Episodul 3 “Adar” din Stapanul Inelelor: Inelele Puterii – recenzie si analiza

Dragi mitologi, eu sunt Delmo si ca de obicei, saptamanal, aici la Mythologica, analizam episoadele din Inelele Puterii, lansam teorii si ipoteze si ne minunam. Daca va place mitologia si povestile, nu uitati sa va abonati si sa rasfoiti prin listele si clipurile mele. Hai sa vedem despre ce e vorba in episodul 3 din Inelele Puterii.

Asadar v-am rezervat bilete pentru o croaziera pe insula Númenor, bilet doar dus deocamdata asa ca urcati-va bord. Marea e agitata si va ploua cu spoilere. Actiunea are trei directii principale: insula Numenor, casa Hobitilor si Tinuturile de Sud.

 

Elendil, Isildur, Pharazon si regatul Numenor

NÚMENOR. Asta e cuvantul de baza. Salvati de o barca foarte misto, Hallbrand si Galdriel, sunt scosi din apa si barca se intoarce acasa. Salvatorii par foarte coordonati, cu aspect si trasaturi de soldati. Tocmai pentru ca asta si sunt: osteni ai marii din Numenor. Vedem inca de pe punte ca elfii nu sunt bieveniti aici. În orice caz, ei navigheaza spre cel mai frumos port unde as vrea sa-mi rezerv o vacanta imediat. E cel mai frumos loc pe care l-am vazut inclusiv in filmele Stapanul Inelelor: statui înalte construite în stanci, un oras magnific pe o insula. Zici ca e Mykonos.

Eroii coboara din barca si cand Halbrand întreaba de cand oamenii ca el construiesc astfel de lucruri, Galadriel ii spune ca acesti oameni care au construit Numenor nu sunt oameni obisnuiti si au primit ajutorul elfilor, fiindu-le prieteni si aliati in trecut. În timp ce stramosii lui din Tinuturile de Sud erau ocupati sa fie loiali primului lord întunecat Morgoth, barbatii care au fost loiali elfilor si Valarilor (zeii aia despre care va povesteam in episodul trecut – link in descriere) au facut ca o insula întreaga sa se ridice pentru ei din mare. Nu subestima niciodata puterea unei arhitecturi bune. Ea îi spune ca oamenii lor au fost rude la un moment dat, dar în cele din urma Númenor a rupt legaturile.

Exista mai multe referinte aici: valarii le-au interzis oamenilor din Numenor sa navigheze mai spre vest pana în Valinor, ceea ce înseamna ca oamenii trebuiau sa ramana muritori, desi aveau vieti lungi de 200 si chiar 300 de ani  – ceea ce trebuia sa fie un lucru bun, initial. Un cadou, chiar. De-a lungul timpului, regii Númenoreni s-au suparat din cauza asta si s-au despartit de protectorii lor, lasand doar un grup de barbati în Vestul Númenorului care au ramas loiali elfilor si valarilor.

Halbrand îi spune lui Galadriel sa nu înfrunte pe nimeni, ceea ce pare ciudat. Stim ca Galadriel e pusa pe bataie si harta mereu, dar sfatul asta, din partea cuiva asa necopt. Cel putin aparent. Dar stai sa vedem in continuare. Ei ajung în fata reginei regente Míriel si a consilierului Pharazôn. Galadriel, ca de obicei, este mandra si îndrazneata, crezand ca ii da pe astia pe spate cu titlurile ei de comandant militar. Intr-un loc unde toti ii urau pe elfi ea se gandeste ca cea mai buna politica e sfidarea. Treaba e ca mai rau face, iar cel la care nu ne asteptam, adica Halbrand vine cu cuvinte mieroase, impaciuitoare si reuseste sa obtina favorul curtii si al reginei ca oaspeti, si nu prizonieri.

