Sf. Ioan Botezatorul: pagan, crestin si iudeu?

Sf. Ioan Botezatorul se serbeaza de crestini pe 7 ianuarie.

Sf. Ioan Botezatorul este considerat cel mai mare sfant, el fiind numit Inaintemergatorul si Ingerul Domnului. Peste doua milioane de romani poarta un nume iudaic: Iohanan, o prescurtare “Dumnezeu s-a milostivit”. In calendarul crestin el are mai multe sarbatori alocate.

Dar nu suntem aici sa vorbim despre un sfant pe care niciun roman nu l-a vazut vreodata. Care sunt ritualurile si traditiile mostenite din strabuni?

Boboteaza este termenul popular in Romania pentru botezul lui Iisus Hristos.

 

Cine a fost Sfantul Ioan Botezatorul?

Sf. Ioan Botezatorul

Cel mai frecvent si pastrat obicei, in special in zona Transilvaniei si Bucovinei, poarta numele de “udatul Ionilor”. Cei botezati cu acest nume sunt purificati in rau. Deasemenea, apa sfintita de Boboteaza este folosita la sfintirea caselor si oamenii beau din ea.

Exista foarte multe superstitii impamantenite la aceasta sarbatoare. Cele mai multe au legatura in special cu muncile obisnuite din gospodarie. Acestea sunt interzise in aceasta perioada.

Cititi mai multe despre: Apa Vie si Raul Vietii

 

Obiceiul Vergelului sau “spargerea Craciunului” si “Sant-Ion”

Acest obicei se tine in zona Maramuresului. Aceasta este hora fetelor care urmeaza sa se marite.

Unul dintre obiceiurile populare frecvente este spalarea cu agheasma in dimineata zilei de Sf. Ioan. Aceasta sarbatoare este foarte strans legata de Boboteaza si multe superstitii si ritualuri sunt interconectate.

Daca in aceasta zi se va topi zapada, atunci gerul va disparea. Daca va fi ger atunci vitele vor fi sanatoase peste an.

Cititi mai multe despre Cum sa iti faci singur Aghiasma acasa! Mituri si superstitii de Boboteaza

 

Ziua Femeilor, Iordanitul sau Tontoroiul Femeilor

Numele acestei sarbatori vine de la raul Iordan, locul in care a fost botezat Iisus de catre Sf. Ioan Botezatorul conform traditiei.

Sf. Ioan Botezatorul este asociat cu apa, spalarea pacatelor, puritatea si purificarea. Tot el este si protectorul copiilor. In tradtia populara romaneasca se credea ca acesta fusese ales de Dumnezeu pentru felul simplu si umil in care isi facea rugaciunea. Tot el este infatisat in alte legende populare ca un sihastru ce locuia in padure.

 

Putem observa ca sarbatorile se impart in cele agreate de femei si cele agreate de barbati. Oamenii se roaga pentru spor si sanatate. Deasemenea, se sfintesc bucatele la biserica si se ofera ofrande in cultul mortilor. Stropitul cu apa este inlocuit si cu zapada.

 

Cititi mai multe despre:

https://mythologica.ro/apa-religie-filozofie-cultura-viata/

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 610 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Sf. Ioan Botezatorul: pagan, crestin si iudeu?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.