Profetiile, viziunile si visele referitoare la trecut, prezent sau viitor, alcatuiesc fara indoiala punctul culminant din povestea serialului Casa Dragonului. E cea mai smechera si importanta parte din film, plina de imaginatie si originalitate. Dar ele sunt o parte semnificativa si in cartile care au inspirat serialul si in Urzeala Tronurilor. In plus, sunt mereu asociate unor importante evenimente sau unor personaje ce influenteaza cursul istoriei.
In Westeros, profetiile sunt exprimate in moduri diferite, in functie de perioada de raportare a personajelor, de mediul in care traiau, de popoarele carora le apartineau si nu in ultimul rand, de o capacitate speciala cu care erau inzestrati anumiti indivizi. Adica nu oricine putea avea astfel de revelatii. Cateodata erau mostenite.
Visele verzi ale Copiilor Padurii
De pilda, misterioasa rasa care popula continentul Westeros inainte de aparitia Primilor Oameni, cunoscuta sub denumirea de „copiii padurii” sau pur si simplu „copii”, avea in randurile ei cativa profeti inzestrati cu o abilitate aparte, numita „greensight”, care le ingaduia sa aiba asa-zisele „vise verzi”, gratie carora reuseau sa perceapa semnale, mesaje, imagini sau evenimente din trecut, contemporane lor sau care urmau sa se petreaca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat.
Denumirea de „vise verzi” pare sa fi fost legata tocmai de verdele padurilor in care locuiau aceste creaturi bizare, iar cei ce detineau astfel de capacitati erau socotiti speciali, intelepti si solitari, cu o infatisare aparte, avand „ochii fie de un rosu aprins precum sangele, fie de un verde asemanator muschiului copacilor din inima padurii”. Vezi Cioara cu trei ochi.
Abilitatea respectiva avea sa fie transmisa ulterior Primilor Oameni si izbuti chiar sa se propage de-a lungul vremurilor, descoperita fiind dupa sute si sute de ani, la anumiti descendenti ai acestora, desi ramane un mister modul in care un individ anume primea acest dar la nastere.
O persoana inzestrata cu „greensight” visa la fel ca toti ceilalti semeni ai sai, dar natura viselor verzi era cu totul si cu totul diferita, fiind incarcate de semnificatii, simboluri si imagini cu o zestre metaforica remarcabila, infatisand evenimente care vor avea loc intr-o perioada mai mult sau mai putin indepartata.
Intrepretarea acestor vise nu era catusi de putin simplu de realizat, dar visatorul exeprimenta implinirea viziunilor ca si cum ar fi participat direct la desfasurarea evenimentelor cu pricina; mai mult decat atat: anumite persoane inzestrate cu greensight isi puteau visa pana si propria moarte.
Verdele apare frecvent in contextul viselor profetice de altfel: in randurile crannogmenilor – un popor izolat care popula mlastinile din teritoriile Casei Reed – se distingeau „greensihters” deosebiti, printre acestia numarandu-se si Jojen Reed, un personaj care avea ochii de un verde nefiresc – o caracteristica ce se presupune ca ar fi fost legata direct de gradul avansat al abilitatilor sale de a „visa in verde”.
Viziunile si profetiile membrilor Casei Targaryen, visele de dragon
Anumiti membri ai Casei Targaryen se distingeau totodata ca fiind in masura sa aib? vise profetice – o trasatura care-si are adanc infiripate radacinile in istoria lor.
Se pare ca unicul motiv pentru care au reusit sa se salveze impreuna cu dragonii lor de la catastrofa ce s-a abatut asupra Valyriei in vremuri ancestrale a fost tocmai acela ca fiica Lordului acelei perioade a avut un vis prin care erau avertizati de ceea ce avea sa se intample.
Targaryenii au interpretat visul ca o amenintare cu adevarat demna de luat in seama si au parasit meleagurile Valyriei inainte ca acestea sa fie distruse in totalitate de o eruptie vulcanica fara precedent.
Aceasta caracteristica pare sa se fi transmis din generatie in generatie, la fel ca si legatura lor speciala cu dragonii, dobandita prin „mentinerea puritatii liniei sangelui”, astfel incat, chiar si dupa cateva sute de ani de la disparitia dragonilor, Targaryenii aveau vise menite sa-i incredinteze ca intr-una din zile, magnificele creaturi vor face din nou parte din viata lor.
