Cum sa-ti faci singur aghiasma acasa!

Daca v-ati saturat sa stati la coada de Boboteaza pentru o sticuluta de 0,5 litri, Mythologica va invata sa va faceti propria aghiasma. Home made, cum ar zice americanii. Adica de casa. Daca ne luam dupa vorba romanului, ca orice este facut in casa, este prin urmare si bun, de calitate, fara ditivi etc, trebuie sa fie valabil si in cazul apei sfintite. Genul ala de mituri cu “vinul curat facut in casa”!

Asadar, daca nu mai vreti sa mai dati 5 lei pe sticla de aghiasma, sa degerati de frig ca deh… e gerul Bobotezei, va puteti face aghiasma in confortul propriei case. Ba chiar ii puteti adauga arome. Pentru ca aghiasma, adica apa sfintita este doar apa cu … busuioc! Da, stupefactie. Soc si groaza la stirile de pe Antena! Practic, popa poate sa nu mai bage mana in apa sau sa arunce cruci din diferite metale. Apa este buna si asa!

Aveti aici o reteta miraculoasa!

 

Mitul apei sfintite – de ce este buna aghiasma?

Maicile, babele si alte categorii ar putea crede ca aghiasma este sfintita prin puteri divine ori prin harul popilor. Adevarul, stiintific desigur, sta putin altfel. De ce nu se strica aghiasma – teorii care dau peste cap preotii – titreaza un ziar!

Desi este un obicei vechi de 18 secole, Boboteaza trece, alaturi de Craciun si Paste, drept una dintre cele mai importante sarbatori din traditia crestina. Dar actuala biserica i-a uitat sensul si nu ii mai intelege semnificatiile. Pentru ca este vorba, pana la urma, despre simbolism, si nu despre miracole si pupat icoane. Totul este stiinta. La fel si treaba cu apa sfintita.

Multi cred ca Aghiasma Mare (sau Agheasma Mare) adica apa sfintita de Boboteaza, are calitati miraculoase. Dar ce este atat de miraculos? Ca se pastreaza fara a avea gust ciudat? Ca ramane proaspata si curata? Sau ca are gust placut?

 

Ce este apa sfintita si de ce face minuni?

Apa sfintita este de fapt apa vie din basmele romanilor.

Conceptele de “apa vie”, “raul vietii” corelate cu “pomul vietii” exista inca din preistorie. Apa sfintita este apa sfintita de preoti sau membri ai unei biserici. Este comuna folosirea apei sfintite pentru curatarea la botez in cateva religii precum crestinism (ortodox, catolic, reformati, protestanti) ai sikhism (religia indiana). Efectul apei sfintite impotriva raului este comun anglicanilor, catolicilor si ortodocsilor.

In Biserica Ortodoxa si in cea Bizantina, apa sfintita este folosita frecvent in riturile de binecuvantare si exorcism.

Riturile folosite de Biserici pentru sfintirea apei sunt comune ritului botezului. Catolicii mai binecuvanteaza cu aceasta apa sfintita si ouale de paste, pasca, lumanarile si alte instrumente liturgice.

Unele izvoare au fost mult timp considerate supranaturale de credinciosi. In Ucraina la Pochaev Lavra si la izvorul lui Theotokos in Constantinopol se credea ca apa este miraculoasa. Cititi mai multe despre mitologia apelor.

Apa este un element al nemuririi, al tineretii vesnice si al invincibilitatii: un mit ilustrand aceasta proprietate a apei este cel al scaldarii eroului din mitologia greaca –  Ahile in apele Stixului de catre mama sa, Thethis, ce dorea sa-i confere nemurire. Exista si in mitologia romaneasca, precum si in alte mitologii, ,, fantani ale tineretii „ a caror ape ofera celui care o bea tinerete vesnica.

 

Unde s-a inventat sfintirea apei si de nu apare in biblie?

In biblie nu apare niciun rand cu privire la sfintirea expresa a apei de catre preoti. Evanghelia dupa Matei, 3:11, ne arata botezul cu apa pentru pocainta. 

Practica actuala a fost creata pentru celebrarile pagane cu ocazia lunii noi, potrivit Conciliului de la Constantinopol din anul 691. Potrivit Enciclopediei Catolice (da, tot catolicii au fost primii), cele mai timpurii intrebuintari ale apei sfintite apar deabia in secolul IX – cam atunci faceau si vikingii raiduri.

Adunand aceste date si observand tacerea Noului Testament in privinta acestei ceremonii, concluzionam ca noua traditie a sfintirii apei a fost reinventata sau preluata de biserica pentru a pune capat unei vechi traditii pagane.

 

Unde si de ce se foloseste apa sfintita – Agheasma Mare?

Exista mai multe randuieli (obiceiuri) in cadrul bisericii crestine. Unele imprumutate de la pagani. Printre acestea se numara:

  • botezul copiilor (nu stiu de ce ai vrea sa iti scufunzi de bunavoie noul-nascut in apa rece ca gheata)
  • rugaciuni
  • curatirea fantanilor “spurcate”
  • inceperea semanatului si binecuvantarea ogorului
  • binecuvantarea viilor si gradinilor atinse de lacuste si gandaci (probabil in legatura cu plagile biblice)
  • sfintirea crucii, clopotului, vaselor, vesmintelor bisericesti
  • sfintirea bisericii, mirului etc

Preotii sustin ca apa sfintita capata puteri divine. Oamenii de stiinta ne arata ca este vorba doar de efectul pe care il are argintul (din care este facuta crucea) si busuiocul asupra apei. Ambele au proprietati antimicrobiene, iar busuiocul este si antiseptic, adica impiedica formarea microbilor. Dar cum avem inca oameni ce traiesc si gandesc ca in Evul Mediu, populatia este foarte usor de influentat si manipulat. Orice inginer-chimist va poate demonstra si, ca sa elucidat misterul, puteti incerca reteta in propria casa.

