Yam: giganticul monstru al marilor alungat din rai

YAM: zeul-monstru, hidra alungata de zei din ceruri 

Yam: giganticul monstru al marilor alungat din rai

Distrugerea lui Leviathan, gravata de Gustave Doré, 1865.

Tabletele ne informeaza ca, la inceputurile timpului, lui Yam i s-a acordat conducerea suprema de catre El. Stapanul panteonului, tatal tuturor zeilor, Creatorul, Posesorul Cerului si al Pamantului, cu exceptia lui Baal, i-a dat aceasta putere.

Un monstru tiranic, stapan al marii, Yam era in conflict constant cu Baal. Cei doi se luptau mereu in ceruri. Dupa infrangerea lui, Yam a fost alungat din ceruri in adancurile haosului.

In ciuda celor intamplate, Yam a vrut in continuare sa se razbune si sa-l detroneze pe Baal. Asa ca s-a intors din adancurile de sub mare pentru a purta razboi la portile raiului.In unele versiuni ale mitului, Yam si Baal se ucid unul pe altul in mod repetat, invie, se lupta iar, mor si se reintorc la viata. Aceasta batalie mitologica repetitiva poate simboliza furioasele furtuni de iarna, care se calmeaza de obicei in primavara.

Yam: giganticul monstru al marilor alungat din raiBatalie mitologica in ceruri – Yam si Baal, iarna si primavara

Unele mituri gasite in vechi papirusuri spun ca zeita Astarte era foarte nemultumita de tributul cerut de Yam celorlati zei. Acesta ameninta cu declansarea diluviului asupra pamantului. El, zeul, si-a instruit zeul-mestesugar, Kothar wa-Khasis, sa construiasca un palat pe pamanturile sale, numindu-l pe Yam fiu favorit. Dandu-i astfel putere sa-l alunge pe Baal de pe tron.

Insa Yam si-a dorit mult mai mult. El a cerut ca zeii sa i-l predea pe Baal ca servitor. El, zeul, a fost de acord, dar Baal a refuzat. Baal a hotarat sa-l infrunte pe Yam in lupta. Dupa o batalie furioasa, folosind doua arme speciale facute de zeul-mestesugar, Baal l-a invins pe Yam. I-a imprastiat corpul.

In versiunea egipteana, zeul-monstru Yam a fost infrant de Seth. De obicei, el era identificat cu acest zeu in versiunea ugaritica. Yam nu este descris precis in sursele pe care le avem la dispozitie. El nu are o descriere clara, desi pare a fi un sarpe. Unii cred ca putea avea cu el un monstru cu sapte capete sau putea fi el insusi unul.

Potrivit unor cercetatori, Yam este identificat cu zeul Lotan (in ebraica Leviathan) – reprezentarea unui sarpe-dragon cu multe capete, modelul pentru Satana din biblica carte a Revelatiei. Yam nu da doi bani pe suprema creatie a zeilor – oamenii. Yam este asociat si cu diavolul crestin, sarpele prezent in Gradina Edenului din Cartea Genezei.

Nicio culta din Egiptul antic nu era legata de monstrul Yam. El era temut de navigatorii antici ca Yam: giganticul monstru al marilor alungat din rai.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 980 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.