Care sunt adevaratele motive pentru care se termina serialul Vikingii?
Când History a anuntat ca va difuza primul serial despre vikingi în 2012, ideea a fost întâmpinata cu scepticism. Reteaua History Channel nu era cunoscuta pentru emisiunile sale originale si multi critici au sustinut ca doar „spera sa aiba succesul filmului HBO – Game of Thrones”. Insa primul sezon al Vikingilor le-a dovedit cat de mult s-au inselat. Vikingii se bazau pe o istorie reala, nu imaginara.
“Oamenii cred ca stiu deja totul despre vikingi – vedem referinte despre ei tot timpul în cultura noastra populara contemporana, de la filme la benzi desenate la reclame TV pana la echipe de fotbal – dar realitatea este cu atât mai fascinanta si mai complexa, mai vie, mai viscerala si mai puternica decât legenda populara”, declara in 2012 directorul general al History Channel, Nancy Dubuc. Regizorul Michael Hirst (cel care s-a ocupat si de The Tudors) a facut ceea ce face cel mai bine si a transformat aceasta perioada din istorie într-o drama fascinanta. Insa niciun serial nu poate dura la nesfarsit.
În ianuarie 2019 am aflat ca serialul Vikingii se va încheia dupa cel de-al saselea sezon format din 20 de episoade. Dar ce anume i-a facut pe cei de la History Channel sa inchida serialul?
-
Serialul Vikingii nu si-a revenit niciodata dupa moartea lui Ragnar
Crescând la ferma parintilor sai din Australia, Travis Fimmel se afla la un milion de kilometri distanta de luminile stralucitoare de la Hollywood, dar o întâlnire întâmplatoare i-a schimbat cursul vietii pentru totdeauna. Dupa ce si-a inceput cariera de model in Londra, a primit un contract in Los Angeles devenind chipul Kelvin Clein.
Fimmel a avut o serie de roluri în Australia înainte de Vikings, dar acest rol i-a atras atentia internationala. Personajul lui Ragnar a fost adevarata inima a showului, asa ca atunci când personajul a fost ucis în sezonul 4 (aruncat într-o groapa de serpi de regele Aelle ), totul s-a terminat. Regizorul, scenaristii, canalul si-au asunat un risc imens. Insa riscul nu a dat roade.
Numerosi telespectatori cred ca emisiunea a suferit din cauza mortii lui Ragnar. Fanii continua sa creada mortis ca Ragnar va reveni in ultimul sezon. Macar cu duhul!
-
Fiii lui Ragnar nu au rezonat doar cu spectatorii
Când Ragnar si-a întâlnit sfârsitul, telespectatorii trebuiau sa urce la bord cu ideea ca fiii sai se vor indrepta spre Anglia pentru a-i razbuna moartea. Epopeea lui Ragnar trebuia sa fie continuata de fiii sai: Ragnarsons – Bjorn, Ivar, Ubbe, Sigurd si Hvitserk. În ciuda celor mai bune eforturi, publicul nu a parut la fel de interesat sa-i urmareasca pe urmasii lui Ragnar, chiar daca se razbunau. Desi personajul lui Bjorn si rivalitatea sa cu Ivar sunt construite foarte bine scenaristic si cinematografic.
“Moartea lui Ragnar Lothbrok a lasat un gol pe care fiii sai nu l-au putut înca umple”.
-
Ratingul a fost in continua scadere
S-a lucrat intens la sezonul 5 si s-au investit multi bani. La vremea respectiva, nimeni nu stia ca sezonul 6 va fi ultimul, o miscare care pare sa fi fost influentata (cel putin partial) de o scadere a spectatorilor. În urma premierei sezonului 5, CarterMatt a încercat sa înmoaie lovitura sugerând ca este „greu pentru orice serie de cablu sa adune un numar mare în aceste zile”, dar nu a putut ignora faptele.
Sezonul 5 a scazut in audiente cu 13%, iar sezonul 4 cu 28% fata de sezonul 3. Vikingii se apropiau de final.
-
Cat putea continua serialul? Walking Dead cu vikingi?
Sezonul 5 al Vikingilor are o cota impresionanta de 90% pe Rotten Tomatoes, dar criticii nu erau pe aceeasi pagina cu spectatorii. Al cincilea sezon din 20 de episoade detine un scor de audienta de 85% pe Rotten Tomatoes, dar în timp ce acest lucru ar fi considerat un succes pentru majoritatea serialelor, este cel mai mic scor al publicului de la începutul seriei. O scadere a aprobarii audientei nu neaparat prezice dezastrul, dar inseamna ca sfarsitul este aproape.
