SIMBOLISTICA PENTAGRAMEI

Pentagrama Probabil ca mesopotamienii au fost cei care au legat regalitatea de simbolul pentagramei si de atunci, mai nimic nu s-a schimbat. Eliphas si Anton LaVey au adus la o “redefinire” a simbolismului pentagramei.
Pentagrama are si o dimensiune esoterica: in general reprezinta cele 4 elemente (pamant, foc, apa, aer) plus ceea ce este numit “suflet” Alaturarea celor 5 elemente da nastere luminii si ordinii in Univers. Am mai putea vorbi despre omul vitruvian, care formeaza o pentagrama.

In textele Sumeriene pentagrama reprezinta cele 5 planete vizibile, iar acordand aceasta cu matematicianul, occultistul si filozoful grec Pitagora, 5 reprezinta numarul omului din motivul diviziunii corpului sau, cap, maini, picioare, si totodata fiecare dintre cele cinci varfuri ale pentagramei reprezentand unul dintre cele 5 elemente care constituiau omul: focul, apa, aerul, pamantul si etherul.
Pentagrama, acest simbolism particular a persistat de-a lungul secolelor si a avut o mare influenta asupra teologiei si diverselor traditii.

    CRESTINII SI PENTAGRAMA

Pentagrama
Primii crestini au folosit acest simbol ca emblema, crezand ca este reprezentarea Christului, iar mai tarziu pentaclul a devenit foate important pentru multe doctrine esoterice Medievale si Renascentiste care credeau in sistemele alchimiei Kabbalei si Ceremonialului Magic.
Magicieni care practicau ritualurile, precum grecii, foloseau simbolul ca un microcosmos al corpului uman.

Practica Ritualului Magic a fost folosita pentru a crea o situatie de apropiere de Dumnezeu prin folosirea simbolurilor si a ritualurilor. In traditia Kabbalistica Evreiasca, pentagrama reprezinta cei 5 sephiroti din partea de sus a Arborelui Vietii, cinci numere care sunt indivizibile, reprezentand fortele arhetipale: justitia, indurarea, intelepciunea, intelegerea si splendoarea.

Kabbalistii Crestini au incercat sa foloseasca misticismul Evreiesc pentru a dovedi ca divinitatea Christului este legata in mod special de pentagrama, aceasta simbolizand pentru ei Christul ca Duhul Sfant manifestat in trup. Ca trasatura gematrica favorita a fost adaugarea literei Ebraice Shin , 21 , simbolizand focul si Duhul Sfant, la cele patru litere Biblice ale numelui lui Dumnezeu YHVH, pronuntat Jehovah, devenind YHSnVH -Yehoshua sau Iisus.

Pentagrama Dar intre pentagrama si Crestinism au fost multe conexiuni inainte de cruce, care era doar o emblema preferata, folosita pentru bijuterii si amulete. Ea era asociata celor cinci rani ale Christului si pentru ca putea fi trasata dintr-o singura miscare a penitei, cu Alpha si Omega ca unul.
Aceasta a fost de asemenea expresia secretelor Gnostice care aveau ascunse si alte istorisiri Crestine. In mod frecvent folosesc pentagrama si cei care practica ritualurile Wicca, Neopaganiste si Satanice.

In traditiile Wicca si Neopaganism simbolul sau este derivat din Ceremonialul Magic Medieval reprezentand cele 4 elemente guvernate de spirit sau in alte cazuri el reprezentand unitatea omenirii cu pamantul sau cu regatul spiritului.

Pentru cei mai multi oameni pentagrama este asociata cu magia neagra si venerarea lui Satan.
Pentagrama Satanica este un simbol inversat, rasturnat, al pentagramei folosite in Ceremonialurile Magice ale Magiei Albe, aici ea prezinta doua varfuri in sus si un varf in jos.
Adoptia pentaclului ca simbol Satanic este relativ recenta, inscrip?iile sale fiind reprezentarea Magiei Negre, care simbolizeaza triumful materiei si dorintele individuale peste dogmele religioase.
In Francmasonerie pentagrama se refera la Steaua Arzatoare, si cateodata simbolizeaza descendenta divina a Christului in lumea materiala, iar ca adaos la simbolismul Pitagorean, ea reprezinta Steaua Bethlemului.

Trebuie sa intelegem ca pentagrama este un simbol transcultural. S-ar parea ca “vinovat” pentru introducerea ei in culturile europene este Pitagora, care a adus-o in urma unei calatorii efectuate in Babilon si Egipt. Dupa Pitagora pentagrama ( “Hugieia” tradusa prin “sanatate”) are sensul de “Binecuvantare Divina”. Sensul s-a pastrat pana in sec. al XVI lea cand Paracelsus il introduce in alchimie. Pana la inceputul sec. al XIVlea cand Filip al IV lea a “finalizat” disputa cu Templierii, pentagrama era simbol crestin (reprezenta Christul). Acesta este motivul pentru care il gasesti pe zidurile catedralelor ( nu numai gotice). Masoneria foloseste pentagrama si cu varful in sus si cu el in jos. Gruparile Masonice Feminine folosesc “Steaua Estului” (pentagrama cu varful in jos).
De ce satanismul foloseste acest simbol? Probabil a preluat ideile precrestine in care acesta reprezenta (printre multe altele) steaua (planeta) Venus, casa lui Lucifer.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 3,472 times, 1 visits today)