Filmul Avatar 2 pe rampa de lansare – aventura pandoriana continua                     

Daca Avatar 1 v-a emotionat si v-a facut sa va imaginati lumea pandorienilor precum o posibila realitate amplasata undeva intr-un colt de univers, ei bine a sosit timpul sa va pregatiti sufleteste pentru continuarea acestei aventuri fantastice, gratie unui nou proiect semnat de James Cameron.

Este vorba despre o promisiune mai veche de fapt, pe care regizorul canadian a formulat-o inca dupa succesul rasunator inregistrat de primul film Avatar si anume de a prepara o noua delicatesa pentru apetitul vesnic deschis al fanilor genului.

Ingredientele tind sa se anunte similare: fantezie, suspans, personaje extraordinare si evenimente captivante, toate intr-un cocktail de o rara frumusete, asa dupa cum ne-am obisnuit sa servim la masa cameroniana incarcata cu bunatati pentru marile ecrane ale lumii.

Pasionat de tehnologii neofite si fenomene carora stiinta inca nu le-a descoperit toate tainele, James Francis Cameron a patruns in lumea productiilor cinematografice cu ambitia de a darui spectatorilor, lumi fascinante si protagonisti cuceritori, realizand proiecte ce s-au bucurat de incasari uriase.

Printre acestea se numara Terminator, Rambo, Aliens, Titanic, dar si incredibilul Avatar, care a batut efectiv recordul la acest capitol, atragand in vistieriile producatorilor aproape 2,8 miliarde de dolari.

Dar care sa fie motivele pentru care publicul a manifestat un asemenea interes extraordinar pentru Avatar si protagonistii acestuia?

Lumea Avatar: un spectacol care a cucerit Pamantul

Omul este fascinat din timpuri ancestrale de ideea ca nu se afla singur in Univers, iar dorinta de a cunoaste ceea ce se afla dincolo de granitele impuse de timp si spatiu i-a stimulat imaginatia, determinandu-l sa creeze cu ochii mintii prototipuri de lumi posibile, chiar daca extrem de indepartate.

In Avatar descoperim o astfel de lume extraordinara, in care protagonist nu este insa nici omul, nici nativii pandorieni, ci Natura insasi – un alt element care a avut darul de-a lungul istoriei sa infierbante imaginatia pamantenilor, cu fenomenele sale spactaculoase, ale caror taine nu au fost nicicand usor de descifrat.

Este cu atat mai electrizant sa se asiste la spectacolul unor uimitoare transformari, evenimente si manifestari ale elementelor Naturii Pandoriene – atat de speciala, atat de diferita de ceea ce ne-am obisnuit sa descoperim la nivelul propriei noastre planete.

Experienta sugerata de Avatar a impresionat atat de mult publicul spectator, incat numerosi fani s-au declarat extrem de implicati emotional, chiar pana la un nivel ce frizeaza riscul depresiei din pricina ca nu pot face parte cu adevarat din lumea extraordinara a Pandorei.

Cel putin aceasta este afirmatia multora din acestia, postata pe „Avatar Forums”, la sectiunea „Modalitati de a face fata depresiei dupa ce realizezi ca lumea Pandorei e intangibila”, unde nu putini sunt cei ce sustin ca dupa ce au vazut filmul, au simtit nevoia „sa se convinga ca totul e doar o fantezie, o lume virtuala cu neputinta de atins”.

Avatar: istoria unei capodopere cinematografice

Proiectul Avatar a demarat inca din anul 1994, cand Cameron scrise un tratat de circa 80 de pagini asupra filmului la care intentiona sa lucreze: filmarile ar fi trebuit in teorie sa inceapa imediat dupa finalizarea filmului „Titanic” (1997), dar regizorul decise ca tehnologia de care dispunea la momentul respectiv era inca insuficient dezvoltata pentru a realiza anumite scene necesare in Avatar.

