December 2018

Obiceiuri stramosesti la puntea dintre ani – Colindele, Steaua, Capra, Plugusorul, Sorcova

Cate bordeie, atatea obiceie – spune o vorba din batrani, iar datinile ce marcheaza momentul incheierii unui an si inceputul celui nou, constituie un exemplu cat se poate de elocvent in acest sens. Toate popoarele lumii petrec la puntea dintre ani potrivit propriilor traditii, lansand in urma necazurile cu care s-au confruntat in ultimele 365 …

Obiceiuri stramosesti la puntea dintre ani – Colindele, Steaua, Capra, Plugusorul, Sorcova Read More »

Homo Deus – Scurta istorie a viitorului de Yuval Noah Harari

Dupa succesul din 2011 cu Sapiens. O scurta istorie a omenirii, Harari continua cu Omul Dumnezeu, supraomul, Homo Deus. O specie nou, cea in care ne transformam zilnic. Ce vom face cand nu vor mai exista razboaie, foamete sau molime? Aceasta este intrebarea. Omenirea nu se opreste din evolutie. Cartea este impartita in trei capitole: …

Homo Deus – Scurta istorie a viitorului de Yuval Noah Harari Read More »

Sapiens – Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari

Cartea lui Harari a devenit bestseller New York Times. Si asta ar trebui sa spuna totul despre istoria omenirii, nu? Ei bine, cartea depaseste asteptarile unei astfel de incercari. Deloc grabita, cartea lui Harari exploreaza inceputurile societatii umane. Doctorand in istorie la Oxford si  profesor de istorie universala la Universitatea din Ierusalim, Harari ne ofera …

Sapiens – Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari Read More »

Superstitiile stramosilor si urmarile lor in cultura populara romaneasca

Toate popoarele lumii isi au superstitiile lor, iar romanii nu fac nici ei exceptie de la aceasta regula, transmitand din generatie in generatie o serie de credinte ce frizeaza absurdul, dar care, potrivit unor studii recente, isi au rolul lor in evolutia societatii.   Care sunt superstitiile stramosilor si urmarile lor in cultura populara romaneasca? …

Superstitiile stramosilor si urmarile lor in cultura populara romaneasca Read More »

Recomandarea saptamanii: Cercul Mincinosilor, Cele mai frumoase povesti filosofice din lumea intreaga

In apropierea sarbatorilor reflectam asupra vietii, anului trecut si a celor din jur. Recomandarea din aceasta saptamana vine in intampinarea acestei dorinte. Cercul Mincinosilor – Cele mai frumoase povesti filosofice din lumea intreaga – scrisa de Jean-Claude Carriere este o istorie a “mincinosilor”. Si va voi explica de ce avem nevoie de aceste povesti si de …

Recomandarea saptamanii: Cercul Mincinosilor, Cele mai frumoase povesti filosofice din lumea intreaga Read More »

Cum s-au format Tarile Romane? Mituri si legende

Nasterea poporului roman constituie si in zilele nostre subiect de polemici in randurile istoricilor, atat din punct de vedere al perioadei de formare, cat si in ceea ce priveste detaliile legate de plamadirea sa efectiva.   Primele formatiuni statale romanesti si miturile lor Totul se datoreaza insa surselor de informare, respectiv tipul de documente din …

Cum s-au format Tarile Romane? Mituri si legende Read More »

Cum a devenit Romania comunista? Oare au scapat romanii de comunism?

Modul in care Romania si-a deschis portile regimului comunist in perioada imediat urmatoare Celui de-al Doilea Razboi Mondial, constituie astazi un subiect asupra caruia istoricii nu prea zabovesc in scrierile lor, desi conjunctura respectiva prezinta detalii deosebit de interesante.   Instaurarea regimului comunist in Romania Modul in care diplomatia romaneasca a dat gres in tentativele …

Cum a devenit Romania comunista? Oare au scapat romanii de comunism? Read More »

Mitul nasterii eroului – o interpretare psihologica a mitologiei

Ce au in comun Sargon, Moise, Karna, Oedip, Paris, Telephos, Perseu, Ghilghames, Kyros, Tristan, Romulus, Hercule, Iisus, Siegfried, Lohengrin? Timpuri istorice diferite, locuri geografice la distante mari, dar aceste mituri au ceva in comun!   Ce este mitul nasterii eroului? Popoarele civilizate proeminente au avut un cult al stramosilor. Negresit, de aici a pornit mitul eroului. …

Mitul nasterii eroului – o interpretare psihologica a mitologiei Read More »

De ce impodobim Bradul de Craciun? Traditii si simboluri

Impodobitul bradului de Craciun constituie una din cele mai raspandite traditii de pe glob, ce aduce in casele oamenilor o atmosfera calda, ospitaliera si festiva totodata, in ajunul celei mai intragite sarbatori a anului. Dar putini sunt cei ce stiu ca acest frumos obicei are la origini un ritual pagan din vremuri de demult, menit …

De ce impodobim Bradul de Craciun? Traditii si simboluri Read More »