Mitologia egipteana pare foarte la indemana, dar ramane avansata si indepartata. Avansata pentru ca a fost si inca este cu mult inaintea timpului sau. Si indepartata pentru ca foarte multi traiesc cu impresia ca o cunosc. Insa imensitatea ei poate da peste cap chiar si expertii in domeniu.
Ne-am pus in gand, ca, prin acest soi de articole, sa prezentam cei mai interesanti si venerati zei ai Egiptului antic. Sa vedem viata prin ochii celor care ii venerau. Miturile Egiptului antic sunt legate de elemente si forte pe care noi astazi nu le mai putem cunoaste. Daca grecii au cel mai faimos panteon, atunci cu siguranta s-au inspirat de la egipteni. Mitologia egipteana este, alaturi de cea sumeriana si babiloniana, printre cele mai vechi din lume. Fiecare oras si teritoriu avea proprii zei, propriile rugaciuni si propria mitologie. Dar au existat si zei impusi ca religii de stat.
1. Osiris, zeul care invie
Adesea comparat cu Iisus din mitologia biblica sau Tammuz din cea babiloniana, Osiris este exemplul perfect in mitologie de “zeu care invie”. Este unul dintre cei mai cunoscuti zei ai mitologiei egiptene. Nu poti intelege Egiptul antic daca nu ai inteles relatia dintre Osiris, Isis si Horus – familia principala de zei in Egiptul antic.
Osiris seamana foarte mult cu Zeus din mitologia greaca. Este descris ca un faraon traditional cu pene de strut, acea barbie superpronuntata si elementele definitorii, dar pielea sa este mereu verde si apare infasat in bandaje de mumie la picioare.
Osiris s-a casatorit cu sora sa, Isis si impreuna au condus Egiptul pre-dinastic. Dupa acest model de casatorii se vor inspira si faraonii – chiar Tuthankhamon si multi altii. Legendele spun ca inaintea faraonilor, Egiptul a fost condus de doua dinastii de zei – una de semizei, iar alta de oameni. Ultimul dintre acestia a fost Narmer, faraonul legendar care a unificat Egiptul.
Legenda principala a acestui ciclu ne spune ca fratele gelos al lui Osiris, numit Set, il va ucide pe acesta prin inselaciune sau brutalitate. Exista mai multe versiuni ale mitului, insa toate se termina la fel. Set il rupe pe Osiris in bucati, de obicei 14 la numar, si il imprastia pe suprafata intregului Egipt.
Mai departe, Isis, sora-sotie a lui Osiris, pleaca intr-o nemaivazuta calatorie-aventura, pentru a-si gasi sotul. Intocmai ca Vitoria Lipan in opera Baltagul. Moartea lui Osiris este un element fundamental in lumea egipteana si mai ales in viziunea egipteana antica asupra lumii. Doar murind, Osiris poate castiga locul de “Lord al Mortii” sau “Zeu al Lumii de Apoi”. Astfel, Osiris il va inlocui pe Anubis. Insa daca va ganditi la Osiris ca o pesonificare negativa va puteti lua gandul!
Egiptenii antici il vedeau pe Osiris ca pe o figura binevoitoare care se ocupa de tranzitia spre moarte, renastere si regenerare. Egiptenii credeau ca Osiris ii va ghida in moarte si in viata de apoi. Iar principala sa responsabilitate trebuia sa fie asigurarea trecerii in Lumea de Apoi a faraonului.
Dupa caderea Noului Regat, Osiris era o figura proeminenta de cult. Adoratorii sai il venerau in cadrul unor ritualuri de fertilitate prezentate ca mistere ale vietii, mortii si renasterii. Si asta s-a intampla pana in era clasica. Pana la venirea imparatului Bizantului, Iustinian, care a decretat distrugerea templelor pagane.
2. Set, zeul malefic al mitologiei egiptene
Set, gelosul si ucigasul frate al lui Osiris si Isis, este o figura foarte interesanta. In primul rand, are un cap de animal. Desi si alti zei din mitologia egipteana impartasesc aceasta caracteristica, Set este singurul dintre acesti zei despre care nimeni nu stie pana astazi ce ar trebui sa fie.