Spre deosebire de „greensight”, abilitatea celor ce aveau „vise verzi”, Targaryenii sustineau ca viziunile lor se desprind din contextul unor „vise de dragon”.
Insusi lordul Aegon Cuceritorul afirma la un moment dat ca ar fi avut un „vis de dragon” care-l determina sa adopte decizia de a organiza impresionanta sa campanie de cucerire a celor Sapte Regate, desi continutul detaliat al visului cu pricina ramase complet invaluit in mister.
Cand Aegon I Targaryen se abatu asupra nobilelor case ce incercara sa-i opuna rezistenta, Inaltul Septon al Vechii Citadele se inchise in „Septul Instelat”, se ruga sapte zile si sapte nopti tinand post negru, pentru ca in final sa iasa si sa anunte solemn ca autoritatea „Credintei Celor Sapte” nu i se va opune lui Aegon Targaryen si surorilor sale, Visenya si Rhaenys, sustinand ca acesta este mesajul care-i fu transmis direct de Crone, adica de zeita Baba – una din cele sapte entitati divine care guvernau principiile credintei sale.
Profetia sa fu insa cat se poate de amenintatoare: in cazul in care Oldtown isi va indrepta armele impotriva lui Aegon Targaryen, orasul va fi distrus in intregime, ars din temelii de flacarile aruncate de dragoni.
Ascultand cuvintele Inaltului Septon, lordul Manfred Hightower refuza sa se alature cu armatele sale celorlalti lorzi, ba chiar deschise larg portile cetatii dinaintea lui Aegon Cuceritorul cand acesta se ivi la orizont – lucru care avea sa salveze orasul si locuitorii sai de la pieire.
Si alte categorii de personaje prezente la nivelul fanteziei isi declara capacitatile speciale de a prevedea viitorul, cum ar fi de pilda anumiti presupusi oracoli, practicanti ai magiei, preotii sau vrajitoare – intr-un cuvant, nu lipsesc din peisaj acei indivizi ce in teorie ar detine abilitati speciale in acest context.
Totusi, pretentiile lor de a detine darul profetiei si natura exacta sunt destul de vag abordate, lasand loc de interpretare pentru vise, viziuni si alte asemenea fenomene, inclusiv pentru varianta purei coincidente in ceea ce priveste adeverirea anumitor lucruri. Ce stim acum din noul serial Casa Dragonului este mostenirea lasata de Aegon Cuceritorul prin profetia sa in privinta iernii lungi ce se va abate asupra Westerosului. Pe tronul de fier trebuie sa stea un Targaryen, iar cuvintele care prezic sosirea Printului Promis sunt inscriptionate in valiriana pe otelul pumnalului valyrian pe care il detine Viserys si pe care i-l arate mostenitoarei sale de drept, Rhaenyra Targaryen. Dar cine este acel Print Promis despre care am auzit atatea? Am crezut ca e vorba despre Daenerys sau Jon Snow in Urzeala Tronurilor, dar se pare ca e mult mai mult. Probabil George Martin va face lumina cand va termina seria de carti. Va las link in descriere daca doriti sa aflati mai multe!
O profetie ancestrala: Azor Ahai – Printul care fu promis
Una din cele mai reprezentative profetii pentru civilizatia ce populeaza lumea imaginara din Casa Dragonului este cea referitoare la „Printul promis” – un erou legendar caruia-i revenea misiunea de a salva intreaga omenire de la a fi inghitita de fortele intunericului: Azor Ahai.
In esenta, profetia sustine ca Printul cu pricina ar fi trait in vremuri de mult apuse, dar ca avea sa revina printre oameni la ceasul la care „o stea va sangera, vestind in acest fel sosirea sa”.
Potrivit legendei, Printului ii fu dedicata o balada, un cantec de o neasemuita frumusete, dupa numele caruia fu intitulat si romanul ce se afla la baza scenariului filmului: „Cantec de gheata si foc”.
In realitate nu se precizeaza cu exactitate din ce izvoare ar fi provenit aceasta profetie intrucat informatiile despre Printul promis sunt destul de limitate, cu exceptia faptului ca Azor Ahai ar fi fost pomenit de catre preotii antici in profetiile lor cu mii de ani in urma.
