vulpea animal simbol

Vulpea animal simbol

Vulpea este un simbol al inteligentei si a sireteniei in traditia populara. In perioada medievala, aparea ca un simbol al diavolului, iar in China si Japonia aducea bogatie

Vulpea simbol al fertilitatii si vulpea simbol al diavolului

Vulpea este simbolul animalului agil, inselator si sarmant. Inteligenta si instinctele sale o fac un foarte bun vanator. Toate cele de mai sus o transforma pe cumatra vulpe intr-un simbol al salbaticiei si diplomatiei.

Vulpea intra in miturile si folclorul comunitatilor din lumea intreaga pentru ca se credea ca este mesagerul zeilor si comunica intre sufletele celor vii si cei morti. Astfel, vulpea este animal intermediar intre cele doua lumi. In lumea antica, vulpea era asociata cu puterile supranaturale. Oamenii ii cauta favorurile pentru a se pune bine cu zeii. Zeitatile ce au simbol acest animal aveau puterea si iscusinta ca atribute.

In era precrestina, vulpea a fost un simbol al zeilor padurii, muntilor si vegetatiei. Oamenii aduceau sacrificii vulpii pentru ca reprezenta simbolul fertilitatii. Povestile populare vorbeau de inteligenta ei. Din cauza activitatilor nocturne a fost identificata cu raul, moartea si noaptea. In unele mituri din China, vulpea era un animal care isi putea schimba forma si culoarea, facand-o o seducatoare periculoasa.

In Japonia, vulpea era mesager al zeitatilor orezului (Shinto). Tot japonezii o vedeau ca pe un simbol al transformarii.

Adesea, vulpea este asemanata cu tricksterul. Dar, ca spirit animal, poate fi si invatator ce ofera indrumare aratandu-ti calea peste obstacole. Daca urmaresti intelepciunea ei trebuie sa te adaptezi constant.

 

vulpea animal simbolSimbolismul vulpii ca spirit-animal

De obicei vulpea este asociata cu visele, descoperirea inselatoriilor si constientizarea sinelui.

Indienii nativ-americani considera ca daca vulpea le apare in vis ca spirit-animal incurajeaza la actiune si decizii rapide. Adaptabilitate, rezistenta sunt si ele cerute.

Daca esti inspirat de un totem vulpe poti lucra la rafinarea talentelor tale mentale: inteligenta analitica, puterea deductiei, observare.

Vulpea ca indrumator spiritual si trickster apare in multe culturi.

Traditii, povesti si mituri despre vulpe

Vulpea este adesea asociata cu magia neagra. In multe culturi daca vezi o vulpe la inceputul unui drum sau proiect este un semn rau. In unele credinte ale indienilor nativi nord-americani, acest animal reprezinta practica vrajitoriei negative si manipularea puterilor magice.

Vulpea este in unele povesti folclorice europene un personaj ce intrece oamenii si alte animale prin inteligenta si iscusinta.

In mitologia dogonilor, vulpea alba este zeul trickster al desertului, intruchiparea haosului.

In mitologia finlandeza, vulpea este adesea descrisa ca un trickster inselator si abil, insa rau. Ea intotdeauna infrange lupul si ursul simbolizand victoria inteligentei asupra rautatii si puterii brute.

In Mesopotamia, vulpea este unul dintre animalele sacre ale zeitei Ninhursag si este mesagerul ei.

In miturile chineze, koreene si japoneze, vulpile se numesc astfel: huli jing in China, kitsune in Japonia, si kumiho in Coreea. Ele sunt spirite puternice ce se transforma in femei frumoase pentru a seduce barbati. Ele pot imbraca forme de gardiene, prieteni, iubite sau sotii. Deasemenea, cu cat are mai multe cozi cu atat este mai sireata si inteligenta. Atentie, nu poate avea mai mult de noua.

Moche din Peru adorau vulpile. Ei credeau ca vulpea este razboinicul perfect ce lupta doar cu mintea.

Tema vulpii este asociata cu transformarea in literatura europeana si asiatica. Exista patru tipuri de povesti cu vulpi: shenanigan ca truc, descrierea realistica a animalelor, povesti despre animale antropomorfice cu abilitati umane si povesti despre transformari din om in vulpe si invers.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 21,665 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Vulpea animal simbol”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.