Egiptologii se refera la el ca la “Set bestia”. Inainte de caderea lui era considerat un mare razboinic. Cand zeul-soare Ra cobora de pe cer noaptea se lupta in adancuri cu sarpele-haos Apep, Set statea in fata barcii solare luptand cu sarpele si protejandu-l pe zeul-soare. Asadar, asta l-a facut patronul ideal al hiksosilor, invadatori straini razboinici ce au ocupat Egiptul o perioada.
Dar Set isi va sfasia fratele in bucati si va lupta cu fiul sau, Horus pentru dreptul de a conduce Egiptul, pentru coroana Egiptului unificat. Desi din filmul “Zeii Egiptului” am vazut alta varianta, Set va fi infrant de Horus. Insa conceptul este mult mai interesant. Anume, conceptul de sol negru si rosu. Va intrebati ce legatura are pamantul de flori cu mitologia? Ei bine, solul negru este cel fertil si care da viata, taramul lui Horus, regele de drept al Egiptului. Iar solul rosu este cel al desertului, taramul lui Set.
Insa Set a cunoscut si o crestere in popularitate. Dupa ce a fost adoptat de invadatorii hiksosi. Anume momentul cand faraonul Seti i-a adoptat numele. Dar in curand a fost iar vazut ca patron al opresorilor si zeu urat si temut. Desi a fost venerat pana in epoca elenistica, nu a fost niciodata prea popular.
3. Isis, sotia-sora-mama a Egiptului antic
In final, ajungem si la zeita-mama din ciclul Osiris. Isis, sotia-sora a lui Osiris si sora lui Set. Cand Set l-a rupt in bucati pe Osiris si i-a preluat regatul, Isis a ramas singura. Fara sa se poata apara de fratele tradator. Ea a gasit o solutie destul de ciudata.
Cand Set paraseste scena crimei, Isis incepe sa culeaga bucatile sotului ei. A reusit in cele din urma sa le gaseasca pe toate. Insa o singura bucatica nu a putut fi gasita. Din nefericire pentru Osiris, era vorba chiar de penisul lui. In unele versiuni, penisul este doar pierdut sau un peste il inghite.
Dar Isis nu ii cauta ramasitele pentru a le ingropa. Raspunsul este mult mai nebunesc. Isis incerca sa il invie pentru o scurta perioada, sa se culce cu el si sa aiba un copil care sa il infranga pe Set si sa-si razbune tatal. Dar fara penisul lui Osiris era cam dificil. Insa una din puterile lui Isis ii permitea sa faureasca un penis de aur. Asta da zeita, nu? Asadar, a facut un penis de aur si i l-a atasat lui Osiris, l-a inviat si au avut un copil. Osiris a fost ingropat, iar copilul a fost insusi Horus.
In ciuda povestii, Isis ramane una dintre cele populare zeitati in Egipt si chiar in lumea greco-romana. Era intruchiparea perfecta a femeii egiptene si a rolurilor ei sociale. Amabila si buna cu cei in nevoie. Popularitatea ei a ajuns pana in zilele noastre, iar influenta ei se vede in crestinism, religia care i-a persecutat adoratorii si i-a distrus templele. Va este cunoscuta imaginea Fecioarei Maria si a pruncului Iisus? Uitati-va la figura zeitei Isis si a copilului Horus!
4. Horus, zeul-soim
Zeul Horus intra in scena la finalul aceste serii de mituri. Anume, cand este vremea sa-si razbune tatal. Marele final, adica marea batalie se da intre Set, fratele ucigas si Horus, mostenitorul de drept al tronului. Asadar, vom vedea o infruntare cu efecte speciale intre Set bestia si Zeul-Soim.
Daca Isis este cea mai populara zeita, iar Anubis, zeul-sacal, cei mai usor de recunoscut zeu din Egipt, Horus este undeva la mijloc. Iar egiptenii il adorau pe zeul-soim. Pentru multi egipteni, Horus nu era doar un zeu, nu era doar fiul lui Osiris, ci intruparea lui. Osiris renascut pentru a-si face dreptate, justitia intruchipata. O poveste pe cinste intr-adevar!
De aici vine credinta ca Osiris il reprezenta pe faraon in moarte, iar Horus in viata. Ca multe alte mituri, gasim diferite forme ale luptei dintre Set si Horus.