In perioada 2005-2006, Cameron s-a concentrat asupra punerii la punct a limbajului nativilor Na’vi, scenariului si detaliilor specifice universului Pandorei.

Avatar a fost lansat in 2009, devenind un veritabil cult al genului stiintifico-fantastic si un blockbuster totodata, care l-a determinat pe Cameron sa se aventureze in creionarea unui proiect de tip expansiv: de la un prim sequel, initial prevazut pentru 2014 (dar amanat de cel putin patru ori), pana la declaratia potrivit careia ar fi incarcat de fapt pe teava pustii patru continuari.

In ceea ce priveste alegerea titlurilor exacte pentru acestea, optiunile catre care se indreapta atentia producatorilor pana in prezent ar fi deja formulate: „Avatar: The Way of Water”, „Avatar: The Seed Bearer”, „Avatar: The Tulkun Rider” si „Avatar: The Quest for Eywa”, dar „lucrurile nu sunt batute in cuie”, dupa cum a declarat Cameron.

Ce surprize ne rezerva al doilea capitol al aventurilor pandoriene

Pana una-alta, filmarile la Avatar 2 au inregistrat indelungi intreruperi provocate de pandemia Coronavirus – un eveniment ce a dat peste cap complet planurile regizorului canadian, care nadajduia sa programeze premiera pentru anul 2020.

Dar James Cameron a declarat ca pana si pandemia constituie un fel de provocare pentru ambitia sa de a finaliza cele patru continuari ale filmului Avatar, alaturi de multe alte probleme mai mult sau mai putin tehnice legate de procesul filmarilor, de alegerea celor mai potrivite locatii, de gestionarea scrupuloasa a efectelor speciale si a tehnologiilor specifice obtinerii acestora.

Pentru Avatar 2, a fost aleasa o locatie cu adevarat spectaculoasa, filmarile desfasurandu-se in cea mai mare parte in Noua Zeelanda – o tara insulara care se distinge prin pozitia sa izolata din sud-vestul Oceanului Pacific.

Desi secretul scenariului efectiv al filmului e pastrat cu strasnicie, in cadrul evenimentului Austrian World Summit desfasurat anul acesta in Austria, James Cameron si-a manifestat interesul pentru protejarea mediului, declarand ca acesta este unul din subiectele pe care doreste sa le abordeze intr-un format stilizat in toate celelalte continuari la Avatar:

Explorarea temei ecologiste constituie una din prioritatile asupra carora ar fi indicat sa se aplece tot mai multi artisti, pentru a sensibiliza marile puteri ale lumii, autoritatile competente si publicul in general. E limpede ca daca nu deschidem ochii la timp, toate minunatiile planetei vor inceta sa mai faca parte din vietile noastre – acesta nu este un film, ci o realitate de necontestat”, si-a exprimat regizorul parerea in contextul creatiilor de lucrari dedicate stimularii activitatilor destinate protectiei mediului inconjurator.

Avatar 2: curiozitati si dezvaluiri

Pentru actiunea din Avatar 2, publicul va trebui sa traga adanc aer in piept si sa se lanseze alaturi de protagonisti, intr-un univers subacvatic – aceasta este o prima dezvaluire legata de spectaculozitatea scenariului.

Intr-un post publicat la nivelul platformei de socializare Tweeter, actrita Sigourney Weaver s-a declarat entuziasmata si electrizata efectiv de modul in care a lucrat alaturi de echipa de filmari subacvatice:

A trebuit sa ma familiarizez cu tehnicile de free-diving pentru a interpreta rolul din Avatar 2, iar asta mi-a daruit o experienta de-a dreptul incredibila. Am izbutit sa-mi tin respiratia sub apa pentru un maxim de sapte minute si 14 secunde… chiar daca am avut oxigen suplimentar si supravecherea unui profesionist in materie – e de-a dreptul nebunesc, nu-i asa?”.