 

Pe insula il intalnim pe capitanul Elendil, cel care i-a salvat pe cei doi, pescuindu-i din ocean. Se pare ca are un fiu pe nume Isildur. Da, era sa innec. Nu va zice nimic numele asta! E cel care, in Stapanul Inelelor, va taia mana cu Inelul Suprem pe care il purta Sauron, si si-l va insusi. De aici pleaca toata nebunia din seria Stapanul Inelelor. Un nebun care in loc sa distruga Inelul, il ia pentru sine, iar Inelul face ce stie mai bine: ii distruge vointa, caci Adevaratul Inel cauta cu orice pret sa se intoarca in mainile Stapanului sau. My preciouss. Ajunge apoi cu trecerea timpului la Gollum si de aici stiti povestea.

Isildur se antreneaza, cam ca toti baietii de pe insula, sa devina marinar. Au o adevarata obsesie pentru mare oamenii astia, un crez si chiar lozinci ca alea de partid gen: „MAREA ESTE ÎNTOTDEAUNA DREPT?”. Ba chiar trebuie sa dea un examen, numit “incercarea marii” la finalul uceniciei si 4 ani apoi ca sa devina ofiteri ca sa isi ocupe locul in breasla cea mai respectata de pe insula: marinarii. Intreaga insula ca societate era guvernata de bresle, asociatii de muncitori, hai sa le zicem sindicate. Daca erai fierar trebuia sa faci parte din acea breasla daca doreai sa muncesti. Fix ca in Evul Mediu.

Isildur mai are o sora pe nume Earien, dar pana acum nu este implicata in poveste.

Înapoi la palat, Míriel ne vorbeste despre copacul alb de afara care îsi pierde petalele. Ea spune ca este o amintire vie ca ochii si judecata Valarilor sunt asupra lor. Se pare ca acel Copac Alb este chiar adus de elfi din Valinor si pierderea petalelor ar putea reprezenta un semn rau. Un semn care isi face simtita prezenta odata cu sosirea lui Galadriel. Miriel este suspicioasa in privinta capitanului Elendil intrucant numele lui inseamna „prieten al elfilor” si el este din Vest, acolo unde v-am spus ca se retrasesera cei loiali elfilor.

Daca Elendil a scos camasa curata in discutia cu Miriel, fiind pus sa o pazeasca pe elfa cu pielea lui la bataie, e cat pe ce sa fie injunghiat de Galadriel care a intrat iar in modul ninja sarind pe acoperisuri ca in Asassins Creed si incercand sa fure o barca. In loc sa fie ea cea inteleapta, Elendil trece pe modul tata spunandu-i ca îi aminteste de copiii sai. Dintr-una in alta cei doi devin aliati si cutreiera Numenorul galopand ca sa ajunga la o Sala a Legii, un loc unde, ce sa vezi – chiar la fix a picat – existau inscrisuri din lumea veche, exact ca alea de le cauta Gandalf. Si acolo gaseste dovezi despre acel sigiliu pe care l-a gasit in fortareata aia inghetata din primul episod. Dar sigiliu, ce sa vezi iar, nu e ma sigiliu, este o harta a Southlands. Se pare ca exista un plan al lui Morgoth de a transforma zona într-un taram în care raul poate trai, rade si iubi. Nu ma, vrea sa distruga lumea, dar are nevoie de un loc comod, cu fotoliu si semineu pe care sa-l poata numi acasa. Doar Morgoth nu era un monstru. Acest lucru va fi pus în aplicare de catre succesorul lui Morgoth, Sauron, daca Morgoth este învins. Astia erau organizati. Mai bine cautau ceva de inchiriat decat sa se apuce de amenajari.

