Ursul - animal simbol

Ursul – animal simbol

Ursul este un simbol pentru putere, curaj si tenacitate. Ursul reprezinta deasemenea si prietenia si adeptul docil, puternic si demn.

Fiind un animal unic, ursul este extrem de popular in legendele multor culturi din lumea intreaga, in special in miturile asiatice, nord-americane si europene. Animalul este, ca si omul, o creatura omnivora. Ursul vaneaza vanat mic, peste, dar si vanat mare. Ursul ocupa aceeasi nisa ecologica ca si omul si concureaza cu el pentru adapost in pesteri. Deasemenea, postura ridicata pe doua picioare cand este agresiv sau se simte amenintat, il aseamana la fel de mult.

Omul timpuriu a inceput sa se identifice cu ursul datorita mai multor motive din perioada de vanatori-culegatori. Ei respectau ursul si se temeau de el. Cateodata il venerau ca si pradator pentru puterea si furia lui. In multe povesti ale indigenilor, animalul este vazut ca un om transformat care are o relatie apropiata cu oamenii.

Ursul - animal simbol

Legende, traditii si mituri despre urs ca animal-simbol

Samanii si triburile animiste cred ca ursul este un totem puternic si un animal-spirit foarte important. El apare in visele oamenilor in special reliefand protectia pentru puii sai. Deasemenea, coltii si ghearele sale sunt folosite ca amulete, decoratii si talismane pentru a avea acces la puterile ursului. Simbolurile ursului si tatuajele servesc aceeasi functie.

Pentru tribul sioux din Lakota, ursul este simbolul intelpeciunii. Pentru tribul Chippewa ursul are grija de spirite, introspectie si putere. Ursul a fost asociat cu ferocitatea, diplomatia si puterile vindecatoare. Haida asociaza ursul cu un batran intelept strabun si il privesc cu veneratie. Multi cred ca el obtine intelepciune in lunga iarna cand hiberneaza. Ursul este si simbol al protectiei materne. Este vazut insa si ca mare razboinic, iar masculul este asociat cu Regele Arthur simbolizand puterea si controlul, cu ghearele pe scuturi si blazoane.

Ursul sta marturie pentru puterea sa, actiune si leadership, vindecare, solitudine.

Curajul sau te ajuta in timpuri de dificultate. Spiritul-animal al ursului ofera curaj pentru a infrunta confruntarile si provocarile.

Exista legende despre Ion Ursul (Jean of the Bear sau John Bear) ca si fiinte salbatice asemanatoare lui Yeti, in Pirinei.

Acum 13.000 de ani probabil s-a nascut mitul constelatiei Marele Urs (Ursa Major). Multe civilizatii vad in aceasta constelatie ursul

Ursul ca invatator si vindecator in legende

In Siberia, ursul este folosit ca denumire pentru a desemna femeia-saman. In America de Nord, in traditia inuitilor, spiritul ursului este conectat cu traditia samanica prin femei.

Daca un vanator este mancat de urs el accepta sa se reincarneze ca saman si va purta spiritul sau. Ursul polar este considerat “Invatatorul Intelept” pentru ca supravietuieste in cele mai grele conditii.

Ursul, animal antic venerat in multe traditii

Ca si totem a fost adorat de multe triburi si societati tribale. Ramasitele ursilor din multe situri arheologice din Europa arata ca oamenii si ursii au convietuit in acelasi arel inca din timpul neanderthalienilor. Competitia s-a transformat in veneratie.

Finlandezii din preistorie, siberienii si koreenii adorau ursul. Deasemenea in cultura chineza si ainu exista dovezi ale acestei veneratii.

In zonele Alpilor au aparut legende despre sfinti care imblanzesc ursi. Acest motiv recurent in biserica simbolizeaza victoria crestinismului asupra paganismului.

Chiar vikingii (berserkeri – razboinici ursi) purtau piei de urs la razboi pentru a-si speria dusmanii. Ursii le aparea ca animale extrem de puternice si salbatice. Ursul simboliza spiritul razboinic si curajul in lupta. Spiritul ursului era invocat pentru a ajuta razboinicii in lupta. Thor apare adesea insotit de urs.

In Grecia antica si in Roma antica, ursul era un animal totem asociat cu zeita Artemis sau Diana, zeita a fertilitatii. In contrast, la celti, ursul reprezenta soarele. El il insotea pe Artio.

Spiritul ursului, vindecarea samanilor si semnificatia ursului in vise

 

Adesea, ursul apare ca intruchiparea samanilor. In multe locuri, pielea sa este purtata de saman pentru a-l ajuta sa ajunga in lumea spiritelor. Ea are rol protector, dar si de vindecare.

Vraciul (medicine-man) poarta pielea ursului ca skinwalker la indienii Blackfoot.

Ursul sta marturie pentru pace, reinviere, bunavointa, suveranitate, maternitate si dualitate atunci cand apare in vise.

In hibernare ursul simbolizeaza: yin, luna, iarna, lipsa actiunii, femininul, intunericul, introspectia si subconstientul.

Atunci cand iese din hibernare el reprezinta: yang, soarele, actiunea, masculinul, primavara, lumina, extrovertitul si constientul.

Tribul Abenaki crede ca stelele fac parte din constelatia Marelui Urs (Kchi-awasos). Potrivit mitologiei lor, Marele Urs este fugarit in fiecare noapte de 3 vanatori. Marele Urs este ucis in fiecare toamna si picaturile lui de sange cad pe pamant colorand frunzele. El reinvie in fiecare primavara.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 21,757 times, 3 visits today)

2 thoughts on “Ursul – animal simbol”

  1. Ursul prin constructia lui este un animal masiv si robust si totodata infricosator, ceea ce ii confera putere si agresivitate mai ales daca este provocat. Amerindienii il repecta iar in ritualurile samanice este invocat adesea spiritul ursului pentru a imprumuta din puterile lui in procesul de vindecare a membrilor din trib care se îmbolnavesc din varii motive. Animal solitar, este un vânator iscusit, se pare ca detine si cunostinte solide de orientare, *GPS-ul* lui il conduce la timpul potrivit în amonte unde îsi depune somonul icrele si cu ghearele lui puternice prinde din zbor pestii ocupati cu îndeletniciri mai grabnice, însa care îi costa. Este dibaci în lupta pentru supravietuire si nu este de mirare ca face parte din totemurile societatilor tribale iar simbolul lui era purtat cu respect in luptele vikingilor, un popor la fel de neinfricat ca si acest stapân al padurilor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.