Nimeni nu poate sa raspunda la o astfel de intrebare mai bine decta ea insasi, avand in vedere ca deja a implinit 71 de ani in octombrie 2020, dar actrita este o veritabila „masinarie de razboi” in materie de filmari, dupa cum a afirmat insasi regizorul James Cameron.

Si Kate Winslet s-a declarat entuziasmata sa lucreze din nou alaturi de Cameron, desi dupa experienta similara avuta cu prilejul filmarilor la „Titanic”, unde nu s-a simtit tocmai la largul sau, actrita britanica a reusit sa-si alunge temerile pe deplin:

Jim s-a schimbat mult in ultimii ani, indeosebi tinand cont ca a devenit tata de mai multe ori… e evident mult mai calm… a fost o reala placere sa lucrez din nou alaturi de el...”.

Alaturi de cele doua vedete feminine vom regasi in Avatar 2 actori talentati precum Stephen Lang, Vin Disel, Sam Worthington, Zoe Saldana, Cliff Curtis, Oona Chaplin sau CCH Pounder.

Cu totii au beneficiat de o pregatire specifica pentru a reusi sa interpreteze rolurile corespunzatoare, sub supravegherea si indicatiile unei echipe de profesionisti, in masura sa le furnizeze toate informatiile necesare si sa le impartaseasca toate trucurile pe care le cunosteau pentru a le facilita o desavarsita patrundere in pielea personajelor lor, indeosebi in conditiile in care numeroase scene au fost filmate sub apa.

Intr-un fel cu totii ne-am simtit pe o alta planeta, ca si cum am fi facut deja parte din lumea Pandorei; actiunea si procesul filmarilor ne-au cucerit intr-o maniera absolut uimitoare, tinand cont ca nu suntem tocmai niste incepatori in acest domeniu…”, a declarat la randul sau si Vin Disel – un veteran al filmelor de actiune in care au loc tot felul de evenimente nebunesti.

James Cameron s-a declarat hotarat sa sustina promovarea inovatiei tehnologice in materie de filmari, anuntandu-si intentia ca la nivelul tuturor capitolelor seriei sa utilizeze tehnica filmarilor directe in 3D (inclusiv cele subacvatice), lucrand intens pentru a obtine efecte deosebite.

Toate aceste dezvaluiri contribuie la sporirea interesului publicului pentru cel de-al doilea capitol Avatar, a carei data de lansare este prevazuta pentru 17 decembrie 2021, dar si pentru celelalte trei filme ce vor fi realizate ca drept continuare a acestuia.

Pentru acestea din urma se preconizeaza sa ramana valabile datele de lansare la un interval de doi ani dupa Avatar 2, inaintea sarbatorilor de iarna, respectiv Avatar 3 in 2023, Avatar 4 in 2025 si Avatar 5 in 2027, desi producatorul Jon Landau a tinut sa precizeze ca fiecare din aceste capitole detine un subiect propriu, ce nu depinde de filmul precedent:

Nu e neaparat necesar sa fie vazut primul Avatar pentru a putea vedea Avatar 2 sau 3 si asa mai departe; fiecare film este independent”, a subliniat el.

 

Bibliografie:

  1. Canty, James C. – “James Cameron’s Avatar”, 2010;
  2. Young-Roberts, Bryn V. – “The Film Readers’s Guide to James Cameron’s Avatar. Understanding how the sci-fi epic reflects its historical and cultural context”, 2012;
  3. Taylor, Bron – “Avatar and Nature Spirituality”, 2013;
  4. Grabiner, Ellen & Palumbo, Donald E. – “I See You: The Shifting Paradigms of James Cameron’s Avatar”, 2014;
  5. Thakur, Gautam Basu – “Postcolonial Theory and Avatar”, 2015.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 276 times, 1 visits today)

1 thought on “Filmul Avatar 2 pe rampa de lansare – aventura pandoriana continua                     ”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.