In unele mituri, cei doi se razboiesc cumplit. In altele, participa la concursuri. In ultimele povestiri, Set incearca sa castige prin inselaciune, pana cand zeii hotarasc un concurs final. Iar aici Horus invinge si ia locul tatalui sau.
In general, Horus nu il ucide pe Set si cei doi continua sa aiba roluri diferite. Ca si conducator, Horus serveste ca vanator, zeu-razboinic si zeu al cerului. Cel mai important element al sau ramane Ochiul lui Horus folosit in talismane si inscriptii pentru a alunga raul. Acest simbol a devenit foarte popular in antichitate si poate fi gasit si astazi.
5. Sobek, zeul-crocodil al Nilului
Sobek apare cu predilectie in perioada Regatului de Mijloc si intr-un moment cand zeii incep sa se amestece. Sobek fuzioneaza cu Horus, unul dintre cei mai importanti zei, pentru a-l crea pe Sobek-Re, o zeitate solara.
In Egiptul acelor timpuri, toti zeii asociati cu soarele erau cei mai tari.
Insa, la finalul Noului Regat si intrarea in lumea elenistica, zeul-crocodil face o schimbare si mai radicala. In trecut era o zeitate semi-malefica, de categorie B. Dar fuzionand cu regele-Soare, Ra va ajunge direct in top. Desi va sta putin aici, va deveni o figura populara in era clasica. Sobek va deveni figura de cult in lumea greco-romana.
Regiunea Faiyum, traditional legata de acest zeu in antichitate, ca si orasul Kom Ombo, a servit drept centru de cult pentru Sobek, zeul-crocodil.
6. Anubis, zeul-sacal al mortilor si al mumificarii
Anubis, zeul-sacal, este probabil cel mai usor de recunoscut zeu al Egiptului antic. Si asta poate din cauza faraonului Tuthankhamon si al lui Carter, cel care i-a descoperit mormantul. Pentru ca atunci a fost facuta publica imaginea lui. Si zeul cu cap de caine a aprins spiritele occidentalilor.
Anubis a aparut de atunci in filme, jocuri video, carti si multe altele. Egiptologii sustin ca ar fi avut cap de lup sau de sacal. Dar nimeni nu poate fi sigur. In antichitate, era descris ca sacal ce pazea mormintele de pradatori.
In Vechiul Regat i s-a facut un upgrade cand a devenit asociat cu faraonul in viata de apoi. Rolul sau ca ghid pentru morti va deveni esential. Dar acest rol nu este si cel mai faimos.
Anubis va fi in ziua judecatii oponentul lui Ammit, monstrul-hibrid hipopotam-leu-crocodil. Cel care iti manca inima daca nu erai vrednic. Ceremonia se desfasura chiar inainte de a intra in Duat, lumea mortilor.
Daca balanta se inclina in favoarea penei zeitei Ma’at, zeita adevarului, puteai ajunge in lumea cealalta.
Desi este mare judecator al mortilor, Anubis nu apare in prea multe mituri. Ba chiar, in mitul lui Osiris, Anubis ajunge prea tarziu sa-si salveze regele. Dar ajunge la timp ca sa-l impiedice pe Set sa profaneze cadavrul lui Osiris. Insa Set se transforma intr-un leopard ca sa il sperie, iar Anubis il ucide. Apoi Anubis il va jupui pe leopard si ii va purta pielea ca o haina, patruland mormintele egiptenilor pentru a-i tine departe de jefuitorii de morminte.
In alta versiune a mitului, Anubis nu il ucide pe Set, ci o ajuta pe Isis sa il imbalsameze pe Osiris. Si asa devine zeu al mumificarii. Si este un exemplu foarte bun despre cum se schimbau si evoluau rolurile zeilor in Egiptul antic.
7. Bastet, zeita-pisica
Cea mai ciudata si confuza perioada in istoria si geografia Egiptului antic este separarea intre Egiptul de Sus si Egiptul de Jos. Mai ales in mitologie! De ce? Pentru ca cele doua entitati separate pentru o perioada au avut fiecare proprii zei si zeite.