Hallbrand, lasat singur prin Numenor de capul lui, se apuca de baut si bataie. Ca asta stia sa faca cel mai bine. V-am zis ca e ceva ciudat cu omul asta. Am vazut-o de la primele secvente. E prea elocvent, prea increzator si smecher. Tocmai deaia toata lumea crede ca e Sauron deghizat. A, ce, credeati ca o sa o lungesc mai mult! Nu, v-am dat cartile pe fata! Oricum vom avea un episod separat doar despre el. Vrea sa devina fierar, ca sa vezi coincidenta. Si Sauron deghizat tot aia face ajutand elfii sa faureasca inelele din bunavointa inimii sale. Dar nu puteai deveni fierar decat daca faceai parte dintr-o ghilda. Hallbrand nu are timp de asa ceva si alege calea cea mai usoara – sa fure o insigna care demonstra ca faci parte din breasla fierarilor. Si asa reuseste sa se ia la tranta cu batausii din Numenor. Ai crede ca astia bronzati si lucrati cu ciocanul il vor face piftie pe slabutul Hallbrand. Dar ii cafteste asta mai rau decat Chuck Norris. Oare unde invatase asa ceva? Adica e de next level. Il prind insa gardienii si il baga la bulau. Dar n-o sa stea mult timp singur ca va primi o vizita. Da, ati ghicit – Galadriel. Din vorba in vorba ea ii destainuie ca stie ca e ceva putred la mijloc si el ascunde ceva tainic, adica nu e cine pretinde. De fapt, are si un pergament luat din biblioteca aia misto secreta care sa dovedeasca asta. Arata un simbol care se potriveste cu unul pe care îl poarta la gat. Un fel de medalion. Cu multi ani în urma, un tip cu acelasi semn a unit popoarele împrastiate din Southlands. Poate – doar poate, s-ar putea întampla din nou. Mai n-are cum! Eu zic ca sigur s-a mai intamplat. Sa vedeti gluma proasta ce fac!

Ea spune: „Poporul tau nu are rege pentru ca tu esti regele”. Pfoai, spoiler. Nebunie, multimea se ridica in picioare. Aceeasi poveste ca in Stapanul Inelelor. Un necunoscut, un Pribeag se dovedeste a fi maretul rege al Gondorului. Aici e Hallbrand, regele din Tinuturile de Sud. Dar mai e ceva! Un secret intunecat: caci stramosul lui era cel care jurase cu sange loialitate lui Morgoth. Vedeti voi, lucrurile se leaga.

În acea seara, Elendil ia cina cu cei doi copii: Isildur si Earien. Isildur îi spune tatalui sau ca ar putea amana proba pe mare. Probabil ca vrea sa petreaca un an regasindu-se în timp ce merge cu rucsacul prin Europa. Da’ tasu nu vrea sa auda si il asigura ca fundul lui va fi pe nava pentru proba pe mare. Punct.

Earien le spune ca a fost acceptata în breasla constructorilor. V-am zis ca e pe baza de sindicate. Se pare ca fusese respinsa anterior, dar Isildur a convins-o sa aplice din nou. 

 

Harfoots in Rhovanion si Strainul

RHOVANION – E a doua noastra directie, unde se muta actiunea, de fapt lipsa ei. Mai este o zi înainte ca migratia Harfoot sa inceapa si este timpul festivalului. Desi multi au zis ca acesti hobiti sunt murdari si nu au cauta in film, eu zic ca au iesit destul de reusiti per ansamblu: obiceiuri, traditii, sarbatori, societate si cultura. Toata lumea sarbatoreste, dar parintii lui Nori sunt stresati pentru ca al batran are glezna rupta si, daca nu pot cara casuta pe roti, vor ramane în urma. 

Nori este mai putin concentrata pe soarta familiei ei si mai mult pe a ajunge la cartea lui Sadoc, batranul intelpt al grupului, pentru a putea gasi stelele pe care Strainul i le-a aratat cu licuricii. In cele din urma, cu ajutorul prietenei sale, reuseste sa fure cartea.

Înapoi la sarbatoare, Sadoc tine un mic discurs, inclusiv despre cum în migratiile anterioare, unii Harfoot au ramas în urma si cum, daca cineva ramane în urma de aceasta data, va fi purtat de ei … dar în inimile si amintirile lor. Ceea ce pare… întunecat pentru unii atat de veseli si zurbagii. Au o istorie destul de ciudata: unii morti din alunecari de teren, ingropati in zapada si altele. E un comic negru rau de tot.