Anumite indicatii furnizate de diferite personaje, sugereaza ca Printul promis ar apartine liniei de sange a Targaryenilor, desi nu e prea limpede in ce masura acest aspect ar fi relevant pentru legenda in sine.
Anumiti Mari Maestri mentioneaza repetitiv faptul ca „…odata cu aparitia stelei sangerande, din fum, din foc si din sare, va renaste Printul care fu promis”, desi nu atribuie acestei aparitii numele de „Azor Ahai”.
De-a lungul secolelor, in cateva randuri se presupuse ca Printul s-ar fi reincarnat deja in persoana unui anume descendent al Casei Targaryen, dar cum profetia sustinea ca eroul cu pricina va reusi sa „salveze omenirea de la pieire”, rezulta ca nici unul din Targaryenii banuiti de a intruchipa salvatorul lumii nu ar fi corespuns cu adevaratul erou al profetiei:
- Printul Rhaegar Targaryen – primul fiu al regelui Aerys al II-lea Targaryen si al reginei Rhaella fu indicat la un moment dat de catre Maestrul Aemon drept Printul promis si insusi Rhaegar fu convins de acest lucru pentru o buna bucata de vreme in tinerete, intrucat avu parte la nastere de fumul incendiului mistuitor de la Summerhall, dublat de sarea lacrimilor ce fura varsate in acea imprejurare; ulterior insa, isi schimba opinia, incredintat ca de fapt ar fi vorba despre fiul sau, Aegon;
- Aegon Targaryen – cel de-al doilea copil al printului Rhaegar si al printesei Elia Martell se nascu intr-o noapte in care o cometa stralucitoare brazda cerurile deasupra cetatii din King’s Landing, ceea ce-i determina pe multi din cei prezenti sa presupuna ca el ar fi in realitate „Printul promis”, dar nici aceasta varianta nu se demonstra reala, intrucat atat tatal cat si fiul fura ucisi in batalii de catre adversarii lor (Rhaegar de catre lordul Robert Baratheon in Batalia Tridentului si Aegon de catre Ser Gregor Clegane, la King’s Landing);
- Aegon al V-lea Targaryen, isi aminti pe cand era copil ca regele Aerys i-ar fi citit odata o profetie dintr-o carte prafuita, care sustinea ca odata cu reaparitia dragonilor pe pamant, va lua nastere o forta nemaivazuta – un balaur cu trei capete care va servi Printul in batalia sa pentru salvarea lumii din ghearele Intunericului; ulterior, in „Urzeala Tronurilor”, se presupuse la un moment dat, ca Printul ar fi putut fi de fapt o Printesa – Daenerys Targaryan – si ca balaurul cu trei capete ar fi corespuns de fapt celor trei dragoni ai sai;
- O alta versiune a profetiei si cea mai credibila de altfel, legata in mare parte de cea a mamei celor trei dragoni – Daenerys – ar fi indicat de fapt ca Jon Snow putea fi „Printul care fu promis”, intrucat se nascu in timpul vremurilor tulburi ale Rebeliunii lui Robert, iar in venele sale curgea sange de Targaryen, ca fiu al Lyannei Stark si al printului Rhaegar Targaryen, deci la randul sau era un personaj in masura sa stabileasca o legatura speciala cu dragonii si sa se implice direct in salvarea lumii; Jon Snow fu de altfel cel ce starbatu vazduhul pe coama unuia din cei trei dragoni, alaturi de Daenerys – cea care dadu nastere, prin foc si fum, celor trei magnifice creaturi implicate in marea batalie impotriva celui mai infricosator pericol ce a amenintat vreodata lumea lor – un tablou care care reuseste sa cuprinda pe deplin elementele profetiei, inclusiv „balaurul cu trei capete” prezent de altfel si la nivelul blazonului Casei Targaryen.
Bibliografie:
- Martin, George R.R. – „Fire & Blood”, 2018;
- Young, Joseph Rex – „George R.R. Martin and the Fantasy Form”, 2019;
- Martin, George R.R. – „Fire and Blood: 300 Years Before a Game of Thrones (a Targaryen History)”, 2020;
- Wilson, Jeffrey R. – „Shakespeare and Game of Thrones”, 2020;
- Day, Debbie – „Everything We Know About Game of Thrones Prequel Series House of the Dragon”, 2021.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.