 

Care este diferenta intre Agheasma Mica si Agheasma Mare?

Sfintirea apelor se face, prin traditie, de doua ori pe an. Prima sfintirea a apelor are loc pe 5 ianuarie si se numeste Agheasma Mare. A doua sfintire a apelor are loc a doua zi, pe 6 ianuarie, de ziua Sfantului Ioan Botezatorul, si se numeste Agheasma Mica.

Preotii si Biserica recomanda bautul apei sfintite timp de 8 zile – cifra ce reprezinta vesnicia, sustin acestia (adica cifra pomenita in Apocalipsa). Deasemenea, dupa aceste 8 zile, o mai pot bea doar cei spovediti si impartasiti – adica cei care merg la biserica. Ca sa nu duca lipsa de clienti!

 

Boboteaza – ritual crestin sau obicei pagan?

Intotdeauna crestinii au avut impresia ca au inventat roata. Insa multe obiceiuri sunt doar reflectii, chiar subconstiente, ale trecutului.

Iata ce sustine Biserica Ortodoxa despre apa sfintita (nu uitati ca suntem in anul 2019):

  • savarseste minuni (unde sunt aceste minuni?)
  • vindeca bolnavi (deci vom inchide spitalele?)
  • apara casele crestinilor de duhurile necurate (si daca nu esti crestin?)
  • curata mintea de ganduri rele
  • “izbaveste” din primejdii pe cei credinciosi (deci daca faci accident pe autostrada sau te prinde vreun maidanez printre blocuri este bine sa ai la indemana nitica apa sfintita)

 

Au mai gasit si nitrati. Acestia sunt folositi de fermieri si ajung in panza freatica. Testele sunt publicate aici.

 

Apa sfintita folosita in ritualuri de exorcizare?

Ei bne, da! Categoric DA! Biserica Catolica foloseste apa sfintita in ritualurile de exorcizare. Dupa sfintirea apei si sarii, preotul exorcist spune si o formula in limba latina:
Exorcizo te, creatura aquæ, in nomine Dei Patris omnipotentis, et in nomine Jesu Christi, Filii ejus Domini nostri, et in virtute Spiritus Sancti: ut fias aqua exorcizata ad effugandam omnem potestatem inimici, et ipsum inimicum eradicare et explantare valeas cum angelis suis apostaticis, per virtutem ejusdem Domini nostri Jesu Christ: qui venturus est judicare vivos et mortuos et sæculum per ignem.

 

 

 

In Grecia antica apa sfintita era numita chernips. Aceasta era creata cand o torta a unui altar religios era stinsa in ea. In religia Greciei antice, purificarea oamenilor si locurilor cu apa era parte a unui proces.

Evreii vorbesc in cartea Numeri (Numeri sau Cartea Numeri este a patra carte a Pentateuhului, a celor cinci Carti ale lui Moise, cunoscute pentru evrei ca Tora, parte a Bibliei ebraice, si a Vechiului Testament si a Bibliei crestine) despre purificarea unei neveste adultere. Adica o fortau sa bea un amestec de apa si prag daca nu isi recunostea pacatul. Acesta era menit sa faca avort.

In regiunea Punjab din Pakistan, cei din religia sikh (religie din secolul XV bazata pe invataturile unui guru, monoteisti cu 30 milioane adepti) folosesc amrita – apa sfintita pentru botez.

In hinduism, apa reprezinta zeul in sensul spiritual. Adica a face baie in apa sfintita este un element cheie in hinduism – pentru asta este cunoscuta apa miraculoasa a raului Gange.

Ideea de “apa binecuvantata” este folosita in traditiile buddhiste. Aceasta are legatura cu cele trei elemente: pamant, foc, aer. Se recita mantre la fel cum crestinii invoca rugaciuni.

Musulmanii iau apa sfintita dintr-un izvor sacru si ea se numeste Zamzam. Bautul “apei vindecatoare” este o traditie in ramura shia a islamului. Exista practica dizolvarii prafului din diferite locatii sacre in aceasta apa. Va dati seama ce vindecatoare este, nu?

In ceremoniile wicca si alte traditii, sarea este binecuvantata si amestecata in apa pentru ritualuri de purificare.

 

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 9,692 times, 1 visits today)

5 thoughts on “Cum sa-ti faci singur aghiasma acasa!”

  1. As dori sa te corectez in legatura cu Zamzam. Este spus ca Ingerul Gabriel a sapat in nisip in mijlocul desertului si a facut un put de apa numit Zamzam cadoul pentru Ibrahim.
    In ziua de azi, acesta este tot un put cu apa si musulmanii il vad ca unul dintre miracolele date de Dumnezeu.
    Nu este deloc un loc unde se pune praf din locatii diferite precum ai descris tu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.