Egiptul de Jos, adica nordul, era casa zeitei Bast, zeita razboiului cu cap de leu. Bastet era aparatoarea faraonului si a zeului-soare Ra. Bastet servea un rol similar lui Set, calatorind in barca solara a lui Ra si aparandu-l de Apep, monstrul-sarpe. Orasul ei era Bubastis, unde preotii mumificau pisici in templul ei.
Cu trecerea timpului, rolul ei de razboinica scade si apare portretizata ca pisica. Pisicile erau venerate in Egiptul antic ca protectoare impotriva bolilor desertului. Asadar, ocupau un rol foarte important si special in lumea egipteana.
Dupa schimbarea din leu in pisica, Bast va deveni mai putin feroce si se va diferentia de multitudinea de zeite cu cap leonin din Egiptul de Sus (sudul) si Nubia.
Desi n-a cunoscut niciodata popularitatea imensa a marilor zei din fruntea listei, ea a ramas iubita in nordul Egiptului pana la caderea dinastiilor. In lumea greaca a devenit o zeita minora a lunii.
8. Thoth, zeul-ibis
Thoth, zeul cu cap de ibis, si-a inceput cariera ca zeul al lunii. Dar in curand i-a fost dat rolul aditional de zeu al intelepciunii, magiei si masuratorilor.
Thoth il va insoti pe Ra in barca solara pentru a-l infrange pe Apep si a servit ca scrib al zeilor. Asta l-a facut sa fie asociat de egipteni cu inventarea scrisului si pastrarea cunostintelor.
Desi n-a inceput ca zeu popular, odata cu dezvoltarea povestilor, a fost introdus in mituri ca vocea ratiunii si ca mediator. Dar mai ales a fost vazut ca cel care inregistreaza cantarirea sufletelor in viata de dincolo. Rolul sau era acela de a se asigura ca nimanui nu-i este refuzat Paradisul daca traiau dupa legea zeitei dreptatii, Ma’at.
Dar cel mai important rol a fost acela de masurator al Universului. Daca stai sa te gandesti nitel iti dai seama ca egiptenii erau foarte logici in mitologia lor. Thoth lucrase la ecuatia perfecta care sa mentina universul in ordine. Si cum egiptenii erau cei mai mari ingineri trebuie sa-l fi adorat pe zeul-ibis. Iar asta face mitologia lor sa aiba sens.
In lumea greaca, Thoth va fuziona cu Hermes.
9. Tawaret, zeita-hipopotam
Am hotarat sa incheiem aceasta prezentare cu o zeita foarte ciudata. Poate cea mai ciudata. Tocmai pentru ca nu se inscrie in “tiparul” egiptean. Tawaret este o zeita a fertilitatii, dar nu are un simplu cap de animal. Este vorba despre un hipopotam antropomorf.
Hipopotamul avea un dublu rol pentru egiptenii antici. Erau temuti pentru comportamentul agresiv si imprevizibil, dar erau si admirati pentru devotamentul lor in a-si proteja progeniturile.
Asadar, hipopotamul era vazut ca simbol al fricii, dar si al protectiei. Tawaret este una dintre multele zeite-hipopotam, dar ea a crescut in popularitate in Regatul de Mijloc. Atunci a devenit o zeita a casei foarte populara. Protectoare a copiilor si femeilor insarcinate, iar figura ei aparea in multe case egiptene.
In curand a devenit asociata si cu renasterea si pazirea mormintelor. Egiptenii credeau ca daca ii pun imaginea langa un mormant vor putea alunga spiritele rele. Deabia in ultimele zile ale Egiptului, Tawaret si-a primit propriile temple. Aici, adoratorii ei credeau ca ii dadea nastere zeului-soare, Ra, in fiecare dimineata. Chiar dupa ce templele au disparut, amuletele ei au ramas populare.
In Egiptul antic, zeii si zeitele erau descrierile necesitatilor fundamentale ale societatii. Acelea vitale sustinerii vietii. Cultele se dezvoltau mereu, iar zeii evoluau existand mereu conexiuni intre lumea oamenilor si cea a zeilor. Tot ceea ce facea posibila viata era considerat zeu sau zeita in Egiptul antic.
Puteti urmari seria noastra despre Mitologia Egipteana pe Youtube:
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
5
1.5
4.5
1