilor mistere.
Ca si copii am ascultat multe povesti despre uriasi, giganti, iar a crede ca o astfel de rasa chiar a existat vreodata a fost multa vreme considerata o prostie. Sapaturile arheologice dermonstreaza, totusi contrariul. Au fost descoperite schelete umane de pâna la 3, 65 m în Insula Cretei si în Insulele Britanice. Cristopher Chippindale, curator la Muzeul de Arheologie al Universitatii Cambridge afirma în cartea sa STONEHENGE COMPLETE ca, uneori, sub diferite coline si movile din Anglia se pot gasi oase gigantice si ca el personal a gasit osul unui gigant cu o înaltime estimata de peste 3,5 metri. Rasa gigasntilor nu mai exista, ca si cea a dinozaurilor. Având în vedere istoria de miliarde de ani a vietii pe pamânt, ne putem doar imagina ce alte forme de viata au existat si au disparut.
Exista o teorie solida ca Atlantida era odata situat între America si Europa, probabil legând cele doua pamânturi, azi separate. Au fost descoperite o abundenta de ruine si artefacte submarine de-a slungul coastei de est a Americii si a coastei de vest a Europei, descoperiri ce vin în sprijinul acestei teorii.
În Valea fluviului Mississippi, au fost gasite drumuri pietruite si rezervoare din caramizi la 20 de metri sub pamânt. În statul Illinois sapaturile pentru o fântâna au scos la suprafata bijuterii de cupru, securi de fier si monede gravate de la 35 de metri adâncime. Cum spunea onorabilul savant Ignatius Donnelly: “Cât de marunti, aproape neînsemnati, cât de scolaresti par a fi istoricii nostri cu micile lor suluri de pergament continând listele lor de regi englezi, romani, egipteni si asirieni, în fata unor astfel de realitati coplesitoare!”
Cercetatorul deschis la minte, fara prejudecati, poate gasi ample semne ale vechilor culturi, probate în majoritatea civilizatiilor majore. Rapoartele tot mai dese din ultima jumatate de veac si dovezile credibile arata acest lucru. În timp ce lumea a înregistrat un rapid progres în industrie si stiinta, se poate lauda cu o evolutie spirituala aproape nesemnificativa în mii de ani.
Stravechile scoli de mistere ne învata ca sunt doua tipuri de oameni: cei ce sunt treji si cei ce sunt adormiti. Mare parte din oameni si-au construit propriile sicrie strâmte de limitare prin egoism, materialism si credinta oarba în religii si institutiile sistemului.
Pentru masele adormite viata curge în rutina ca o lupta inutila împotriva inevitabilului, în timp ce mormântul devine episodul final. Mai concis, “viata” este constientizarea vietii, iar “moartea” este lipsa acestei constientizari. Nu încape îndoiala ca stramosii nostri îndepartati evoluasera spiritual mai mult si erau mai apropiati de natura decât suntem noi astazi. Cel fara minte n-a trait niciodata. Viata e mai mult decât existenta animata. Fiecare rasa îsi îsi urmeaza popriul scop spiritual, si trebuie de asemenea sa-si perfectioneze calitatile speciei sale.
Zorii erei materialist-industriale au dat lovitura finala. În ultimele decenii, omul a cautat sa-si recâstige constiinta spirituala printr-o varietate de religii orientale, dar în majoritatea cazurilor aceasta s-a dovedit a fi o moda, o tendinta trecatoare. Anii ‘90 au adus o interesanta renastere a spiritualitatii celtice si teutonice sub forma pagânismului european, druidismului si wotanismului.
Omului nu trebuie sa-i lipseasca cunoasterea originii sale si a scopului existentei sale. Cei ce se abat prea mult de la propriile radacini vor fi ruinati spiritual si etnic, deviati de la scopul vietii. Singurul motiv universal pentru care crestinismul a supravietuit atât de mult e acela ca a absorbit si încorporat multe din obiceiurile pagâne pre-existente si a reambalat stravechile învataturi ale scolilor misterelor astfel facându-se acceptabil.
Istoria civilizatiilor disparute
Se poate pune întrebarea de ce continuam sa respingem acele sublime adevaruri originale ale miturilor noastre spirituale pagâne ? De ce întoarcem spatele acelor splendide doctrine de straveche si profunda întelepciune, declarând ca doar prezentul e real, iar trecutul e doar superstitie neîntemeiata ? Chiar credem ca suntem mai destepti acum decât în vremurile stravechi ?
Daca studiem istoria civilizatiilor disparute putem discerne cu usurinta cauza distrugerii lor. Atunci când o natiune înceteaza sa slujeasca necesitatile spirituale si etnice ale speciei sale a început deja sa moara. Când problema, un motiv, o chestiune se departeaza de legea naturii, a esuat deja.
Exista dovezi clare ca în vremurile clasice indivizi iluminati s-au asociat în organizatii gnostice care au influentat puternic natiunile. Adevaratele lucrari ale acestor grupuri erau secrete din doua motive evidente:
1) Nu oricine era doritor sa încerce din greu sa traiasca ceea ce cunoaste, asa cum faceau fratiile gnostice, si nu oricine avea aceeasi capacitate de iluminare
2) Tirania, sclavia, analfabetismul si alte trasaturi erau la fel de antitetice oricarei expresii politice si sociale opuse ale spiritualitatii, precum sunt astazi ignoranta si materialismul întunecat al vremii noastre, ce nu sunt mai putin ostile altrusmului absolut.
Majoritatea oamenilor sunt incapabili sa renunte la ideile si credintele pre-stabilite carora sunt supusi de-a lungul întregii vieti.
Miturile noastre indigene sunt cele ce raspund necesitatilor fundamentale ale intelectului, iar asta nu înseamna ca trebuie ca, în mod artificial, sa inventam ideea gândirii primitive. Tot ceea ce nu e îmbibat de cunoasterea rationala apartine mitului nostru.
Cu ajutorul mitului multi oameni rezolva o mie si una de probleme de zi cu zi si obtin echilibru moral si întelepciune. Cele mai mari civilizatiile si culturi din toate timpurile au fost cladite pe credinta si întelegerea propriilor mituri.
[WpProQuiz 3] |
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.