The Last Kingdom serialul Netflix vs cartile Ultimul Regat

“Ultimul Regat” este o carte de Bernard Cornwell din seria “Povestiri Saxone” aparuta in 2004 cu titlul original “The Last Kingdom”. Dar mai nou, a devenit populara odata cu lansarea serialul de pe Netflix in 2019.

Dupa ce a disparut Jon Snow, adica s-a terminat Urzeala Tronurilor, si aproape s-a incheiat seria Vikingii de pe History Channel, fanii acestui gen probabil se intreaba: ce facem acum? La ce ne mai uitam? Ei bine, nu va faceti griji! Mythologica vegheaza, cerceteaza si va aduce in prim-plan un nou erou: Uhtred de Bebbanburg. Daca v-au placut filmele cu vikingi parosi, cu barbi semete si sabii pe masura, iata ca avem raspunsul:

“Numele meu este Uhtred. Eu sunt fiul lui Uhtred, care era fiul lui Uhtred, al carui tataa fost, de asemenea, numit Uhtred.”

 

Cine este Uthred de Bebbanburg?

Serialul Netflix ce se doreste o noua provocare are la baza cartile lui Cornewll. Este vorba despre sase carti aparute sub denumirea “Povestiri saxone”. Prima carte aparuta se numeste “The Last Kingdom” si constituie inspiratia pentru serial. Serialul a fost lansat de BBC in America în jurul figurii lui Uhtred Bebbanburg, razboinic pagân care lupta pentru regatele crestome din Anglia în secolul al IX-lea, incercand sa opreasca invaziile danezilor.

Seria pune accent pe raidurile desfasurate de vikingi in aceasta perioada. In secolul al IX-lea, Anglia nu era unificata. Nici macar nu exista denumirea sau idee unei astfel de tari. Tinuturile erau impartite in mai multe regate crestine. Cel mai mare si prosper, dar si ultima reduta in fata raidurilor vikinge, era tinutul Wessex. Marea Armata Pagana pe care am vazut-o in serialul Vikingii de pe History Channel cucerise deja cea mai mare parte din regatele vecine si vikingii se stabilisera deja acolo. Wessex devine o prada sigura inconjurata de pradatorii nordici.

In acest context se naste Uhtred, rapit de mic de Ragnar. Nu este vorba despre Ragnar Lodbrok. Crescut de nordici in felul lor, Uhtred devine prieten bun cu odraslele lui Ragnar. Toata viata lui Uhtred se va transforma intr-o lupta apriga intre rolul de crestin englez si cel de pagan danez. Va fi sfasiat intre aceste doua lumi si credinte total opuse la acea vreme. Cui ii va ramane pana la urma loial? Celor care l-au crescut sau pamantului ce i-a dat viata?

Episoadele il vor impinge pe Uhtred in mana crestinilor si va purta flamura lor luptand alaturi de regele Wessex-ului, Alfred cel Mare. Acest rege al unui tinut englez va deveni, cu ajutorul lui Uhtred, creatorul Angliei.

“Un sat poate fi reconstruit. Un razboinic poate muri o singuradata”

Desi Alfred cel Mare a existat in realitate si probabil si un anumit Ragnar Neinfricatul, personajul Uhtred este fictiv. Se pare ca este inspirat chiar de unul dintre stramosii scriitorului.

Uhtred ne prezinta ambele parti prin ochii sai. La un moment dat, nici saxonii nici danezii nu sunt cu nimic mai buni. Fiecare ucide, mutileaza, distruge pentru a-si atinge scopul.

Avem scene de lupta interesante si bine regizate, razbunare, politica si dragoste. Desi nu exista personaje feminine bine conturate precum Lagertha din serialul Vikingii, veti vedea ca serialul este convingator. Mai ales prin prezentarea modului de viata din acea epoca.

In serialul Vikingii vedem doar punctele de vedere ale vikingilor: Ragnar, Lagertha, apoi fiii sai: Bjorn, Ivar, Hubbe. Vedem foarte putin din lumea crestinilor, din fricile lor prin ochii parintelui Athelstan si a regelui Aella. Dar in Ultimul Regat avem ocazia sa ne scufundam intr-o adevarata cronica istorica prin ochii unui personaj care calatoreste nestingherit intre cele doua lumi. Uhtred cunoaste ambele limbi si obiceiuri. Poate trece dintr-un “taram” intr-altul fara sa provoace un razboi. Imaginati-va putin un viking in fata portilor unei cetati in secolul al IX-lea. Ar urma desigur alarma, clopotele bisericii ar bate neincetat, portile ar fi inchise, lumea s-ar pregati de lupta sau de asediu. Uhtred putea merge oriunde intre aceste doua lumi.

 

Cine sunt actorii din Ultimul Regat?

Avem si cativa actori renumiti precum Rutger Hauer si Matthew Macfadyen. Personajul principal este jucat de Alexander Dreymon, iar Ultimul Regat nu se doreste un serial care face competitie Vikingilor. Desi este vorba de aceeasi nisa, subiectul tratat este mult diferit. Ne apropiem de sfarsitul epocii vikinge. Pendularea lui Uhtred intre doula lumi si doua credinte face lucrurile mult mai complexe si provocatoare.

Pe actorul care-l joaca pe Uhtred, Alexander Dreymon, îl puteti recunoaste din American Horror Story: Coven, iar David Dawson, interpretul lui Alfred cel Mare, a aparut într-o sumedenie de seriale britanice, de la Luther si Ripper Street la The Hollow Crown si Secret Diary of a Call Girl. Emily Cox, interpreta Bridei, este o nou-venita din Austria.

Cronologic, serialul Netflix Ultimul Regat ar avea 50 de ani dupa actiunea din serialul Vikingii de pe History Channel. Teoretic, Ivar fara Os si Halfdan, adevaratii fii ai lui Ragnar ar putea aparea in serial. Pentru ca Ubba, capetenia armtatei daneze apare.

Vikingii versus Ultimul Regat?

Serialul, ca si cartile, exceleaza prin acuratete istorica si violenta. Iubitorii de istorie si in special fanii vikingilor il vor aprecia cu siguranta. Este o lume mult mai gri decat cea prezentata in Vikingii. Legaturile de familie sunt intelese altfel, ca si loialitatile. In plus, veti putea descoperi noi amanunte despre razboinicii nordului, dar si despre viata saxonilor din Evul Mediu. Nu exista palate bogat impodobite si nici sali imense de banchet.

De luat in calcul si folosirea cuvintelor vechi ale limbii anglo-saxone. Spre exemplu, titlul de ealdorman, adica conducatorul unei cetati fortificate precum Bebbanburg. Deasemenea, sunt folosite numele vechilor localitati saxone: Lundene – Londra, Temes – Tamisa, Ledecestre – Leicester, Eoferwik – York

Iata mai jos si lista cartilor aparute:

The Last Kingdom (2004) – Ultimul Regat
The Pale Horseman (2005) – Calaretul Mortii
The Lords of the North (2006) – Stapânii Nordului
Sword Song (2007) – Cântecul Sabiei
The Burning Land (2009)
Death of Kings (2011)
The Pagan Lord (2013)
The Empty Throne (2014)
Warriors of the Storm (2015)
The Flame Bearer (2016)

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,653 times, 1 visits today)

2 thoughts on “The Last Kingdom serialul Netflix vs cartile Ultimul Regat”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.