Ganymede a fost fiul lui Tros din Dardania, domnitorul Troiei, si al frumoasei nimfe Callirrhoe, fiica zeului râului Scamander. Ganymede a fost supranumit cel mai frumos muritor din toata Grecia, obtinand statutul divin ca purtator de cupe si slujitor al zeilor. Adica Zeus i-a oferit postul de paharnic la petreceri. Ca iubit si însotitor al lui Zeus, el a devenit nemuritor fiind urcat pe bolta cereasca, printre stele.
Mitul lui Ganymede, paharnicul zeilor si Zeus
Cuvântul grecesc ganumai se traduce prin bucurie. Ganymede avea grija de turma de oi a tatalui sau care pastea pe muntele Ida. Zeus a fost incantat de frumusetea sa, s-a transformat intr-un vultur falnic si l-a rapit pe Ganymede ducandu-l la casa zeilor din ceruri – Muntele Olimp.
Zeus a auzit insa ca tatal lui Ganymede, regele Tros, a fost distrus de disparitia brusca a fiului sau preaiubit. Asadar, Zeus l-a chemat pe zeul Hermes si i-a spus sa ii trimita regelui Tros, drept compensatie, doi cai speciali. Se spune ca acesti armasari erau atat de rapizi incat puteau trece peste apa. Mai târziu, Heracles (eroul si semizeul Hercules) va cere acesti cai ca si plata pentru uciderea monstruului marin care a atacat orasul Troia. Zeul Hermes a promis ca Ganymede va deveni nemuritor si va servi zeii in Olimp, ca paharnic personal al maretului Zeus.
Desi cunoscut pentru indiscretiile sale amoroase cu tot felul de zeite, muritoare, vestale, femei, tinere fecioare sau baieti, Zeus era casatorit cu zeita casatoriilor, Hera. Cea mai tanara fiica a zeitei Hera, zeita Hebe, avea rolul de paharnic al zeilor. Era datoria Hebei de a turna oaspetilor divini nectarul si ambrozia ce ofereau nemurirea. Anume, mancarea si bautura divinitatilor in mitologia Greciei antice.
Dar intamplarea a facut ca, intr-o zi, pe cand servea zeii la masa, sanii nastrusnici ai Hebei sa iasa din rochie. Astfel incat zeul Apollo a concediat-o. Apoi Zeus a inlocuit-o imediat cu Ganymede. Prin urmare, Hera a devenit iritata si geloasa nu doar pentru faptul ca Zeus a indraznit sa-si aduca amantul acolo, ci si pentru ca fiica ei, Hebe, a fost lipsita de aceasta onoare.
Zeii au fost foarte multumiti de frumusetea noului paharnic. Desigur, cu exceptia Herei. Si cum se spune in proverb, nu este nimic mai rau decat o femeie geloasa. Asa ca Hera, ca razbunare, a intors spatele troienilor in marele Razboi Troian. Ea a schimbat aliantele din cauza maniei si geloziei starnite de aceasta insulta pe care nu o va uita prea curand. Iar la mijloc a cazut tocmai Tros, regele Troiei.
Pana la urma, mania Herei s-a potolit. Zeus l-a transformat pe Ganymede in constelatia Varsatorul si astfel acesta a devenit nemuritor printre stele.
Cititi mai multe despre:
Zeii sexului
PROSTITUTIA SACRA SI TEMPLELE SEXULUI IN ANTICHITATE
PROSTITUTIA: BARBATI SI FEMEI – CEA MAI VECHE MESERIE DIN LUME
Mitul lui Ganymede si constelatia Varsatorul in arta, cultura si istorie
Conceptul grecesc antic de sexualitate si virilitate, cel putin pentru zei sau prin prisma zeilor, a fost exprimat ca un amestec de relatii heterosexuale si homosexuale. Zeus si alti zei aveau si amanti de sex masculin, iar cel mai infam a devenit Ganymede.
Trebuie sa intelegem ca intreaga societate urma acest “model” al zeilor. Pentru ca Legendele Olimpului reflecta de fapt societatea din Grecia antica, placerile si picanteriile ei.
Ganymede apare in numeroase picturi si sculpturi in muzee din intreaga lume: Museo del Prado in Madrid, Gemaldegalerie in Dresda, Germania.
Ganymede este si numele pe care William Shakespeare l-a ales pentru alter ego-ul protagonistului Rosalind în comedia lui de dragoste,” Cum va place”
Istoricul grec Apollodor a argumentat ca mitul a fost o expresie a faptului ca barbatii nu aveau nevoie de femei sau de atentia lor. Cu toate acestea, filosoful clasic Plato a folosit legenda ca justificare pentru sentimentele sexuale pe care le-a avut pentru elevii de sex masculin.
Cititi mai multe despre:
Mitul eunucilor in lumea antica
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5
5
Va multumim pentru informatii! Simple si usor de retinut, însa personal, as fi apreciat si un fundament stiintific (basoreliefuri antice, imagini de pe vase antice, imagini cu documente antice (ori medievale, dar cu informatie antica 🙂 ce sustin informatia transmisa de dvs.), pe lânga poveste.
În tot cazul va multumim, spor în continuare!