Cartea Blestemelor, de Andrei Ruse, a fost un roman despre care s-a vorbit mult in ultimul an. Acesta este primul volum din seria Ultimul Imparat Nemuritor si te introduce direct in noaptea friguroasa in care sapte ostasi se intorc la palat, aducand cu ei un strain misterios, de pe un taram necunoscut, care stie de ce fiul imparatului oamenilor nu se trezeste la viata. Patrunzi astfel intr-un timp inainte de timp, un univers pagan si plin de magie, al basmelor, miturilor si al folclorului pur romanesc, asa cum nu l-ai aflat vreodata, unde zane, valve, iele si stime, ursitoare si vrajitori sau fiinte fantastice ale padurilor si noptilor deschid „cartea blestemelor” lui Aleodor, cel sortit sa schimbe lumea stiuta de pana atunci.
Asteptarea a luat sfarsit pentru cititorii care au indragit Cartea Blestemelor. Intre 5 si 28 mai se poate precomanda (vezi AICI), Cartea Ielelor, cel de-al doilea volum, in care Aleodor va trebui sa trezeasca spiritele celor morti din inchipuirea ca-s vii, in nalucirea blestemata a Zmorei, stapanitoarea viselor; va avea de infruntat Gheonoaia si ielele de pe taramurile ei pline de moarte; bohanchile ispititoare ale Mumei Padurii, pentru care-si va jertfi cea mai de suflet avere; nemilosul Crasnic ce ingrozea Salasurile Arcobazilor; iar cel mai batran arbore din lume, Bonza, ii va dezvalui o profetie chinuitoare, inainte de a intra in Tara Zmeilor. Calatoria inspre Tinerete fara Batranete si Viata fara de Moarte se schimba insa odata ce cunoaste dragostea, atat de pura incat nu-i pasa ca fiinta care-i va schimba intreaga ursita nici macar nu este un om pe de-a-ntregul.
Poti avea oricati ani, dar uneori merita sa te afunzi intr-un univers fantastic, in special unul romanesc si spun asta pentru ca de cele straine n-ai dus lipsa in ultimele decenii, fie ca l-ai urmarit pe Harry Potter in aventurile sale, fie ca ai urmarit personaje din seria Twilight – ca sa nu mai zic de „The Witcher” care a devenit si serial pe Netflix. Tot pachetul din „Cartea Blestemelor” mi-a readus senzatia de caldura, de liniste si pace pe care o aveam cand mama obisnuia sa-mi citeasca povesti inainte de culcare – Vice Romania.
Scris arhaic, tot felul de lighioane de care am mai auzit si de care n?–?am mai auzit (excelent, ne sporeste creativitatea!) si o poveste fantastica, ce te face sa-ti pui intrebari la care vei avea parte de un raspuns chiar mai curand decat ai crede. – Fictiunea.ro.
Cartea Blestemelor, prima parte din trilogia Ultimul imparat nemuritor poate fi comandata aici!
Intr-o noapte friguroasa, sapte ostasi se intorc la palat, aducand cu ei un strain misterios, de pe un taram necunoscut, care stie de ce fiul imparatului oamenilor nu se trezeste la viata. Salvarea printului insa vine cu un pret usturator: o profetie care spune ca atunci cand el va implini al douazecilea sau leat, va trebui sa plece din regat pentru totdeauna, spre locul de unde sangele sau isi are radacinile. Destinul sau ii va fi ascuns de cei din jur, dar odata ce va creste, inima incepe sa i se nelinisteasca, banuind ca alt adevar ii este scris in stele.
Patrunde intr-un timp inainte de timp, un univers pagan si plin de magie, al basmelor, miturilor si al folclorului pur romanesc, asa cum nu l-ai aflat vreodata, unde zane, valve, iele si stime, ursitoare si vrajitori sau fiinte fantastice ale padurilor si noptilor deschid „cartea blestemelor” lui Aleodor, cel sortit sa schimbe lumea stiuta de pana atunci. O reinterpretare epica a uneia dintre cele mai frumoase povesti stravechi autohtone, Tinerete fara Batranete si Viata fara de Moarte.
Andrei Ruse este antreprenor, scriitor, editor de carte si promoter cultural. Este cunoscut publicului pentru cartile Soni, Zaraza sau Despre tristetea femeilor frumoase, toate reeditate de nenumarate ori. In 2016, a infiintat Editura Hyperliteratura, al carei director este si in prezent. Andrei Ruse s-a nascut in decembrie 1985, in Bucuresti.
Carti
A debutat cu volumul de poezie Black Job (Ed. Vinea, 2007), dar apoi s-a dedicat prozei in totalitate. Primul lui roman, SONI (Ed. Tritonic, 2008, 2009; Ed. Polirom, 2012; Ed. Rao, 2014), povestea unei tinere de 26 de ani diagnosticata cu cancer, care afla ca are numai jumatate de an de trait si porneste intr-o calatorie urbana tumultoasa plina de sex si droguri pentru a intelege sensul libertatii si existentei ei, a fost una dintre cele mai dezbatute carti in online la momentul ei, cu sute de recenzii si reactii, prima carte cu video-trailer din Romania si printre primele titluri pentru adolescenti aparute la noi, considerata un best-seller, depasind 10.000 de exemplare vandute si ajunsa in prezent la a patra editie.