-
Competitia: aparitia noilor showuri rivale
Când primul episod din The Last Kingdom a fost difuzat în 2015, unii au zis ca e un rip off dupa Vikings. Pâna la terminarea primului sezon, multe minti fusesera schimbate. Insa The Last Kingdom dovedeste ca exista suficient loc la televizor pentru mai mult de o invazie vikinga. Spectacolul (bazat pe romanele „Saxon Stories” de Bernard Cornwell) a fost laudat de critici peste tot, creând o rivalitate instantanee cu Vikingii.
Desigur, Vikings si The Last Kingdom nu sunt singurele doua seriale bazate pe aceleasi perioade tumultuoase din istoria europeana.
Norsemen este o comedie si, prin urmare, nu a fost niciodata o amenintare directa pentru Vikingi, cu toate acestea, succesul sau dovedeste în continuare ca History nu este singura retea capabila sa creeze un spectacol convingator despre modul de viata viking. Tendinta legata de istoria vikingilor a lovit si marele ecran – Northmen: O saga vikinga a ajuns pe ecrane în 2014. Cultura scandinava ramane inca la putere la Hollywood.
-
History a ramas fara istorie
Problema cu realizarea de seriale despre vikingi este ca exista o mica istorie din zilele primelor raiduri vikinge. “Niciunul dintre vikingii din acea epoca timpurie nu a lasat înregistrari scrise pentru a vorbi despre raidurile lor”, a scris Justin Pollard (consilierul istoric al lui Vikings). „Ceea ce avem noi astazi sunt cronicile unor oameni atacati de vikingi si legendele mult mai târzii cronicilor scandinave numite saga care le îmbraca istoria intru gloria poporului scandinav”.
Nimeni nu poate spune cu siguranta daca Ragnar Lothbrok chiar a existat. Hirst sustine ca exista „dovezi substantiale” care sugereaza ca a existat, dar a recunoscut ca trebuie sa fie completate lacune mari. ”Chiar daca el nu exista, era necesar sa facem asta pentru poveste” a spus creatorul serialului. Hirst si Pollard s-au folosit de toate resturile istorice, dar rezervorul a secat repede.
Ragnar este mort (moartea sa in groapa cu serpi a fost doar una dintre numeroasele povesti diferite ale mortii sale), iar putinul pe care îl cunoastem de fapt despre fiii sai a fost acoperit destul de mult in serial. Bjorn a vizitat deja Mediterana si Africa, la fel cum a facut-o în legenda. El si fratii sai s-au razbunat deja, executând brutalul „vultur de sânge” pe regele englez Aelle. In rest a ramas doar fictiune.
-
Ce facem cu Floki?
Floki, personajul lui Gustaf Skarsgård, a fost un favorit al fanilor înca din prima zi, dar personajul a suferit schimbari la greu în sezonul 5. Excentricul constructor de barci al lui Ragnar a ramas o figura centrala în Vikings pâna la uciderea liderului si bunului sau prieten Ragnar. El a navigat cu fiii lui Ragnar ca parte a Marii Armate Pagane, dar odata ce l-au razbunat, Floki a devenit o piesa de rezerva. S-a dus singur pe mari si s-a pus la mila zeilor, care (dupa parerea sa) l-au condus la ceea ce crede ca este Asgard, dar noi stim astazi ca este Islanda.
Floki decide sa aduca o mâna de colonisti pe acest nou pamânt salbatic, sperând sa construiasca o comunitate libera de violenta care devenise o parte cotidiana a vietii vikingilor. În ciuda încercarilor lui Floki de a pastra pacea, certurile marunte se transforma în crime si razbunare. Complotul islandez se tranforma intr-o cursa gen Supravietuitorul fara final.
Calatoria lui Floki în Islanda a fost inspirata de evenimente adevarate, dar, din pacate, a fost foarte plictisitoare.
-
Lagertha a devenit noua stea a serialului
Când Travis Fimmel a plecat, Katheryn Winnick a devenit noua ancora a spectacolului. Prima sotie a lui Ragnar, Lagertha, a fost întotdeauna iubita de fani. Asadar a fost o miscare inteligenta. Winnick si-a facut un nume din Lagertha si trebuia sa evolueze ca personaj.
Winnick urmeaza sa revina la TV cu un nou serial pe Netflix în 2019. „Wu Assassins”, stabilit în Chinatown din San Francisco, un serial despre arte martiale cu elemente supranaturale. Winnick detine centurile negre în karate si taekwondo si va juca un politist sub acoperire.
Bjorn Ironise, jucat de Alexander Ludwig aparuse anterior în franciza Jocurile Foamei, dar Vikings l- a catapultat la noi niveluri de faima. “Nu am experimentat niciodata asa ceva”, a spus el, “Este uimitor cât de mult acest spectacol a afectat cu adevarat oamenii din toate punctele de vedere la nivel global.”
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5