Undeva în fundal, Strainul apare si reuseste cumva sa dea foc paginii furata de Nori din carte în timp ce încearca sa o citeasca. Se sperie, se încurca în plasa aia pe post de haina si le strica tuturor petrecerea. Nori va atrage pedeapsa asupra intregii familii, caci caruciorul lor va fi lasat la urma si ei stiu ca, fara ajutorul altor harfoots, nu vor reusi sa tina pasul. In societatea lor ei depindeau foarte mult de cei din nur. A doua zi dimineata harfootii incep calatoria. Cei din familia Brandyfoot raman deja in urma, dar Strainul le vine in ajutor si ii ajuta sa impinga caruta. 

 

Adar sau Sauron din Tinuturile de Sud?

SOUTHLANDS Cum ziceam, Tinuturile de Sud, sunt alaturi de insula si patria hobitilor, principalul reper. La finalul celui de-al doilea episod, Arondir a fost tarat în ??tunelurile subterane din Southlands. Acum se afla într-un loc ciudat care arata ca un lagar de munca sau transeele din razboi. Un orc spune ceva despre cineva care ii conduce pe nume Adar. L-au înlantuit pe Arondir si l-au pus sa lucreze la sapat. Imediat, îi recunoaste pe unii dintre camarazii sai elfi, precum seful Revion si un altul pe nume Médhor.

Ei ii explica cum au ajuns aici si ca orcilor nu le place soarele. Zici ca-s tot albinosi sau isi uitesera palaria de soare. Deaia purtau tot felul de cranii de animal ca sa le acopere fata si zdrente care sa ii apere de soare. De asemenea: par sa caute ceva — poate o arma. Revion le spune lui Médhor si Arondir ca trebuie sa iasa din sant si sa se uite bine la linia copacilor pentru a scapa. Orcii vor ca elfii sa taie un copac batran si mare, iar Revion, ca un ecologist smecher, vrea sa ii faca sa inteleaga ca e un copac mai vechi decat ei, elfii protejand astfel de copaci si padurile in general. Nu reuseste si iese scandal, orcii ii taie gatul lui Medhor incercand sa-si arate puterea si cruzimea, dar se trezesc cu o razmerita pe cap. Dar si la asta au o solutie, caci dau drumul la un warg. Da, i-am vazut in Stapanul Inelelor – niste bestii cumplite, imense, cu dinti clantanitori, moaca de hiena, apetit de balaur si mai mari decat un cal. Insa aici, din pacate, Amazon a dat-o in bara, e cel mai urat si nereusit monstru pe care l-au creat. Iti vine sa razi isteric in loc s-o iei la goana. Iti vine sa-i spui bancuri. In fine, Arondir ajutat de elfi isi demonstreaza puterea si reuseste pentru o clipa sa scoata capul din sant. Dar ce vede il descumpaneste enorm: totul in jur arata ca in Isengard: toti copacii din jur erau distrusi. E prins apoi si orcii sunt pe cale sa-i taie gatul cand cineva spune: „stai, adu-l la Adar”. 

 

Asta e finalul. Deci avem un regat insula nemaipomenit, o elfa indaratnica, un posibil rege sau Sauron si un Strain despre care stim tot atat de multe ca la inceputul show-ului. Ca sa va lamuriti, fiti atenti saptamana asta pentru ca voi posta episoade separate despre cine este Adar si Strainul ca sa ne lamurim un pic! Adica un pic de istorie, un pic de Tolkien, stiti voi, din astea esentiale! Pana atunci, nu uitati sa va abonati, eu sunt Delmo si valarii sa va aiba in paza.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 312 times, 1 visits today)

1 thought on “Episodul 3 “Adar” din Stapanul Inelelor: Inelele Puterii – recenzie si analiza”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.