A continuat cu romanul Dilar pentru o zi (Ed. Polirom, 2011), incercarea unui politist de a prinde un important „dilar” de droguri din capitala pentru a avansa rapid in cariera, insa este nevoit sa consume cateva dintre stupefiante timp de cateva ore si ajunge sa aiba o serie de revelatii despre sine si lume, care ii vor schimba viata in totalitate.
Cativa ani mai tarziu, a primit o bursa importanta in Germania, la prestigioasa Akademie Schloss Solitude (Stuttgart, 2012), unde a inceput sa scrie Zaraza, tratand ascensiunea si decaderea unuia dintre cei mai mari dizeuri ai interbelicului, Cristian Vasile. A publicat romanul dupa o perioada de documentare intensa ce a durat aproape trei ani (Ed. Polirom, 2014, 2016; Ed. Hyperliteratura, 2021), iar acesta s-a bucurat rapid de succes, ajungand pana acum la inca trei reeditari. A fost desemnat si Romanul anului 2014 (votul cititorilor, site-ul Bookaholic) sau Cea mai buna carte din 2014 (site-ul Carticusuflet.ro, proiectul scriitoarei Camelia Cavadia), iar Razvan Mazilu a semnat un spectacol musical cu acelasi titlu, inspirat din carte.
A urmat Despre tristetea femeilor frumoase (Ed. Hyperliteratura, 2019), o serie de proze scurte fantastice si biografice, scrise in perioada 2014 – 2018. Cartea a ajuns la a treia retiparire in primele luni de la aparitie.
In prezent, lucreaza la trilogia Ultimul imparat nemuritor, inspirat din basmul Tinerete fara batranete si viata fara de moarte si din mitologia si folclorul romanesti. Prima carte, Cartea Blestemelor, a aparut in martie 2022, si va fi urmata de Cartea Ielelor (2023) si Cartea Plangerii (2024).
I-au fost traduse texte in diverse reviste sau antologii din Europa (Anglia, Germania, Cehia sau Serbia) si a sustinut numeroase lecturi publice in strainatate.
Alte proiecte
A deschis / administrat multe publicatii sau comunitati online dedicate literaturii in special perioada 2006-2010 (Sketche, ROcultura, Boomlit, FDL s.a.). In 2012, a initiat revista online Hyperliteratura, care a devenit una dintre cele mai citite publicatii de cultura din tara in perioada 2014-2016 (cu aproape 500.000 de vizitatori unici pe luna, o pagina a comunitatii de Facebook de peste 150.000 de fani si unde a elaborat foarte multe campanii de promovare de carte, colaborand cu cele mai importante librarii si edituri din tara). In 2015, a coordonat si publicat o antologie a celor mai bune materiale publicate de echipa revistei, 69 de motive stupide sa te apuci de citit, carte ce s-a vandut in peste o mie de exemplare la numai cateva saptamani dupa aparitie. Dupa o activitate de sase ani, in 2018, a inchis revista, planurile sale dedicandu-se exclusiv editurii cu acelasi nume.
In paralel, s-a ocupat de probleme care au tinut de promovarea de carte din Romania, cautand si solutii alternative de finantare (a apropiat conceptul de crowdfunding in peste 25 de proiecte initiate fie direct de el, fie coordonate impreuna cu altii; a tinut si conferinte pe aceasta tema, venind in sprijinul start-up-urilor din zona culturala) si are o experienta de peste zece ani in zona de editare de carte, comunicare si marketing cultural. A lucrat pentru mai multe edituri, in zona de media si publicitate, a cochetat o perioada si cu jurnalismul cultural, iar din 2017 este antreprenor.
Din 2022, este colaborator al canalului Zaiafet, cu emisiuni dedicate cartilor si istoriei.
Editura Hyperliteratura
In 2017, a infiintat Editura Hyperliteratura, un proiect prin care si-a propus sa adune unii dintre cei mai buni autori romani contemporani, oferindu-le drepturi financiare mai mari fata de editurile „traditionale” in primul rand, dar si o platforma de promovare mult mai coerenta pentru titlurile lor. Programul editorial se concentreaza pe trei colectii: de proza contemporana, de istorie, iar din 2021 si o colectie comunicare si marketing, 100% romanesti.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
Cu cartea Blestemelor incepe trilogia Ultimul Imparat Nemuritor, un roman unic in lumea cartilor, care a captat foarte bine atmosfera din folclorul romanesc, miturile si basmele, vorbind despre dragoste si maturitate, curaj si tradare. Aceasta carte iti va reda increderea ca magia se mai poate intalni in cele mai mici lucruri. Este un must-read!