Folclorul si povestile rusilor

Multe povesti rusesti se refera la substratul folcloric de origine slava, Multe asemenea mituri vorbesc despre cele trei niveluri subpamantene si regatele lor, cel mai de sus fiind de aur, cel de mijloc de matase, iar cel de jos de cupru. In povesti, un erou o intalneste pe Tsarevna, care ii prezinta un ou. Eroul trece apoi prin toate cele trei nivele si arunca oul pe pamant. Din acest ou, iese lumea asa cum o stim noi astazi.

Alt mit este cunoscut drept “Despartirea Haosului”. Acest mit este despre Dumnezeu si asistentul sau, Satan. Potrivit legendei, mlastinile, muntii si canioanele au fost toate rezultatul lui Satan. Dumnezeu a creat lumea si a folosit doi pesti pentru a-i sustine creatia.

Cei care credeau in miturile antice credeau si ca lumea este plata si intalneste cerul (care este in forma de tavan boltit) la sfarsit. Se crede ca Dumnezeu locuieste in cer. Si in cer exista diferite nivele. Iar cel mai de sus este de aur, unde Dumnezeu sta pe tron.

Soarele este “Tatal Ceresc, sfant si drept”. Eclipsele solare erau demonii ce incercau sa manance soarele.

Luna era fratele mai tanar al Soarelui. Ea straluceste peste lume cand soarele doarme.

Stelele sunt conectate de oameni. Pentru fiecare persoana de pe Pamant, exista o stea. Cand un copil se naste, apare o noua stea. Cand cineva moare, o stea cade pe Pamant.

Norii sunt purtati de Elias profetul in carul sau. Cele 7 culori ale curcubeului sunt simbolice pentru cele 7 ceruri.

Vantul este “un om cu buze groase”. Altii cred ca vantul este respiratia ingerilor. Inghetul este un batran maniat cu nasul rosu, in blanuri si pantofi de gheata.

Destin, boli si moarte in povestile rusesti

Destinul este dat la nastere in povestile rusesti. Unele destine comune includ saracie sau bogatie, sanatate sau boli si speranta de viata.

Se crede ca bolile sunt trimise de demoni, vrajitoare si vrajitori.

In miturile rusesti, Moartea este o femeie batrana si osoasa cu dinti mari, imbracata intr-o haina alba. Ea are trei unelte, o coasa, o grebla si o cazma. Casa sa este sub pamant, si are o lumanare pentru fiecare persoana de pe pamant. Cand lumanarea se termina, tot asa se incheie si viata aceluia careia ii apartine. Cand un copil se naste, Moarte aprinde o lumanare noua.

Multe interpretari ale mortii exista in folclorul rusesc. Spre exemplu, cand cineva doarme, poate ajunge in “alta lume” si se poate intoarce la viata cand se trezeste.

Exista doua feluri de moarte in folclorul rusilor. O persoana poate muri din cauza varstei inaintate inconjurata de faimilie, se va bucura de o “moarte buna”. Asta inseamna ca le-a venit timpul. Cei care sunt ucisi, se sinucid sau mor din cauza bolilor sau a razboiului, se vorbeste despre “morti rele”. Acestia nu pot fi acceptati in cer sau in pamant pentru ca inca nu le sosise ceasul. Astfel ca nu primesc ritualurile de inmormantare. In schimb, ei vor fi acoperiti cu pietre si bete.

Rusii asociaza mortile “bune” cu recoltele bune, iar cele “rele” vor aduce secete, furtuni si distrugere.

Sufletul in viziunea miturilor rusesti

Potrivit folclorul rusesc, sufletul este fie mic si copilaros, fie are aripi si poate zbura. Pentru 40 zile de la inmormantare, sufletul decedatului viziteaza locurile care ii placeau sau locurile in care a pacatuit – pentru a-si cere iertare. Famila tine un loc pentru cel iubit la masa si il vor invita sa cineze cu ei.

Demoni, diavoli si comori

Satan, inamicul lui Dumnezeu, este nascut din spuma de pe suprafata apei. Unele mituri spun ca diavolul a aparut din apa cazuta din mainile lui Satan. De aceea nu ar trebui sa stropesti in jurul tau apa de pe maini.

Ca si in alte culturi, o comoara este la mare pret. Daca acea comoara este ascunsa, este considerata malefica. Daca comoara nu este ascunsa, ea poate fi luata, iar cel care o gaseste nu va atrage consecinte negative. Comorile sunt pazite de demoni sau de sufletele unor faimosi hoti ca Stepan Rasin si Emelian Pugachev. Comorile sunt ascunse in paduri, pe campuri, in pesteri, in munti sau in case (adesea in pereti, in spatele cuptorului sau in pivnite). Daca cineva incearca sa fure o comoara fara sa cunoasca metodele magice, acela va cadea la pat sau va muri.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,048 times, 1 visits today)

1 thought on “Folclorul si povestile rusilor”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.